Acasă Curiozități A fost înghețat complet la minus 196 grade Celsius. Primul om din...

A fost înghețat complet la minus 196 grade Celsius. Primul om din istorie criogenat a fost James Bedford

0

James Bedford s-a născut în anul 1893 şi a fost profesor emerit de psihologie, la Universitatea din California, SUA. În anul 1967, profesorul Bedford a devenit primul om criogenat din istorie.

Articolul James Bedford, primul om criogenat din istorie apare prima dată în DespreLume.ro.

Conservarea corpului uman nu reprezintă o idee modernă. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat într-un fel sau altul să păstreze trupurile celor decedaţi, fie din motive religioase, fie din speranţa că într-o zi vor reveni la viaţă. Cel mai cunoscut exemplu în acest sens îl reprezintă mumificările efectuate de egiptenii antici.

Ideea a revenit în vogă în anii ’60, când un grup de cercetători a avansat conceptul de congelare a oamenilor imediat după moarte, urmând ca aceştia să fie readuşi la viaţă atunci când ştiinţa va putea să vindece bolile care i-au ucis.

Fiind încrezător în acest procedeu de conservare şi în faptul că ştiinţa va avansa atât de mult în viitor încât să permită până şi readucerea unui organism la viaţa, James Bedford a solicitat ca trupul său să fie criogenat.

Bedford suferea de un cancer la rinichi, care se răspândise şi la plămâni. Profesorul, care se resemnase cu faptul că suferea de o boală incurabilă, vedea astfel o șansă de a reveni la viaţă în viitor.[sursa]

Decesul profesorului Bedford s-a petrecut oarecum neașteptat. Cercetătorii n-au mai avut timp să facă procedura completă de criogenie. Astfel, i-au injectat în vene un fel de antigel, format din 15% dimetil sulfoxid și 85% soluție Ringer.

Câteva zile mai târziu, corpul profesorului a fost plasat într-un recipient etanş umplut cu gheaţă uscată. Ulterior, Bedford a fost scufundat în azot lichid, într-un vas Dewar. În primă fază, trupul lui Bedford a fost depozitat la institutul lui Edward Hope, specializat în tehnici de criogenie din Phoenix, Arizona.

Procesul de criogenie a organismelor a evoluat în timp. Pentru standardele actuale de criogenie, procedura a fost una dezordonată şi dezorganizată. Cu toate acestea, în anul 1991, evaluarea vizuală a stării lui Bedford a arătat că trupul era tot îngheţat şi nu suferise nicio deteriorare evidentă.

După 15 ani şi mai multe relocări de la o unitate de crioconservare la alta, corpul lui Bedford a ajuns la Alcor Life Extension Foundation, în Scottsdale, Arizona, unde se află şi în ziua de azi.

Foarte interesant și..  Sărutul profund elimină stresul. Ce alte beneficii mai are sărutul?

Cum are loc procesul de criogenie a organismelor umane

Odată ce decesul este pronunțat legal de un medic, corpul pacientului trebuie să fie pregătit cât mai rapid pentru transport la centrul de criogenare. Ideal este ca intervenția să nu dureze mai mult de șase ore de la moartea clinică, pentru a limita degradarea organismului, care este extrem de rapidă.

Odată ajuns în centrul de crioconservare, corpul este supus unor proceduri. Sângele este înlocuit cu un tip de antigel. Procedeul este folosit pentru a împiedica formarea cristalelor de gheață între țesuturi în timpul congelării. Acest lucru ar dăuna sau complica o potențială viitoare reanimare. Astfel pregătit, corpul este înghețat progresiv până la minus 196 de grade Celsius.

În prezent, şanse de reanimare după criogenie există doar la nivel teoretic.

În lume, există trei mari companii care oferă servicii de criogenie. Două sunt din SUA, respectiv Alcor și Cryonics Institute, iar cea de-a treia este din Rusia şi se numeşte KrioRus.

În funcție de opțiunile alese, sunt conservate numai capul (pentru cei care mizează pe faptul că medicina viitorului le va putea da un corp nou-nouț) sau corpul întreg. La Alcor, tariful este de 75. 000 de dolari numai pentru cap și 188.000 de dolari pentru corpul întreg.

Cryonics Institute are prețuri mai accesibile, între 26.000 și 33. 000 de dolari pentru întreg corpul.

La rândul său, KrioRus anunță tarife care pornesc de la 26.000 de dolari.

O altă variantă, în cazul în care readucerea la viaţă a vechiului organism nu ar fi totuşi posibilă, o reprezintă transferul de memorie. Pe baza studiilor pe limbrici, promotorii criogeniei susţin că îngheţarea poate păstra conţinutul din creierul persoanelor, chiar dacă trupurile nu pot fi readuse la viaţă. Acest lucru deschide posibilitatea de a descărca personalităţi crioconservate într-un corp robotizat.

Urmăriţi în materialul video de mai jos un scurt documentar despre conservarea organismelor umane prin criogenie


Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Articolul precedentPolițistul care a refuzat sa plătească serviciile unei prostituate a fost implicat în 2018 într-un accident mortal. O fată de 21 de ani a murit
Articolul următor7 reguli care trebuie urmate pentru a duce o viață frumoasă și prosperă, potrivit celui mai inteligent om al secolului al XV-lea