miercuri, aprilie 17, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Metalul căutat mai ceva ca aurul. România are cea mai mare rezervă din Europa și vrea s-o vândă

Preţul cuprului a crescut cu 19% comparativ cu nivelul minim atins în luna ianuarie.

Cuprul a ajuns să fie cea mai căutată materie primă din lume. Este „aurul” industriei de profil. Specialiștii afirmă că la sfârșitul deceniului va apărea un deficit al acestui metal. „Cuprul este cea mai dorita materie prima. Suntem foarte interesati de proiectele de cupru la nivel global”, declara Michael Scherb fondatorul companiei de investitii Appian Capital Advisory LLP.

Rio Tinto Group, al doilea mare grup minier din lume, ar putea să-l numească în funcția de CEO pe actualul director al diviziei de cupru. De asemenea, rivalul BHP Billiton Ltd. se concentrează şi el pe investițiile în cupru după ce a strâns 10 miliarde de dolari din reducerea dividendelor şi a cheltuielilor de capital.

Greutatea cu care se confrunta potențialii cumpărători de mine de cupru este faptul că şi cele mai îndatorate companii miniere vor să păstreze ceea ce a devenit o bijuterie a industriei metalelor. Anglo Americană, prima mare companie minieră retrogradată de agențiile de rating în categoria junk, insistă că nu se va desparți de minele sale de cupru Los Bronces şi Collahuasi.

„Nu avem nicio intenţie de a vinde aceste mine. Acestea sunt active de clasă Tier 1. Ambele mine sunt vitale pentru strategia noastră în domeniul cuprului. Ambele mine au potenţial de creştere în anii următori, când preţurile vor creşte iar piaţa va fi pregătită de expansiune”, spunea directorul diviziei de cupru de la Anglo American, Hennie Faul.

Potrivit Bloomberg, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor în domeniul cuprului a scăzut în 2015 până la 3,1 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. Analiştii de la Ernst & Young au numărat 27 de tranzacţii în domeniul cuprului în 2015, comparativ cu 38 pentru cărbune şi 117 pentru aur. Activitatea redusă „se datorează numărului mic de active existente pe piaţă”, sunt de părere analiştii E&Y.

Foarte interesant și..  Roşia Montană – singurul loc din lume în care se găseşte aur monoatomic. Proprietăţile acestui elixir mistic sunt deosebite

Preţul cuprului a crescut cu 19% comparativ cu nivelul minim atins în luna ianuarie şi în ultimele luni a înregistrat prima creştere trimestrială din ultimii doi ani.

În România, societatea Cupru Min ar urma să fie scoasă din nou la privatizare în condiţiile în care în perioada 2008 – 2013 s-a încercat privatizarea ei în mai multe rânduri şi în diverse formule. Cupru Min deţine 60% din rezervele de cupru ale României.

Sursa: romani-buni.info

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.