Connect with us

Din lume

Medicul român care a refuzat să lucreze în cel mai mare centru de chirurgie din Europa: „Iubesc România, dar nu ştiu cât mă iubeşte ea“

Published

on

Povestea medicului român care a refuzat să lucreze în cel mai mare centru de chirurgie a obezităţii din Europa: „Iubesc România, dar nu ştiu cât mă iubeşte ea“.

Medicul Viorel Dejeu a dobândit experienţă în clinici de top din Europa, unde a ajuns să fie apreciat. Cu toate acestea, a refuzat oferte tentante şi a ales să profeseze în România. Este un medic care, în ciuda tinereţii sale, dă dovadă de generozitate şi de modestie.

Medicul Viorel Dejeu (34 de ani) este unul dintre cei mai tineri chirurgi orădeni de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Se descrie ca fiind unul dintre chirurgii de generaţie tânără şi neliniştită, dar cu aspiraţii înalte.   Deşi în adolescenţă a fost pasionat, printre altele, de muzică şi limbi străine, a optat pentru medicină. Nu ştie dacă el a ales medicina, sau medicina l-a ales pe el, însă nu se imaginează făcând altceva.

“Simt că sunt unde trebuie să fiu. Au fost mai multe influenţe în jurul meu, dar un rol important l-a avut profesoară mea de biologie din liceu, doamna Moş, deşi la acea vreme eram deja hotărât să fac medicină. Felul cum preda biologia a făcut să nu mi se mai pară niciodată străină această ştiinţă a viului. E cum înainte aş fi contemplat o casă din afara ei, iar la un moment dat am fost invitat înăuntru. Am început să mă simt acasă în acest domeniu şi, până acum, fascinaţia nu a încetat. Am avut parte de câţiva dascăli adevăraţi în formarea mea, cărora le voi fi mereu recunoscător. Nimic nu este imposibil de învăţat dacă ai un dascăl bun”, susţine chirurgul Viorel Dejeu.

Inegalitatea de şanse

Pentru că îi place riscul, chestiile complicate, la limită, care nu se obţin uşor a ales chirurgia. O vede ca pe o bătălie continuă cu el însuşi pentru a-şi educa atât mâna cât şi creierul.

“Prima dragoste a fost neurochirurgia, deoarece eram pasionat de neurofiziologie şi neuroanatomie. Pe urmă am fost pasionat de genetică şi mi-ar fi plăcut să fac cercetare în acest domeniu. Cu ocazia unei burse în Germania am avut ocazia să văd ce înseamnă fiecare specialitate chirurgicală şi am ales chirurgia generală, cu multele ei subspecializari. Mi-ar plăcea să am şapte vieţi, să apuc să fac şi alte specializări chirugicale. E un domeniu incredibil de frumos”, povesteşte medicul Viorel Dejeu.

Să fii chirurg în România, nu este deloc uşor, mai ales dacă nu ai membri ai familiei în domeniu. Cu toate acestea, dr. Dejeu demonstrează că nu este imposibil. A  avut parte de o perioadă de formare lungă şi cu multe greutăţi.

“Cred că problema cea mai mare, în România, pentru un chirurg tânăr, este inegalitatea de şanse. Nimic nu este uniform sau previzibil. Nu ai nicio garanţie că, dacă îţi faci partea cu conştiinciozitate, vei avea şi succes. Nu fiecare rezident are acces la o pregătire suficient de bună. Nu fiecare specialist tânăr găseşte un loc de muncă pe măsură aspiraţiilor şi posibilităţilor lui de dezvoltare. Din acest motiv mulţi au plecat şi încă mai pleacă. Am colegi foarte valoroşi care au plecat, deoarece nu au reuşit să penetreze acest sistem greoi şi incorect. E o mare pierdere pentru ţară.

În concluzie, este foarte greu să rămâi, să lupţi, să nu te deformezi din cauza presiunilor sistemului.  În acelaşi timp, dacă reuşeşti, sentimentul că ai reuşit acasă e greu de egalat în altă parte”, ne-a povestit dr. Dejeu.

Pacienţi din toată lumea

Toate eforturile de a deveni un chirurg bun nu au fost în zadar. A profesat clinici de top din Europa şi de mai multe ori i s-a oferit şansa de a rămâne acolo, pe bani mai mulţi şi în condiţii mai bune. Cu toate acestea, deocamdată, a spus “Nu”, însă nu garantează că acesta va fi răspunsul lui final. Totul depinde de cum se mişcă lucrurile în sistemul de sănătate. Pe mâna lui au ajuns bolnavi nu doar din România sau Europa, ci şi din Canada sau Australia. Iubeşte ţara în care s-a născut şi este bucuros că reuşeşte să dezvolte chirurgia bariatrică în România, alături de fratele lui, şi el tot medic chirurg.

