vineri, octombrie 11, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Misterele din orașul scufundat în urmă cu 1200 de ani fascinează și acum oamenii de știință

De secole se căuta un oraș ce devenise legendă și despre a cărui bogăție povestea în scrierile sale istoricul antic Herodot.  Oraşul,  era cunoscut şi sub numele de Thonis. El a dispărut în Marea Mediterană acum aproximativ 1.200 de ani fiind redescoperit în timpul unei cercetări efectuate în apropierea țărmului egiptean la începutul deceniului trecut.

Thonis sau Heracleion a existat cu adevărat. Se crede că Paris şi frumoasa Elena au trecut pe aici în fuga lor de Menelaus înaintea începerii războiului troian. După ce scafandrii au descoperit  comorile acestui oraş, arheologii au reușit să schițeze modul de viață și aspectul aşezării  faraonilor.

Orașul avea un rol comercial important în urmă cu un mileniu. Istoricii și arheologii afirmau că era principalul punct vamal pentru corăbiile care intrau din Mediterana în Egipt.

Au fost descoperite  resturi de vase, monede de aur şi greutăţi din bronz, statui uriaşe, ce înfăţişau diferiţi zei, şi sute de statui mai mici ale unor zei mai puţin importanţi.

Dintre zeități Zeul Hapi era zeul inundării Nilului, simbol al abundenţei şi fertilităţii. Această statuie era în templul din Heracleion și constituie cea mai mare statuie ce înfăţişează acest zeu.

S-au mai descoperit dale de piatră cu inscripții în limbile greacă și egipteană, sarcofage mici care se pare că erau destinate animalelor sacrificate si mumificate pentru zei. Marea a constituit un foarte bun loc de conservare a numeroaselor dovezi arheologice descoperite aici. Orașul avea o reţea vastă de canale, fiind cel mai mare  port din Marea Mediterană în acea vreme. Purta numele lui Hercule, și  se spunea că acest personaj legendar a fost în acest port.

În prezent așezarea arheologică se găsește în Golful Aboukir, dar arheologii sunt de părere că  în secolul al VIII-lea î.e.n., când se crede a fost construit, orașul  s-ar fi aflat în apropierea gurii de vărsare a Nilului în Marea Mediterană.

Principalele cauze care au determinat scufundarea orașului în urmă cu 1200 de ani cu fost prăbușirea stratului sedimentar instabil pe care era construită așezarea și creșterea treptată a nivelului mării.

Existența sa a fost consemnată în scrierile antice. Descoperirea Heracleion – ului a fost făcută întâmplător, mulți credeau că este un oraș de legendă. Cel care l-a descoperit a fost arheologul francez dr. Franck Goddio în timp ce efectua cercetări în zonă, încercând să descopere vasele franceze scufundate în sec. al XVIII-lea.

Foarte interesant și..  „Am scos un oraş nou dintr-un gunoi străvechi”, spunea edilul Dem I. Dobrescu

Cu toate că descoperirile s-au făcut în urmă cu mai bine de un deceniu arheologii încă mai cercetează relicvele istorice pentru a înțelege pe deplin cum se desfășura viața acestui oraș.

Surse: www.telegraph.co.uk

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.