duminică, septembrie 8, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Încet, încet lumea o ia razna! Unii vor ca îngroparea oamenilor să se facă în sicrie din ciuperci

A fost inventat un sicriu din ciuperci, care poate fi o alternativă ecologică pentru înmormântări, deoarece permit o descompunere mai rapidă.

Înmormântările și incinerările pot avea un impact serios asupra mediului. Un sicriu de lemn are nevoie de mult timp pentru a se descompune, iar corpul din el eliberează multe gaze toxice.

Incinerările produc destule gaze nocive și folosesc multă energie – aproximativ aceeași cantitate de care are nevoie în medie, lunar, o persoană vie.

Ciupercile au abilităţi de descompunere miraculoase. De la carton la plastic, de la combustibil de rachetă la azbest, ciupercile pot devora orice. Tocmai de aceea, ar putea descompune cu uşurinţă şi un cadavru uman, potrivit CNN.

Oandezul Bob Hedrikx are o alternativă. El este inventatorul sicriului din ciuperci care dă liniște sufletească celor care duc grija mediului. „Coşciugul viu” inventat de el se poate descompune în 6 săptămâni în loc de 20 de ani, cât durează pentru un coșciug tradițional, şi grăbeşte şi procesul de descompunere a cadavrului şi cel prin care natura absoarbe nutrienţii proveniţi de la cadavru.

Compania biotech Loop a lansat în septembrie 2020 sicriul făcut din miceliu care favorizează descompunerea rapidă a cadavrului. Ideea îi aparține lui Bob Hendrikx, care a experimentat-o la Universitatea Tehnică Delft Foto: Profimedia Images

Un halat, mănuși, ochelari de protecție, rumeguş, spori de ciuperci, apă și puţină răbdare. E tot ce are nevoie Bob Hendrikx pentru a… creşte un sicriu.

Este, oare, compostul uman o idee neinspirată? Sau dimpotrivă, una ingenioasă? Lui Hendrikx i-a venit ideea unui astfel de sicru în timp ce studia materiale de construcție ecologice.

„Ciupercile revitalizează solul. Cresc repede şi nu au nevoie de energie electrică sau lumină. De fapt, ciupercile absorb dioxidul de carbon în timp ce cresc. Prin urmare, cu cât sunt îngropaţi astfel mai mulți oameni, cu atât este mai bine pentru planetă. E ceva total diferit faţă de practicile funerare din zilele noastre”, explică Bob Hendrikx. 

Foarte interesant și..  Descopera.ro. Activitatea fizică reduce stresul din creier și riscul de boli cardiovasculare

Ciupercile au nevoie de doar șapte zile ca să crească în forma dorită. Suprafața este netedă ca o pernă de catifea. Apoi, sicriul eco este pus la uscat, pentru a stopa creșterea ciupercilor.

În acest stadiu, el seamănă cu o cutie de polistiren. Este, de asemenea, foarte uşor şi sută la sută natural.

„Ceea ce e special la el este senzaţia pe care o ai când îl atingi. Se simte interesant, e cald, moale și ușor. Dar este, de asemenea, şi foarte rezistent”, spune Bob Hendrikx.

Aproximativ 160.000 de oameni mor în fiecare zi în întreaga lume. Pentru apropiaţi, ceremonia conducerii pe ultimul drum este un moment important. Dar sicriele convenționale produc deșeuri toxice.

Atunci când sicriul intră în contact cu solul umed, miceliul prinde viaţă şi începe procesul de descompunere, care durează aproximativ 45 de zile.

Un astfel de sicriu ecologic costă 1.495 de euro.

ATENTIE AICI. ASTA NU E TOT. PRIVITI AICI CUM SE MAI VREA SA FIM INGROPATI

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.