“Am lucrat într-o clinică de top din Germania, în Munchen, şi ar fi fost bucuroşi dacă aş fi rămas acolo. Deasemenea, am colaborat cu mai multe spitale din Anglia şi Scoţia, unde ar fi destul de uşor să mă întorc. Recent, am fost invitat să lucrez în cel mai mare centru de chirurgia obezităţii din Europa. Deocamdată am spus “pas”. Mă ţine aici familia, faptul că fac echipa cu fratele meu mai mare, care este chirurg şi el. De asemenea, sentimentul că ceea ce fac aici ajută mai mult decât dacă aş face acelaşi lucru într-o ţară din Vest. Ideea că pot să dezvolt, să clădesc ceva ce nu există sau nu funcţionează bine.

RECOMANDARE
Ne-ar fi putut ajuta in lupta cu gripa? Din ce cauză a dispărut vaccinul Polidin

Şansa mea a fost să încep să dezvolt ceva în privat, în momentul în care pista către un spital public părea blocată. Anul acesta am operat pacienţi din întreaga lume, din Australia până în Canada, aici în România. Am reuşit să convingem, împreună cu Dan, fratele meu, că se poate face performanţă şi în România. Iubesc mult România, dar încă nu îmi dau seama cât mă iubeşte pe mine această ţară. Uneori atmosfera e greu de îndurat”, explică dr. Dejeu.

Sursa: www.adevarul.ro

loading...

Din lume

Mesaje amuzante și nu numai pentru Noul An! Dacă ești în pană de inspirație intra aici

Published

on

By

O publicație online redă mai multe urări pentru Noul An, dintre care le-am selectat pe cele din rândurile de mai jos:

“Viaţa mea ar fi goală fără tine, iar contul meu bancar ar fi plin. Un an nou fericit!”;

“Multă sănătate şi La Mulţi Ani, să ai mai mulţi fani decât duşmani!”;

„Căţeluş cu părul creţ
Să ai jeep-ul în coteţ
Să ai vilă cu piscină
Pe Madonna ca vecină
O lopată pentru bani
La anul şi la mulţi ani!”;

„Momentele speciale ale sfârşitului de an să-ţi aducă veselia în casă, bani în buzunar şi poate un Merţan!”;

”Fie-vă verde dolarul,
Şi de whisky plin paharul,
Şi încă unul cu vin,
Pentr-un 2017 plin!”;

„Fără fiţe, fără poante, la mulţi ani cu sănătate! Criza vine, criza trece, noi mereu vom petrece!”;

”Ieri e istorie, mâine e mister, azi este un dar. Un dar de împărţit cu cei dragi. La mulţi ani şi un an nou fericit!”;

”Bate-n uşă. Bate-n geam. Cine este? Noul an!”;

”Înainte să mă îmbăt şi să încep să dansez pe mese, permite-mi să-ţi urez La Mulţi Ani!”;

”Prietenilor mei le urez pace, sănătate şi multă dragoste. Glumesc, le urez cât mai puţină muncă şi mulţi bani. La mulţi ani!”;

Lovite-ar trenul fericirii / Trăsni-te-ar fulgerul iubirii / Sa-ti cada in cap un sac cu bani /Şi un bilet cu La mulți ani!

”Angelina Jolie, Brad Pitt, Kim Kardashian, Beyoncé, George Clooney şi EU! Oamenii celebri îţi urează La Mulţi Ani!”;

”Fie ca toate rezoluţiile de Anul Nou să dureze la fel de mult ca necazurile! La mulţi ani!”;

”Într-adevăr vei fi mai bătrân, mai plinuţ, dar nu îţi vei pierde din înţelepciune! La mulţi ani!”.
Dintre cele serioase puteți alege:

 “E cumpăna dintre ani! Sa privim înapoi cu iertare, înainte cu speranță, in jos cu înțelegere si in sus cu recunoștință! Speranța ta va deschide poarta spre un An Nou plin de bucurii si împliniri. La mulți ani!”

Îți urez, ție si familiei tale, multa sănătate, fericire si MULT NOROC in viitor! LA MULTI ANI! Sper ca aceasta sărbătoare sa va aducă numai fericire in casa si familie!

„Un an mai bogat in împliniri, mai înalt in aspirații si plin de succese. La mulți ani!”

„Gânduri bune fug spre voi, sănătate si noroc! Sărbători fericite si un An Nou de poveste! La mulți ani!”

RECOMANDARE
Ne-ar fi putut ajuta in lupta cu gripa? Din ce cauză a dispărut vaccinul Polidin

„Gândiți-vă la trecerea dintre ani ca la o poarta. Puteți sa treceți prin aceasta poarta in noul an si sa luați cu voi doar lucrurile si gândurile bune. LA MULTI ANI!”

„Pentru anul ce vine iți doresc: pace in suflet, bucurie fără margini, sănătate cat cuprinde, credința in bine si săruturi o mie!”

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***