duminică, septembrie 8, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Lacul fară fund care a înghițit întreaga armată germană în timpul războiului. Se află în inima Munților Buzăului

Un colţ de rai românesc, destul de puţin cunoscut turiştilor, se ascunde în Munţii Buzăului, păstrându-şi, până în zilele noastre, un aer enigmatic de legendă. Este vorba despre „Lacul Vulturilor” sau, cum mai este cunoscut, „Lacul fără fund”,  format la peste 1.400 de metri altitudine.

În Munţii Siriului, pe versantul Mălâia, la o altitudine de 1.420 metri, descoperim Lacul Fără Fund sau Lacul Vulturilor cum este denumit într-o legendă povestită de Alexandru Vlahuță în cartea „România pitorească”.

Oamenii locului spun că ar fi două legende ce vorbesc de acest lac aflat în sălbăticiune, unde turiștii ajung mai greu. Ei spun că „aici veneau primavara vulturii pentru a bea apa ca să întinerească şi tot aici îşi învăţau puii sa zboare. A doua legendă spune că un cioban şi-a aruncat bâta în apa lacului şi a plecat. După un an de peregrinări îşi regăseşte bâta în Dunăre şi, mistuit de dorul mioarelor şi al locurilor natale, se întoarce acasă”.

Există şi alte poveşti legate de acest lac. Se spune că „oamenii au construit un drum pe sub lac în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a induce în eroare armata germană, iar tancurile ce au intrat pe acel drum nu au mai ieşit la suprafaţă niciodată.”

O altă poveste spune că „locuitorii din satele de la poalele muntelui îşi aruncau în lac bogăţiile de frica tătarilor ce ştiau că aceşti localnici erau bogaţi. Oamenii rămâneau cu gândul că le vor recupera după trecerea cotropitorilor, dar nimeni nu a mai găsit nimic”.

În apropierea lacului sunt și Munții Buzăului pe ai cărui versanți stâncoși se găsește singurul loc din această zonă unde pot fi văzute caprele negre.

Foarte interesant și..  Descoperire istorică unicat în România, „Cavoul Roman“ de la Galați

De peste trei decenii, ghidul turiştilor care se încumetă să urce aici este pădurarul de la cantonul de lângă lac. Nea Teodor Cârdei le spune călătorilor totul despre luciul de apă misterios.

„A venit un neamţ la vânătoare şi i-am zis că îmi pare rău că drumul este aşa de prost. Ştiţi ce mi-a spus? Că atunci când o să avem drumuri bune, nu o să mai avem capre negre”, a spus pădurarul.

Sursa: stiridebuzau.ro

Articole asemănătoare

1 COMENTARIU

  1. Dintotdeauna. am fost tentata de emisiunule si revistele de stiinta si mister sii ma bucur tare ca mai gases articole interesante care mi fac placers Sa le citesc. Felicit colectivul de redactie care se straduie Sa ne redea spre citire articole interesante,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.