duminică, mai 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

La ordinul Elenei Ceaușescu nu s-a mai fabricat un model unicat de ARO 12, ce i-a plăcut lui Ceauseșcu foarte mult

A fost produs în ediţie limitată pentru MApN, fiind realizat pe un şasiu de Aro 10, cutie de viteze de Aro 10 şi caroserie de Dacia 1310 Break Este vorba de un model unicat de Aro ARO 12, cu motor în 3 pistoane diesel şi tracţiune 4×4, scrie scrie observatorulph.ro.

În 1987, în colaborare cu Uzina Dacia, au fost produse 14 unităţi ale modelului ARO 12. Nicolae Ceauşescu a fost impresionat de macheta premergătoare modelului final şi şi-a dat acceptul să o testeze.

Ceauşescu a fost prima persoană care a condus această maşină, testele făcându-se chiar în curtea Sălii Palatului din Bucureşti, după ce au fost aduse mai multe exemplare la reşedinţa din Bucureşti şi Snagov. Modelul era cunoscut şi sub numele Dacia Deceneanu, Aro 12 sau Dacia 4X4.

ARO 12, era o maşină cu tracţiune integrală şi garda la sol, semnificativ mărită faţă de o Dacia break normală. Deşi lui Nicolae Ceauşescu i-a plăcut foarte mult acest model, Elena Ceauşescu însă nu şi-a dat acordul cu privire la producerea pe scară largă a modelului. Motivele acestui refuz nu sunt cunoscute.aro 12

La scurt timp după refuzul Elenei Ceauşescu, uzina Aro a primit o solicitare de producere a încă 10 maşini în termen de 10 zile, maşini ce urmau a fi date miniştrilor din cadrul Ministerului Comerţului.

Şi de această dată maşinile au fost retrase din circulaţie la ordinul Elenei Ceauşescu, modelele produse fiind folosite în cadrul uzinei Aro pentru aprovizionare, delegaţii şi alte activităţi interne.

Mai jos vedeti un clip cu istoria autoturismului ARO in Romania.

Foarte interesant și..  Ceauşescu a avut un plan secret pentru o Românie cu 30 de milioane de locuitori

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.