Connect with us

Agricultura si economie

Olandezii câștigă bani cultivând soiuri de cânepă din România. Marfa românească – afaceri europene

Published

on

Cânepa reprezenta o cultură a cărei producție situa țara noastră înainte de Revoluție, pe locuri fruntașe în lume. Astăzi este valorificată din nou într-un județ din Transilvania. Olandezii de la HempFlax investesc 5 milioane de euro în culturile de cânepă.

Prima fabrică de prelucrare s-a deschis în județul Alba în luna octombrie 2015. Reprezentanții companiei olandeze nu au investit doar în facilități de prelucrare industrială a cânepei, ci au și cultivat această plantă tehnică pe circa 500 ha, în arealul Sebeș, Pianu și Petrești.

Ei doresc o creștere a suprafeței cu circa 300 ha în fiecare an. Fabrica poate procesa 4 tone de tulpini pe oră.
Compania olandeză anunță că achiziționează materia primă și de la fermierii români(sub formă de baloți).

„Prin viziunea și vigoarea inovatoare a companiei, HempFlax își aduce aportul la conceptul de agrification în România. Punând la dispoziție resurse regenerabile, fibrele sintetice fabricate din resurse fosile – precum nailonul, fibra de sticlă și materialele plastice – pot fi înlocuite de fibrele din aceste resurse naturale, precum cânepa”, declara Oana Suciu, director general. Înainte de anul 1989, România ocupa locul 4 la exportul de cânepă în lume, dar treptat, producția a scăzut. Cu investițiile olandeze se așteaptă o revigorare a culturii acestei plante textile.
Din cânepă sunt folosite fibrele pentru obținerea hârtiei. Cânepa mai folosește la izolațiilor și fabricarea profilelor de uși în industria auto.

Lemnul de cânepă este utilizat în industria construcțiilor în amestec cu var hidratat pentru obținerea unei zidării izolante potrivită atât pentru case, cât și pentru clădiri industriale, fiind înlocuitorul cărămizii tradiționale și al betonului.

RECOMANDARE
De ce furau soldaţii ruşi ceasurile românilor în vreme de război. Explicaţia unui istoric

Semințele de cânepă au și ele o mare valoare nutritivă.
Sursa: ziarulunirea

RECOMANDARE
Mircea Badea, jigniri grosolane la adresa celor care au comemorat Revolutia in strada: "Se trezesc cinci descreierati..."
loading...

Agricultura si economie

E oficial. Guvernul a îngheţat indemnizaţiile bugetarilor. Ce patesc veniturile acestora in 2019

Published

on

By

Bugetarii au intrat in colimatorul Guvernului care a inghetat anumite drepturi ale acestora pentru anul 2019. Guvernul a adoptat vineri Ordonanţa de Urgenţă care prevede, printre altele, îngheţarea indemnizaţiilor, sporurilor, compensaţiilor şi alte facilităţi băneşti acordate bugetarilor, astfel încât aceştia se vor bucura în 2019 doar de majorarea salariului minim pe economie, nu şi de creşterea sumelor pe care le-ar fi primit dacă nu s-ar fi plafonat valoarea indemnizaţiilor. Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea alin. 1 al art 38 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene a fost aprobată în şedinţa de vineri a Executivului.

„Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se menţin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se arată în articolul 6 al Ordonanţei. Acelaşi act normativ stabileşte şi că orele suplimentare nu vor mai fi plătite, ci compensate cu zile libere.

„Prin derogare de la prevederile art. 21 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2019, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora”, se arată în documentul citat.

Citeste mai mult: adev.ro/pkgbrl

RECOMANDARE
Cum și-a imaginat Isaac Asimov, in 1983, ca va fi lumea din 2019
loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***