sâmbătă, octombrie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

„Mami, cine este tati?” Un nou trend social capătă amploare: femeile românce care aleg să aibă copii singure

Inspirate de cultura occidentală, tot mai multe femei din România întemeiază familii monoparentale prin diverse metode

În societatea modernă, căsătoria şi copiii sunt din ce în ce mai puţin conectate. Un nou trend social se conturează: femeile care aleg să aibă copii singure.

Profilul acestor femei e ușor de creionat: sunt singure, împlinite pe plan profesional, au bani, cariere strălucitoare, însă timpul nu mai e de partea lor și, la un moment dat, au o revelaţie: își dau seama că din viața lor lipsește un copil.

Cum aleg să-l aibă? Păi, scopul fiind fixat, mijloacele alternează: fie apelează la un fost iubit cu gene bune, fie recurg la o aventură de o noapte, fie apelează la o clinică.

Site-ul Republica prezintă câteva cazuri particulare ale unor astfel de femei.

Între moralitate şi legalitate

Dacă este sau nu moral ca o femeie să aibă un copil fără ca tatăl să ştie că este „tată”, reprezintă o problemă abordată din multe unghiuri de vedere.

De pildă, sociologul Gabriela Militaru consideră că „cea mai bună soluție este ca femeia care dorește să rămână totuși însărcinată să solicite acordul celui despre care consideră că i-ar putea furniza viitorului copil o zestre genetică favorabilă”.

Dincolo de aspectul sociologic, trebuie pus în discuție și aspectul moral. E sau nu moral (sau cel puțin corect) să ai un copil cu un bărbat care nu știe intențiile tale? „În această situație, cea mai bună soluție este ca femeia care dorește să rămână totuși însărcinată să solicite acordul celui despre care consideră că i-ar putea furniza viitorului copil o zestre genetică favorabilă”, spune Gabriela Militaru.

Pe de altă parte, filosoful George W. Harris pune o întrebare care înclină balanţa în favoarea bărbaţilor: „De ce o femeie are dreptul legal să-l împiedice pe un bărbat să devină tată (cazul în care ea întrerupe sarcina, deși el vrea copilul, însă legea nu îi dă lui niciun drept de veto), în timp ce un bărbat nu are nici măcar dreptul să se simtă înșelat sau discriminat atunci când află că o femeie l-a transformat în tată împotriva voinței lui?”

Foarte interesant și..  A strâns toată iarna sticle de plastic și le-a dus la casa sa de vacanță. Vecinii au râs de el, dar grădina i-a fost de nerecunoscut!

Din punct de vedere legal însă, o femeie care are un copil cu un bărbat împotriva voinței ei (rezultatul unui viol, cel mai adesea) poate intenta oricând un proces împotriva lui. La polul opus, un bărbat care află că are un copil cu o femeie fără ca el să își fi dat acordul asupra nașterii acestuia, nu are niciun drept. E clar un caz de înșelăciune, însă legislația românească nu e de aceeași părere. „În ceea ce privește prima situație (deci situația unui copil născut în afara căsătoriei, când mama dorește să păstreze copilul și îl naște), în legislația noastră nu este prevăzută nicio acțiune în răspundere care să poată fi promovată de către tată împotriva mamei care a născut un copil, pentru singurul motiv că acesta nu a fost informat în prealabil despre sarcină sau pentru că nu și-a exprimat acordul cu privire la nașterea copilului.”, a explicat avocata Mihaela Năstase.

Cu alte cuvinte, sexul fără acord reprezintă o infracţiune, în timp ce a naşte un copil fără acord nu reprezintă, sub nicio formă, o ilegalitate.

Dincolo de aspectul legal, acest trend indică, într-o oarecare măsură, faptul că societatea traversează un fel de nouă perioadă renascentistă la nivel de mentalitate.

Cert este că „româncele apelează și ele din ce în ce mai des la această modalitate de a-și întemeia o familie monoparentală pentru că sunt inspirate de cultura occidentală. Este o modă care avansează, dar care trebuie tratată cu maximă atenție și responsabilitate”, avertizează sociologul Gabriela Militaru. Citeşte întreg articolul aici.

Sursa: republica.ro

 

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.