vineri, aprilie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Maşinile Regelui Mihai – o pasiune de o viaţă (GALERIE FOTO)

„Cred că m-am născut cu volanul în mână”

În peste 90 de ani de viaţă, Regele Mihai a avut 38 de maşini, a condus timp de 85 de ani peste două milioane de kilometri şi nu a avut un instructor auto. A învăţat singur.

Familia regală i-a descoperit dragostea faţă de maşini foarte devreme. Principele Mihai avea numai şase ani când a primit prima sa maşină, în 1927. Este vorba despre o maşină electrică englezească numită „Gândacul Roşu”.

La împlinirea vârstei de 91 de ani, Principele Radu i-a oferit Majestăţii Sale Regele Mihai, albumul  despre pasiunea sa de o viaţă, maşinile: „Maşinile regelui”.

„Cu un fel de sfială amestecată cu discreţie, regele spune uneori, în familie sau printre cunoscuţi, despre pasiunea sa pentru maşini: «Cred că m-am născut cu volanul în mână.» De-a lungul anilor, automobilele, avioanele , precum şi «maşinăritul» în atelierul său auto au fost deopotrivă un hobby şi un fel de a se apăra de toate presiunile şi tensiunile vieţii.(…) Majestatea Sa a găsit în condusul automobilului preocuparea sportivă a minţii care să-l menţină în echilibru.

„A avut de mic copil pasiunea motoarelor, a automobilelor de toate felurile. Regele nu a avut o atitudine frivolă faţă de maşini. Nu le-a colecţionat ca pe trofee de arătat celorlalţi, nu le-a tratat cu orgoliu sau cu pasiune capricioasă. Regele şi-a privit maşinile ca pe o sursă de echilibru, de perfecţiune, ca pe un model de izbândă a mâinii omului.(…)”, mai spune Principele Radu.

Principele Mihai nu a avut un instructor auto. A învăţat singur. „A  furat arta şofatului de la şoferii Palatului Regal. Prima sa maşină adevărată – Morris 1927- a primit-o la vârsta de opt ani, în anul 1929, de la unchiul său Principele Nicolae.”

Foarte interesant și..  Cântarea aproape 110 tone si ar putea fi cea mai mare ființă care a trăit vreodată pe Terra. A fost descoperit recent în Argentina

„Regele Mihai a avut 38 de maşini de-a lungul a 90 de ani de viaţă, la care se adaugă patru jeepuri militare americane, toate originale, unele dintre ele primite în dar, altele recondiţionate de Rege, personal. În cei aproape 85 de ani de condus maşina, Regele a stat la volanul maşinilor lui de-a lungul a peste două milioane de kilometri.”

Maşina de suflet a Regelui Mihai a fost un emblematic Jaguar albastru, a fost comandată special pentru Regele Mihai în 1937. Maşina a fost vândută pentru prima oară şapte ani mai târziu. De atunci, şi-a schimbat de mai multe ori proprietarul, până în 1973, când a fost cumpărată de Radu Portocală, diplomat şi anticomunist convins.

Maiestatea Sa şi-a revăzut maşina preferată la doi ani după Revoluţie. Automobilul, despre care experţii spun că a marcat începutul unei noi ere în istoria firmei Jaguar, se află în acest moment în Olanda. A ajuns să valoreze 1 milion de dolari. Întreaga poveste e cuprinsă în volumul „Istoria întortocheată a Jaguarului albastru”, scrisă chiar de Radu Portocală.

Surse selective: romanialibera.ro; jurnalul.ro; digi24.ro.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.