duminică, ianuarie 19, 2025

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Mistere identificate de arheologi în mormântul lui Tutankhamon

Istoria Egiptului antic și mormintele faraonilor, ca cel al lui Tutankhamon, nu încetează să stârnească interesul celor pasionați de dezlegarea unor mistere. Arheologii n-au reușit să descopere unde a fost înmormântata zeița Nefertiti. O nouă teorie ar putea face lumina în cazul acestui mister.

Astfel, arheologul britanic, Nicholas Reeves, profesor la Universitatea Arizona, afirmă că a găsit rămășitele acelei  zeițe, ascunse în mormântul faraonului Tutankhamon, precizează CNN. Teoria sa a fost prezentată presei după o analiză atentă pe fotografiile de maximă rezoluție, publicate online de cei de la Factum Arte, o echipa de restauratori si arheologi din Madrid, care s-au ocupat si de realizarea unui facsimil al mormântului faraonul Tutankhamon.

Scanările evidențiază două găuri în pereți, fapt ce indică locul unor uși „fantomă”, în spatele lor. Mormântul lui Nefertiti s-ar afla într-o cameră din spatele celei în care a fost descoperit mormântul lui Tutankhamon. Reeves declară că Nefertiti ar fi îngropată în partea de nord a mormântului, în spatele unei uși secrete, blocată de constructorii piramidei, relatează stirileprotv.

Analiza genetică, făcută în urmă cu câțiva ani, relevă faptul că Tutankhamon ar fi fiul zeiței Nefertiti. Teoria nu a fost confirmată total. Sunt istoricii care consideră că Tutankhamon este fiul lui Akhenaten si al surorii sale. Rămășitele enigmaticei Nefertiti erau descoperite anul trecut. „De când am analizat mormântul, am testat dovezile încercând să aflu dacă este sau nu ceea ce cred eu. Dar, cu cât cercetăm mai mult cu atât, găseam informații care îmi întăreau ipoteza si părea tot mai reală teoria mea. Dacă mă înșel, atunci asta e. Dar dacă am dreptate, atunci ar fi o descoperire cutremurătoare, care ar putea schimba lumea, cel puțin pe a egiptologilor”.

Mormanul lui Tutankhamon a fost găsit de arheologul Howard Carter în 1922 si a fost deschis la începutul anului 1923. Era cel mai bine păstrat mormânt antic descoperit vreodată. Aici au mai fost descoperite 2000 de obiecte pentru care arheologii au muncit 9 ani ca sa le catalogheze. Reeves considera că mărimea neobișnuită a camerei funerare este datorată faptului că a mai fost construită o cameră secretă, în care se afla Neferititi. Mormântul fusese construit pentru zeiță, dar trebuia refolosit pentru moartea neașteptată a lui Tutankhamon la doar 17 ani.

„Atunci când a avut loc înmormântarea lui Nefertiti, nu luase nimeni în calcul posibilitatea ca si Tutankhamon să fie îngropat acolo.

Foarte interesant și..  Povestea uneia dintre cele mai bârfite femei din societatea românească: „Roaiba” sau „chipul păcatului încoronat în şuviţe roşii”

Dar, lucrurile s-au schimbat odată cu moartea neașteptată a Regelui, la un deceniu după ce a murit Nefertiti” a mai zis Reeves.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.