marți, decembrie 5, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Medic oftalmolog: „Culoarea ochilor poate să semnaleze posibilitatea existenţei unor boli” Care sunt semnele?

În cazul intoxicaţiilor, e important aspectul pupilei.

Cei care au pupilele mărite sau micşorate pot suferi de intoxicaţii sau, mai grav, de tumori cerebrale. Ochii pot indica hipertensiunea sau diabetul. Un medic oftalmolog avertizează:

„Culoarea ochilor poate să semnaleze posibilitatea existenţei unor boli oculare, dar şi a altor afecţiuni generale”, afirmă Mircea Filip, medic oftalmolog.

În cazul intoxicaţiilor, e important aspectul pupilei. Pentru intoxicaţiile cu alcool, medicamente sau droguri se poate observa o pupilă mărită. Pupila micşorată poate fi de la intoxicaţia cu ciuperci sau pesticide. La examinări profunde se pot descoperi afecţiuni mai grave decât intoxicaţiile.

„Un examen al fundului de ochi care arată un nerv optic umflat, cu vase de sânge sparte, ne duce cu gândul la diabet sau la hipertensiune arterială”, declara Mircea Cristian Moraru, oftalmolog. În plus, inflamaţiile ochilor, denumite iridociclite, pot anunţa o infecţie în organism sub forma unui abces dentar sau sinuzită.

Şi bolile neurologice pot fi descoperite de la ochi. În cazul persoanelor cu scleroză multiplă apar paralizii ale muşchilor oculari.

„Ochii ieşiţi din orbite ne duc cu gândul la boala Basedow (o afecţiune autoimună a glandei tiroide)”, explica oftalmologul. În acest caz, e posibil ca pleoapa superioară să se retragă în interior, ceea ce face ca privirea să fie mai strălucitoare. Roşeaţa sau edemul sunt semnele inflamatorii ale bolii.

Pleopele căzute pot semnala o paralizie, iar dacă simptomele apar brusc, pot trăda un accident vascular cerebral, un anevrism sau o tumoră.

Aspectul ochilor poate ajuta la diagnosticarea bolilor oculare. „În cazul unui glaucom avansat, culoarea ochilor poate avea o tentă verzuie. Nuanţa cenuşie poate sugera o inflamaţie oculară gravă”, spunea oftalmologul Mircea Filip.

Foarte interesant și..  Ce se întâmplă cu organele tale când consumi băuturi carbogazoase dietetice?

O nuanţă albicioasă poate sugera o problemă la nivelul corneei, iar o culoare neuniformă a irisului poate reprezenta atrofia esenţială de iris, deseori complicată cu glaucom. O pupilă albă la adult semnalează cataractă, iar la copil o tumoare oculară. În plus, o pupilă mică poate semnala o inflamaţie severă a ochiului.

Sursa: doctorulzilei.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.