duminică, decembrie 1, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Mănânci pufuleți? Probabil nu o s-o mai faci. Deși sunt gustările preferate ale copiilor, aceștia sunt foarte periculoși

Tot ce e frumos şi gustos nu înseamnă că e şi sănătos. Pufuleţii sunt un produs expandat obţinut din făină de porumb şi adaos de glucoză, glucide, care îi imprimă o încărcătură glicemică ridicată şi o densitate energetică foarte mare, 224 kcal/30 grame de produs.

Profilul nutrițional este extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glucide, este de părere doctorul Gheorghe Mencinicopschi, conform realitatea.net.

Produsul conţine o serie de aditivi alimentari foarte periculoşi, în special E 102, E 124, incriminaţi în declanşarea sindromului ADHD (hiperactivitate şi deficienţă de concentrare). Tatrazina E 102 le poate provoca celor mici astm, rinită, urticarie. Mai mult, creşte incidenţa apariţiei unor tumori tiroidiene.

E 102 alterează percepţia şi comportamentul, producînd stări de confuzie. Roşu Ponceau, E 124, are potenţial cancerigen, doza zilnică admisă pentru el fiind de 4 mg/kg corp.

Dragi părinți,

Nu vă apasă nimeni cu nimic, puteţi în continuare să le oferiţi copiilor voştri tot ceea ce vă doriţi. Este doar alegerea voastră ce le oferiţi de mâncare copiilor voştri. Dar cel puţin mi-aş dori ca aceste mame/bunicuţe care îşi hrănesc copii cu pufuleţi, să nu mai fie atât de “binevoitoare” şi din exces de zel, să servească şi alţi copii de la parc. Poate unii vor refuza, neştiind ce sunt, dar poate alţii vor lua pentru că sunt curioşi.  Însă sarcina cu privire la hrănirea copiilor trebuie să aparţină numai părinţilor copiilor, recomanda site-ul mamistietot.ro.

Deși pufuleții reprezintă una dintre gustările preferate ale copiilor, sunt un adevărat pericol pentru sănătatea lor. Pufuleții tradiționali reprezintă o adevărată bombă atomică pentru rinichi, din cauza conținutului mare de sare. În alimentaţia copiilor sub un an, sarea nici nu are ce să căuta. Prin urmare cu atât mai puţin  pufuleţii săraţi. Însă nici în cazul celor mai mari nu sunt indicaţi, pentru că sarea poate duce la diverse afecţiuni cum ar fi hipertensiunea arterială şi pentru că sarea adăugată în alimentaţia copilului suprasolicită rinichii ducând la diverse afecţiuni ale acestora sau producând  dezechilibre în organism. Nu este suficint să îi “scuturaţi bine” cum am mai auzit, că astfel le îndepărtaţi excesul de sare. Sarea este conţinută  în compoziţia acestora.

Dincolo de faptul că sunt săraţi, pentru că mai nou există şi variante mai puţin sărate, pufuleţii sunt făcuţi  din făină de porumb expandată, iar procesul de expandare la care e supus porumbul produce susceptibilizarea amidonului, adică acest proces face ca amidonul să fie foarte uşor asimilabil în organism.

Foarte interesant și..  Doctorulzilei.ro * Remedii încercate pentru combaterea retenția de apă

Mai mult, pufuleții au un adaos mare de glucoză şi glucide, având aşadar o încărcătură glicemica şi o densitate energetică foarte ridicată, iar din punct de vedere nutriţional, produsul este dezechilibrat din cauza excesului de zaharuri şi a unei cantităţi reduse de proteină. De vitamine, nici nu poate fi vorba când discutăm de pufuleţi.

Mai există pe piaţă şi acele sortimente cu diverse arome, cu brânză, caşcaval, smântână, alune, şuncă, etc. aşadar sunt plini de acele E-uri pentru gust şi culoare, gen Tartrazina (E 102), care consumată la vârste fragede, poate avea efecte serioase, la vârste fragede precum dificultăţi de respiraţie, urticarie, alergii, eczemă, creşterea incidenţei tumorilor tiroidiene sau tulburări de vedere.

În plus conţin şi E 124, ce are are potenţial cancerigen şi care alături de E102 fac parte din seria aditivilor alimentari incriminaţi pentru declanşarea sindromului ADHD (hiperactivitate şi deficienţă de concentrare). Pufuleţii au şi marele “avantaj” de a umple repede stomacelul copilului, care apoi va reuza să mănânce mâncare…şi atunci iar va veţi plânge că cel mic este mofturos şi nu mănâncă mai nimic. Păi normal că nu mai mănâncă nimic, dacă deja are stomacelul plin de mălai expandat.

Este evident faptul că pufuleţii sunt cu adevărat contraindicați în special la bebeluși şi copii mici. Iar pe lângă conţinutul lor deloc benefic, pentru aceștia mai prezintă şi un alt risc ridicat: înecarea.

Chiar dacă vă place că îi pot ţine în mânuța şi sunt moi şi crocanţi, pufuleţii în contact cu saliva devin foarte lipicioşi. Iar bebelușii care oricum salivează şi molfăie mult, au toate şansele să li se lipească de cerul gurii sau să se înece.

Citeste mai multe pe mamistietot.ro

Articole asemănătoare

14 COMENTARII

  1. Lucrez intr-o fabrica de pufuleti si in afara de malai apa si sare nu se pune absolut nimic in plus. Daca pufuletii nu sunt sanatosi atunci stramosii nostrii care mancau numai mamaliga(malai, apa si sare), s-au hranit ca fraierii 2000 de ani cu mancare nesanatoasa! Cine scrie aceste articole dar mai ales cine le publica, ori nu-l duce capul, ori are tot felul de interese! Daca scriau de snacksuri sau chipsuri nu comentam nimic. Dupa ce ca s-a furat si s-a vandut tot ce aveam noi mai bun in tara asta pe motiv ca era nociv si neprofitabil(doar pentru noi ca pentru ei sunt superprofitabile), acum vreti sa va bateti joc si de putinele produse romanesti strict autentice care ne-au mai ramas! Mai urmeaza sa scrieti si de apa minerala Borsec ca-i plina de e-uri si colesterol!!!

  2. Si eu am mancat pufuleti in copilarie si pot spune ca nu am nicio problema de sanatate. Baietelului meu i-am dat de la 10 luni pufuleti fara sare si dupa un an pufuleti obisnuiti si nu s-a inecat niciodata. Si nici eu nu am gasit e-uri pe ambalaj.

  3. Stiu de mult acest lucru mia zis o doctorita in parc.Nu mia zis de aditive dar mia zis ca se aduna ghem in stomacul micutilor…si in intestin apoi e -uri sigur se pune..nimic nu tine fara consevanti…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.