Citricele sunt pentru români, în anotimpul rece, principalele surse de vitamine, dar ce putem face cu cojile acestora?
Coaja unei portocale poate avea și utilizări mai puțin cunoscute. În fiecare sărbătoare de iarnă avem la masă ca desert sau în coșuri pentru decor portocale și mandarine. Puțini știu că ne sunt de folos și cojile lor.
Află câteva întrebuințări inedite:
Conform casa-gradina.ro, coaja de portocală stopează întărirea zahărului brun. Răzuite, cojile de portocale și lămâie reprezintă pentru gospodine un condiment ce se adăugă în dulciuri, salate și marinate: gustul acestor preparate va deveni rafinat.
Înainte de a stoarce lămâia, este bine să-i cureți coaja, pe care o poți introduce la cuptor până capătă o culoare aurie (coaja devine mai dulce). Praful obținut prin măcinare se amestecă cu zahăr sau piper negru. Se folosește în apa de baie: vitalizează și contribuie la creșterea imunității organismului.
Se pot pune coji uscate de mandarine sau portocale în șemineu – aroma plăcută va da prospețime încăperii.