marți, noiembrie 28, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Mare grija cand consumati icre. Care sunt tipurile de care trebuie sa va feriti

Carnea de peşte, în comparaţie cu cea a speciilor de animale terestre, conţine o proteină uşor digerabilă şi de calitate superioară, având un conţinut scăzut de colagen şi echilibrat în aminoacizi.

În același timp, icrele, atunci când sunt preparate în casă, sunt un aliment hrănitor şi benefic pentru sănătate.

Majoritatea pestilor au icre comestibile, cu cateva exceptii. Cei mai cunoscuti pesti ai caror icre sunt toxice sunt: mreana, somnul pitic si mihaltul.

Intoxicatia cu icrele acestor specii nu este grava, manifestandu-se prin greata, diaree si dureri de cap. Icrele de somn sunt neplacute la gust si relativ indigeste, provocand intoxicatii doar in cazul persoanelor sensibile.

Mare atentie la icrele ce provin de la pastrav, deoarece pot fi infestate cu ouale celei mai lungi tenii, vierme lat parazit intestinal lung de 10–20 m, botriocefalul Diphyllobotrium

Aceste icre trebuie sarate si obligatoriu congelate sau pestele tratat termic inainte de consum, pentru distrugerea parazitului. De asemenea, atentie si la icrele de stiuca, salau sau unele specii de somon.

Dezavantajele utilizarii alimentare a icrelor preparate acasa sunt destul de putine:

-au un continut relativ ridicat de colesterol (se consuma doar ocazional de care varstnici si de catre persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului circulant),
-caviarul si icrele conservate au un continut destul de ridicat de sodiu si de clor (se va evita consumul de icre sarate in caz de hipertensiune, retentie hidrica, boli cronice degenerative),
-icrele negre si cele rosii (de Manciuria) au un nivel ridicat de purine (nu se consuma de persoanele ce sufera de guta sau hiperuricemie).

Foarte interesant și..  Moment epocal. Vaccinul anticancer începe să fie testat pe oameni

sursa Exhuis.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.