Connect with us

Agricultura si economie

Locul de unde poți cumpăra roșia cu gust de ananas sau pepenele cu gust de coniac

Published

on

Cercetătorii români fac experimente din ce în ce mai neobișnuite. Roşia în formă de banană ori cu gust de ananas, castravetele amar, recomandat pentru diabetici, sau pepenele cu gust de… coniac. Toate sunt rodul Staţiunii de Cercetare din Buzău.

Seminţele din care s-a obţinut castravetele amar au fost aduse din Tibet în urmă cu 25 de ani, scrie romaniatv.net. Cercetările au început în 1996 și s-au finalizat 10 ani mai târziu.

La începutul acestui an produsul a fost omologat și a primit și brevet. Cei care vor să mânânce acest soi de castravete îl pot cumpăra cu un 1 leu kg de la magazinul Stațiunii.

„O să cumpăr pentru soția mea pentru că are diabet și cred că o să fie foarte bun” spune un cumpărător.

O altă legumă aclimatizată în serele stațiunii este roșia cu gust de ananas.

„Este deosebită prin gust, deci numai putem să-i spunem roșie. Îi spunem tomată tip ananas datorită gustulului deosebit. Din păcate gustul, aroma nu pot fi filmate, deci ar trebui să mă credeți pe cuvânt” spune o buzoiancă.

De gustul plăcut al roșiei au rămas uimiți și clienții fideli ai Stațiunii.

„E foarte bună, are gust de ananas și e excepțională. Nu am mai mâncat astfel de roșii, e prima dată. Îmi plac foarte mult” declară o clientă.

De-a lungul timpului cercetătorii stațiunii buzoiene au reușit să aclimatizeze peste 1.000 specii de legume și plante precum busuiocul pentru limonadă, roșia gogoșar, roșia neagră, roșia tip banană cu un conținut bogat de vitamina C, vânăta albă, ardeiul negru și pepenele cu gust de coniac.

„Fructul este lung și se termină mucron. Este foarte gustos. Aceasta are forma de gogoșar și de ardei și ceea ce este important, poate fi decapat și folosit în locul ardeiului” spune un angajat al staţiunii.

„Miroase frumos. Nu știu…A lămâie.. ..A lămâie și a busuioc” declară un client.

Chiar dacă aceste legume au fost adaptate la un mediul din ţara noastră, cultivatorii sunt reticenți și preferă să cumpere de la Stațiune produsele tradiționale. Asta deoarece lipsește piața de desfacere.

Adrian Pandele, agricultor: „Aș fi tentant doar pentru sănătatea familiei mele. Dacă aș găsi cumpărători cu siguranță aș face, dar pentru noi este o afacere, o plăcere combinată cu afacere, dar nu cred nu că pot să vând așa ceva, nu am cui, aș fi tentat”.

În prezent, cercetătorii stațiunii au în lucru alte 6 produse noi pentru a fi omolgate. Lipsește, însă, finanțarea.

Costel Vânătoru, cercetător Stațiunea Legumicolă Buzău: „Noi vorbim de aceste creații însă nu avem posibilitatea să le omologăm pe toate. După cum știți cercetarea este lăsată de isbeliște, nu este finanțată de la bugetul de stat”.

RECOMANDARE
Mesaje amuzante și nu numai pentru Noul An! Dacă ești în pană de inspirație intra aici

În această primăvară Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău a vândut cinci miliarde de fire de material săditor în toată țara.

 

loading...

Agricultura si economie

E oficial. Guvernul a îngheţat indemnizaţiile bugetarilor. Ce patesc veniturile acestora in 2019

Published

on

By

Bugetarii au intrat in colimatorul Guvernului care a inghetat anumite drepturi ale acestora pentru anul 2019. Guvernul a adoptat vineri Ordonanţa de Urgenţă care prevede, printre altele, îngheţarea indemnizaţiilor, sporurilor, compensaţiilor şi alte facilităţi băneşti acordate bugetarilor, astfel încât aceştia se vor bucura în 2019 doar de majorarea salariului minim pe economie, nu şi de creşterea sumelor pe care le-ar fi primit dacă nu s-ar fi plafonat valoarea indemnizaţiilor. Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea alin. 1 al art 38 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene a fost aprobată în şedinţa de vineri a Executivului.

„Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se menţin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se arată în articolul 6 al Ordonanţei. Acelaşi act normativ stabileşte şi că orele suplimentare nu vor mai fi plătite, ci compensate cu zile libere.

„Prin derogare de la prevederile art. 21 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2019, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora”, se arată în documentul citat.

Citeste mai mult: adev.ro/pkgbrl

RECOMANDARE
E oficial. Guvernul a îngheţat indemnizaţiile bugetarilor. Ce patesc veniturile acestora in 2019
loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***