1. Creierul uman este dezvoltat complet in jurul varstei de 25 de ani, totusi apexul diferitelor abilitati cognitive este inregistrat pe parcursul intregii vieti. Odata cu trecerea timpul, devenim mai buni la anumite lucruri si suntem in declin cu altele.
2. Nu ne putem aminti foarte bine evenimente din primii ani de viata, deoarece hipocampusul nu era dezvoltat suficient pentru a construi o memorie complexa.
3. Durerea este procesata de creier, dar creierul nu are receptori pentru durere si nu simte nicio durere.
4. Creierul proceseaza respingerea sociala ca pe o durere fizica.
5. Nu dimensiunea sau greutatea creierului definesc inteligenta, ci densitatea neuronilor si a sinapselor.
6. Exista o bariera care protejeaza creierul de substante straine, totusi aceasta este penetrata de nicotina in doar 7 secunde si de alcool in 6 minute.
7. Memoria este mai mult o activitate a creierului decat o zona. Orice memorie este deconstruita si distribuita in diferite parti ale creierului. Apoi, pentru a ne aduce aminte ceva, creierul reconstruieste din fragmentele individuale amintirea respectiva.
8. O cantitate de tesut cerebral de marimea unui graunte de nisip contine aproximativ 100.000 de neuroni si 1 miliard de sinapse, care comunica toate intre ele.
9. Neuronii nu sunt toti la fel, exista peste 10.000 de tipuri specifice de neuroni in creier.
10. Creierul reprezinta aproximativ 2% din greutatea corporala, dar consuma 20% din aportul total de energie si oxigen.
11. Creierul este 73% apa. Este suficienta o deshidratare de doar 2% pentru a afecta atentia, memoria si alte abilitati cognitive.
12. Lipidele reprezinta 60% din materia solida a creierului. Creierul este cel mai „gras” organ din corpul uman.
13. Colesterolul este o parte integranta a fiecarui neuron, 25% din colesterolul intregului organism se gaseste in creier. Fara o cantitate adecvata de colesterol, celulele creierului mor.
14. Neoxigenarea creierului timp de 5-10 minute produce leziuni permanente.
15. Creierul este incapabil sa formeze amintiri cand o persoana este in stare avansata de ebrietate.
16. In fiecare zi avem aproximativ 70.000 de ganduri.
17. Exista si „al doilea creier” care se gaseste in sistemul gastro-intestinal. Este o retea vasta de conexiuni care monitorizeaza intreaga activitate de la esofag la anus. Desi comunica permanent cu creierul, este atat de complex incat poate functiona independent.
18. Creierul nu poate procesa in detaliu toata informatia atunci cand privim sau clipim. De aceea, lobul occipital recreaza ce crede ca ar trebui sa existe sau anticipeaza ce urmeaza.