Cum au fost construite piramidele? Cum au putut egiptenii să realizeze aceste monumente uriaşe în condiţiile în care doar unul dintre milioanele de blocuri de piatră cântăreşte peste 2 tone. Cercetătorii olandezi cred că au elucidat misterele piramidelor. Soluţia pare mai simplă decât am fi crezut, relatează GadgetReport.ro
Potrivit experţilor de la Universitatea din Amsterdam, constructorii piramidelor ar fi putut muta masivele blocuri de piatră prin deşert udând nisipul din faţa unui dispozitiv de tragere a obiectelor grele. Ideea a mai fost acreditată în trecut însă abia acum experţii au reuşit să o dovedească ştiinţific.
Cercetătorii au analizat, astfel, forţele necesare pentru a trage obiecte extrem de grele pe o ”sanie” uriaşă pe nisip. Ei au calculat, astfel, că atunci dacă nisipul era udat în faţa dispozitivului, frecarea pe ”sanie” era redusă, iar aceasta aluneca mai uşor.
Experţii s-au ghidat şi după o serie de hieroglife descoperite în mormântul lui Djehutihotep, care datează din 1900 i.H.
Acesta prezintă 172 de oameni care trag o statuie imensă folosind frânghii ataşate de o ”sanie”. În desen se poate vedea o persoană care se află în faţa saniei şi toarnă apă pe nisip.
”Dacă foloseşti nisip uscat, procedeul nu va fi atât de uşor, dar dacă nisipul este prea ud, nu va funcţiona. Cantitatea de apă necesară depinde de tipul de nisip, însă în general cantitatea optimă este în 2 şi 5% din volumul nisipului”, a declarat Daniel Bonn, profesor de fizică la Universitatea din Amsterdam, în tentativa de a explica misterele piramidelor.
Misterele piramidelor, elucidate prin scanare 3D
GadgetReport.ro relata, recent, că unul dintre cele mai mari mistere ale lumii, construirea piramidelor, ar putea fi desluşit cu ajutorul unei tehnologii de scanare 3D.
Un grup de experţi internaţionali derulează o misiune…
Articolul complet îl puteti citi AICI