„În momentul în care ne înţeapă o insectă, acestea eliberează la nivelul pielii un amestec de substanţe, precum enzime, proteine sau neurotransmiţători, care pot produce diverse reacţii adverse. Aceste reacţii variază de la roşeaţa, mâncărime, senzaţie de căldură, la edem glotic, şoc anafilactic sau moarte în cazul persoanelor alergice.
Cu toate că se spune că nu există nici un remediu care să sigure o protecţie 100% împotriva insectelor, există totuşi câteva măsuri pe care le putem lua cu rol de prim-ajutor. Printre ele, şi aplicarea unui remediu natural pe baza de plante. Există multe plante care pot fi folosite în această etapă, ca de exemplu salvia, pelinul, pătlagină, roiniţa sau rostopasca”, explică, pentru Adevărul, Elena Badea, specialist fitoterapeut.
Deși crește în multe locuri (spații verzi, grădini, terenuri de fotbal, terenuri virane, etc), prea puțini îi dau importanța cuvenită acestei plante. Se numește pătlagina și este o plantă cu aproximativ 200 de variațiuni, toate cu aceleași proprietăți medicinale. Cele mai populare sunt Lance si Broadleaf.
La noi in tara, aceasta plantă are mai multe denumiri: limba-boului, mama-ploii, pătlănjel sau iarba-mare. Înflorește în luna mai, iar ultimele frunze rămân verzi până toamna târziu.
De la pătlagină se utilizează mai ales rădăcina si tulpina. Pe lângă o mulțime de vitamine, ca A, C sau K, planta mai are in componenta si acid salicilic, ulei volatil, proteine, substanțe minerale, substanțe antibiotice si acizi grași.
Una dintre proprietățile pătlaginii este vindecarea înțepăturilor de țânțari. Planta are calități astringente puternice si absoarbe toxinele din organism. Puteți strivi frunza de pătlagină ca s-o puneți pe zonele vătămate. Se pune pătlagina pe înțepături de albine și de alte insecte, pe acnee, tăieturi sau erupții cutanate. Bandajați tratamentul aplicat pentru 4 -12 ore!
O altă modalitate de a de beneficia de proprietățile uimitoare ale pătlaginii este aceea de a va prepara un balsam pe care să îl aplicați pe piele. Este foarte bun si pentru tratarea hemoroizilor. Pătlagina are efecte uimitoare si asupra sistemului digestiv, mai ales pentru un sistem digestiv care a fost distrus de uzul antibioticelor, anti-inflamatoarelor sau calmantelor de orice fel, un sistem afectat de intoxicații alimentare, etc.
Pentru tratarea problemelor digestive puteți folosi atât frunzele cat si semințele de pătlagină. Din frunze puteți face ceai, le puteți pune în supă sau le puteți usca si folosi pentru asezonarea mâncărurilor.
Semințele de pătlagină înmuiate și consumate stimulează pierderea in greutate si îmbunătățește tranzitul. Pătlagina ajută la tratarea tusei si a răcelii, acționând ca un antibiotic foarte puternic. Este un adevărat medicament si pentru tratamentul celor bolnavi de tuberculoză, dar si pentru cei care au probleme din cauza stresului cotidian sau din cauza oboselii prelungite, tratează problemele menstruale, afecțiunile digestive, afecțiunile pielii si chiar artrita.
Sursa: http://sanatatea.ro/toti-o-calca-in-picioare-insa-este-cel-mai-bun-tratament-de-pe-planeta/