O echipă mixtă de arheologi belgieni şi egipteni a mers la Hawara, în Egipt (55 de mile la sud de Cairo) pentru a dezlega enigma unui labirint subteran pierdut, descris de mulți autori clasici ca Herodot și Strabo.
Expediţia numită „Mataha” (Mataha = „labirint” în limba arabă) a avut loc în anul 2008 şi a confirmat prezența unui templu subteran la sud de piramida lui Amenemhat III. Acest faraon a domnit între anii 1860 – 1814 î.e.n. Perioada sa de domnie este considerată „Epoca de Aur” a Regatului de Mijloc.
Piramida lui Amenemhat III are o înălţime de 58 de metri, iar părţile laterale au o lungime de aproximativ 100 de metri. Marele templu mortuar care se afla iniţial în apropierea acestei piramide, se crede că a format baza „labirintului”.
Templul legendar descoperit conţine 3000 de camere pline de hieroglife și picturi.
Nisipul din Hawara a fost scanat folosindu-se cel mai înalt nivel de tehnologie pentru a dezvălui secretele din trecut şi pentru a găsi clădirea legendară pierdută de două milenii în nisipurile Egiptului antic.
Deşi tehnicile de penetrare a solului sunt utilizate de arheologi de ani de zile, echipa expediţiei „Mataha” a fost prima care a aplicat această tehnologie la Hawara.
Detalii privind expediţia puteţi urmări în materialul video următor:
Labirintul din Egipt reconstruit digital:
Sursa: The Seven Tales
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: