miercuri, mai 22, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Misterul celei mai vânate case din România: Proprietarul a dormit 40 de ani în baie, iar Ceaușescu a vrut să-i coasă gura. Cum arată acum imobilul şi cine a reuşit să-l cumpere

O adevărată bijuterie arhitecturală, realizată în stil neoromânesc, construită la începutul secolului XX, şi proiectată de celebrul arhitect Ion Mincu, se luptă cu uitarea. Este vorba despre Casa Miclescu, unul dintre cele mai frumoase locuri ale Capitalei interbelice, cunoscută şi ca cea mai vânată casă din România.

Potrivit site-ului Magazinuldecase.ro, construcția Casei Miclescu, de pe Șoseaua Kiseleff 35-37, a început în 1900, după planurile marelui arhitect Ioan Mincu. Pictorul G.D.Mirea n-a mai avut bani s-o termine, așa că ea a fost cumpărată, la 1902, de avocatul Jean Miclescu, un tip cu ștaif. Imobilul a devenit faimos în perioada interbelică, pentru balurile date acolo. Dupa 1948, Radu Miclescu, proprietarul, a refuzat să lase casa pe mâna comuniștilor, locuind, în baie, 40 de ani. Marele Charles de Gaulle, coleg cu Miclescu în tinerețe, a cerut să-l viziteze, moment în care Ceaușescu a dorit să-l îngroape. În 1994, Dumitru „Țiți” Dumitriu a cumpărat casa și așteaptă ca ea să…cadă singură, fiind înscrisă pe lista monumentelor istorice.

În Casa Miclescu lumea aristocrației din Micul Paris se aduna, săptămână de săptămână, pentru a pune țara la cale, acolo Cantacuzinii se găseau cu cei din Familia Sturza, Bălenii discutau cu Balșii, iar Grecenii cu Odobeștii, acolo s-a filmat capodopera lui Călinescu, „Felix și Otilia”. De 25 de ani însă, totul arată ca după o explozie atomică, iar proprietarii parcă se roagă să vină un cutremur, pentru a vedea ansamblul la pământ.

Drama a început în 1948 când imobilul a fost naționalizat de stat şi trecut în patrimoniul ICRAL Herăstrău. Colonelul Radu Miclescu a primit trei luni de închisoare, pentru nesupunere. Soția acestuia a refuzat să-și părăsească propria casă şi s-a mutat în camerele servitorilor.

ICRAL-ul a închiriat apoi Casa Miclescu Uniunii Artiștilor Plastici care au împărțit-o în șapte apartamente. E anul 1971, iar Radu Miclescu refuză în continmuare să plece. Este ”cazat”, peste 40 de ani, într-o…baie, la subsolul casei, deși el este, de drept, proprietarul!

În 1968, generalul francez Charles de Gaulle, devenit președintele Republicii Franceze, vizitează România şi cere să-și revadă fostul coleg de la Școala Superioară de Ofițeri din Saint Gyr, vrând chiar să doarmă în casa lui Miclescu. Ceaușescu trebuie să-i ‘coasă gura’ proprietarului şi îl mută în camere spațioase. De Gaulle vine, stă, pleacă, iar comuniștii îl relochează, înapoi, în baie, pe proprietar. Care decedează în 1990, după doar câteva luni de libertate.

În 1994, descendenții vând drepturile de proprietate antrenorului echipei Steaua București, Dumitru „Țiți” Dumitriu și lui Ilarian Pușcoci. Cred că pot construi ceva, dar nu li se permite, pentru că este o clădire monument istoric. Ansamblul se degradează, iar Ministerul Culturii se sesizează în 2001, încearcă să ia legătura cu proprietarii. Degeaba. În 2006, îi dă în judecată pentru infracțiunea de distrugere a unui monument istoric. Tot degeaba. Judecătoria Sectorului 1 decide neînceperea urmării penale.

Foarte interesant și..  Tunelul din Carpați, lung de 6 km unde ar fi ascunse un tren vechi și scheletele a o sută de oameni

În imobilul de pe Kiseleff natura își recâștigă teritoriile pierdute, scrie green-report.ro. Casa este invadată de o vegetație luxuriantă, liane, iederă, copaci, care te duc cu gândul mai degrabă la o micuță pădure ecuatorială.

Actualul proprietar, domnul Țiți Dumitriu, se bucură de această invazie a naturii, așteptând cu nerăbdare momentul în care buldozerele vor putea intra să distrugă ce a mai rămas din frumosul imobil, făcând loc unui turn din oțel, sticlă și beton.

Relevante sunt cuvintele domnului mai-sus amintit: „Dacă am hotărât să iau un imobil lăbărțat pe 1.000 – 1.500 mp în buricul târgului, nu am făcut-o pentru cahlele de teracotă pictate de Luchian ori pentru tavanul cu frescă de Mirea. Am făcut-o ca să fac acolo un turn care să îmi eficientizeze profitul… Nu ai decât să cumperi dumneata restul imobilelor din centru și fă un parc tematic: „Bucureștii de altădată”.

Articole asemănătoare

4 COMENTARII

  1. RUSINE GUVERNANTILOR , POLITICIENILOR ,PARLAMENTARILOR SI DE CE SI NU NOUA CELOR CE II VOTAM CA TAMPITII DE 28 DE ANI PRIN ROTATIE NU MAI SUNTEM URMASII DACILOR CI A HUNILOR RUSINE SA NE FIE LA TOTI !!!!

    • NISTE NENOROCITI ODIOSI! DA DOAMNE CASA SA REZISTE IN CONTINUARE…MI A PLACUT LA NEBUNIE DE CAND MA STIU….AM TRECUT DE NENUMARATE ORI PE LANGA EA…IN ALTE LOCURI SE PRETUIESTE ORICE PIATRA IN ROMANIA DUN PACATE SE DISTRUGE TOTUL …CINE PUNE MANA PE ACESTE MOSTENIRI DE CULTURA? NUSTE BABUINI/SA MA IERTE BABUINII.TOTUL SE DUSTRUGE/ O JALE….

  2. NIMIC NOUA SUBT SOARE …NIMIC NU MAI ARE PRETI DECAT BANUL NU CONTEAZA CUM NU CONTEAZA DACA SE DUCE ISTORIA AMINTIRILE.SE CALCA IN PICIOARE PATRIMONIUL ROMANESC SI CULMEA CEI CARE AR TREBUI SA AIBE GRIJA NU LE PASA PENTRUCA TOCMAI ASTFEL DE OAMENI AU ACAPARAT TOTUL SI CONDUC…FARA SCOALA MULTA DAR CU MULT TUPEU SMECHERII SI AFACERI…ALTI CA ITALIA ANGLIA SI ALTE STATE CONSERVA TOT CE E VECHI SI E CONSIDERAT PATRIMONIUL .PE CINE VRETI SA IMINTATI DOMNILOR .?

  3. Comuniștii au fost distructivi și de oameni, și de valori arhitecturale, economice, artistice… de tot. Una declamau și exact invers făceau. Mentalitate de proletari căpătuiți, dar acaparatori și abuzivi când au ajuns la putere. N-am văzut măcar un exemplar uman din această sferă politică pe care să-l pot admira, prețui, aprecia pentru valorile date de el. Toți niște demagogi! Toți artiștii, filosofii, creatorii, după ce au descoperit esența filosofiei lor, s-au dezis de ei, de ea. Era și firesc. Comunismul a probat cam în 70 de ani că este filosofia fondată pe o viziune distructivă, pe o politică revanșardă, pe invidie, distrugere, minciună. Cum să dureze o astfel de societate?! Ce sfidare mai mare decât acest teatru – să-l ții pe proprietar în baia propriei case, și tu să ți-o însușești …. să-l scoți, să-l speli și echipezi pt vizita Lui De Gaulle, și apoi să-l relochezi în baie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.