Acasă Știați că.. „Luni seară vom trăi șapte minute de teroare”. Sonda InSight se pregătește...

„Luni seară vom trăi șapte minute de teroare”. Sonda InSight se pregătește de „amartizare”. Evenimentul va fi transmis în direct de către NASA

0

Prima misiune pe Marte care va analiza interiorul planetei se pregăteşte de coborâre. Sonda InSight, lansată în urmă cu jumătate de an, va amartiza luni.

Ultimele şase minute vor fi cele mai dificile. În acest interval scurt, naveta spaţială va trebui să-şi reducă viteza de la 20.000 km/h la doar 8 km/h. Va trebui dirijată cu foarte multă precizie pentru a ajunge în locul pe care cercetătorii l-au considerat ideal pentru studierea adâncurilor marţiene – o câmpie situată la nord de Ecuator.

Sonda va investiga ce este înăuntrul Planetei Roşii cu ajutorul unor seismometre şi sonde de căldură.

Vom putea urmări ce se întâmplă la 160 de millioane de kilometri distanţă în direct, pe site-ul NASA şi pe paginile sale de social media. Transmisiunea va începe luni seara, la ora 21:00 – ora României, scrie digi24.ro

Potrivit Telegraf Online, agenţia spaţială americană NASA a identificat locul potrivit şi pentru amartizarea vehiculului rover Mars 2020, programat pentru lansare în iulie 2020. „NASA a ales craterul Jezero drept loc de amartizare pentru viitoarea misiune a roverului Mars 2020, după cinci ani de căutări”, a anunţat agenţia spaţială.

Craterul cu o lăţime de de 45 de kilometri are un „teren bogat din punct de vedere geologic”, perfect atât pentru analizarea suprafeţei planetei cât şi pentru studierea „eventualelor indicii ale existenţei în trecut ale unor forme de viaţă”, potrivit anunţului NASA.

Oamenii de ştiinţă cred că roverul Mars 2020 ar putea reuşi să detecteze semne de viaţă microbiană ţinând cont că vechimea formelor de relief din crater este estimată la circa 3,6 miliarde de ani şi ar fi făcut parte odată dintr-un sistem asemănător unei delte.

Dintre cele 43 de misiuni trimise pe sau în jurul planetei Marte, 25 au eşuat, echipamente ruseşti, americane şi europene zac pe suprafaţa sa, iar sateliţii şi-au ratat orbita. Un singur rover marţian, Curiosity, este activ astăzi, relatează vineri AFP.

Luni, modulul spaţial InSight al Agenţiei spaţiale americane NASA urmează să asolizeze în regiunea de şes Elysium unde şeful misiunii speră să găsească ”o mare parcare de supermarket’, foarte plată, fără pietre care ar putea deteriora vehiculul. Evenimentul nu va putea fi transmis în direct prin streaming video. Imaginile din timpul operaţiunilor vor fi retransmise de la centrul de control al NASA, Laboratorul de Propulsie Jet din Pasadena, situat în apropiere de oraşul american Los Angeles.

Informaţiile vor ajunge de pe Marte pe Pământ în opt minute şi şapte secunde. Timpul afişat corespunde momentului în care semnalele vor fi recepţionate pe Terra. Întreaga secvenţă va fi automatizată, iar în cele opt minute de întârziere inginerii NASA de la sol nu vor putea decât să aştepte.

Etapele aterizării

InSight va intra în atmosfera marţiană la aproximativ 125 kilometri altitudine, la ora 19:47 GMT. La acel moment, viteza sa va fi de aproximativ 20.000 km/h. Căldura generată de frecarea cu atmosfera va ridica temperatura rapid la 1.500 de grade Celsius. Modulul nu ar supravieţui acestui ”furnal” dacă nu ar fi dotat cu un scut termic. Acesta a fost întărit pentru situaţia în care ar avea loc una dintre furtunile frecvente de praf de pe Marte, fricţiunea cu nisipul putând intensifica temperatura.

După patru minute va avea loc deschiderea automată a paraşutei, care va încetini coborârea. La scurt timp, scutul termic va fi abandonat, iar trenul de aterizare îşi va desfăşura cele trei picioare. Procedura va fi urmată de detaşarea paraşutei. InSight îşi va acţiona apoi cele douăsprezece motoare, ceea ce va încetini coborârea pe suprafaţa marţiană până la aproximativ 8 km/h. La 11:54 GMT, la aproximativ şase minute şi jumătate după intrarea în atmosferă, InSight ar trebui să ‘amartizeze’. ‘Luni seară vom trăi ‘şapte minute de teroare”, a declarat pentru AFP directorul CNES, Jean-Yves Le Gall.

Vom afla probabil aproape în timp real ce se întâmplă cu InSight, graţie a doi microsateliţi numiţi MarCO, care au parcurs drumul spre Marte împreună cu sonda şi au zburat în formaţia în urma acesteia. Ei vor servi drept releu de comunicaţii – InSight le va trimite semnale şi le vor retransmite înapoi pe Pământ. În cazul în care acest proces nu reuşeşte, NASA ar trebui să primească un ‘bip’ de la InSight, la ora 20:01 GMT, transmis direct pe Pământ. Acest semnal va însemna că sonda a supravieţuit şi funcţionează. Prima imagine transmisă va fi probabil neclară din cauza norului de praf creat de impactul cu suprafaţa marţiană. Aceasta ar putea veni trei minute mai târziu, sau a doua zi, notează AFP.

Foarte interesant și..  Cea mai puternică rachetă construită vreodată pe TERRA se pregătește să ducă oameni pe Lună în 2024

Odată instalată, sonda InSight îşi va desfăşura, într-un ritm foarte lent, panourile solare de mari dimensiuni, pliate în timpul călătoriei. Informaţiile vor fi transmise de sondă cinci ore şi jumătate mai târziu deoarece va trebui să aştepte până când unul dintre cei trei sateliţi aflaţi pe orbita marţiană va trece prin dreptul său. Aceşti trei sateliţi vor fi releul de comunicare al InSight pe timpul funcţionării sale. În ceea ce priveşte instrumentele aflate la bord, seismometrul francez SEIS şi termometrul german HP3 vor fi amplasate cu ajutorul unui braţ robotic pe parcursul a cel puţin ‘două sau trei luni’, potrivit afirmaţiilor responsabilului ştiinţific al misiunii, Bruce Banerdt. ‘Vom fi foarte, foarte atenţi la locul în care vom depune instrumentele’, a declarat el. Citeste continuarea pe dcnews.ro


Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Articolul precedentMisterul unei nave lungi de 100 de metri, eșuată în Atlantic, dar care a ajuns îngropată în Deșertul Namib
Articolul următorPremieră istorică. Cercetătorii au creat avionul viitorului, alimentat cu propulsie ionică. Se aseamănă cu cel din Star Trek