Știați ca exista copii care au fost crescuți de animale si ca povestea lui Mowgli s-ar putea sa nu fie doar o poveste? Cunoscuți drept copii sălbatici, aceștia au crescut fără nici un contact uman. Unii au fost crescuți de animale, alţii au reușit să aibă singuri grijă de ei, izolaţi de restul lumii. Aproape 100 de astfel de cazuri sunt cunoscute până acum.
Iată câteva cazuri de astfel de copii prezentate de historia.ro.
În 1725, Peter, un băiat de şase ani, a fost descoperit în pădurile de lângă Hamelin. Mergea în patru picioare, se comporta ca un animal şi nu a putut să fie învăţat niciodată să vorbească. El a fost dus la Londra, din ordinul regelui George I, curios de povestea băiatului. Toate eforturile de a-l educa au eșuat însă. După moartea regelui a fost trimis la o fermă, unde proprietarul avea grijă de el, în schimbul unei rente.
Oxana Malaya a fost o fetita din Rusia care a avut neșansa sa se nască într-o familie de alcoolici. Se crede ca mama ei, care si-a dorit un băiețel, ar fi fost atat de dezamăgita de faptul ca a născut o fetita, incat a inceput sa o maltrateze si ca tatal ei era in permanenta sub influenta băuturilor alcoolice. Asa se face ca fetita a început sa doarmă cu cainii maidanezi care se adunau in spatele casei ei: mancau impreuna, umblau împreună, iar fetita a inceput sa împrumute din comportamentul lor. In 1991, când avea 8 ani, niste vecini îngrijorați au chemat serviciile sociale, dar fetita deja se credea caine: mergea in patru labe, lătra si încerca sa ii muște pe nepoftiți. Dupa multa munca, a învățat sa spună „da” si „nu”. În 2010, la 27 de ani, Oxana putea vorbi şi interacționa cu oamenii, deși doctorii ei declarau că nu cred că se va putea adapta la societate.
In prezent, Oxana locuiește intr-o instituție destinata bolnavilor mintal si a învățat sa vorbească. Merge in doua picioare si se comporta ca un om, ba chiar declara ca cel mai mult pe lume ii place sa se joace cu cainii, pe care ii considera prietenii ei cei mai buni. Din păcate, acesta nu este singurul caz din Rusia. In zonele defavorizate, trăiesc aproape doua milioane de copii fara adăpost, iar cativa dintre ei nu au alt sprijin in afara de cainii maidanezi. Multi dintre acesti copii nu reusesc niciodata sa vorbeasca, desi cativa dintre ei au învățat limbajul semnelor, sub îndrumarea specialiștilor trimiși de diverse organizații umanitare.
Ramachandra, numit după încarnarea lui Rama, a fost văzut prima dată în 1973, în regiunea Uttar Pradesh, la 12 ani. A fost prins în 1979 şi dus într-un sat din apropiere. Cu timpul, s-a adaptat doar parţial la stilul de viaţă al oamenilor. A continuat să mănânce hrană crudă şi să îşi petreacă majoritatea timpului lângă apă. A murit în 1982, când o femeie înfricoşată de apariţia lui, a aruncat apă fiartă pe el.
Dina Sanichar, numit si baiatul-lup, este unul dintre cele mai vechi cazuri de sălbăticie cunoscute. Se pare ca ar fi avut 6 ani la vremea cand a fost descoperit de cativa vanatori, in 1867. Acestia au vazut o haita de lupi care intra intr-o pestera. In mijlocul lor se afla un băiețel care alerga in patru labe. Intrigați, vânătorii au gonit lupii din peștera si l-au scos de acolo pe Dina. Desi au existat multe incercari de a-l scapa de pornirile animalice, printre care se numărau ruperea hainelor, urletele de lup, alimentația pe baza de carne cruda si asa mai departe, progresele au fost destul de mici. In timp, copilul a invatat sa mănânce mâncare gătita, insa nu a învățat niciodată sa vorbească.
Kamala şi Amala, cei mai cunoscuţi copii lup, sunt două fete descoperite în 1920, în apropiere de Calcutta. Mama lup a fost împuscata, iar fetiţele, de opt şi doi ani, luate înapoi în civilizație. Acestea aveau chiar unele trăsături animalice:caninii accentuați, ochii strălucitori. Cea mai mică a murit anul următor, dar Kamala a supraviețuit până în 1929, când învățase 50 de cuvinte şi să meargă pe 2 picioare.
Într-un jurnal de specialitate din 1920 se povestea cazul unui copil furat de un leopard şi descoperit trei ani mai târziu. Acesta putea să alerge, mergând în patru membre, la fel de repede ca un adult în două picioare. Genunchii şi degetele erau deformate, iar palmele erau acoperite de o piele extrem de tare.
John Ssebunya a dispărut la vârsta de trei ani, când tatăl său i-a omorât mama. Timp de câţiva ani a trăit printre maimuțe, iar când a fost descoperit, avea unghii extrem de lungi, iar genunchii deformaţi de la mersul în patru labe. A reuşit să se adapteze la societate şi chiar să povestească despre cele 5 maimuţe care au avut grijă de el.
Vanya Yudin reprezinta unul dintre cele mai recente cazuri de copii crescuti de animale si mai este cunoscut si drept „copilul-pasare”. Baietelul a fost descoperit de cativa muncitori in 2008, cand avea 7 ani si nu stia sa vorbeasca. Tot ce reusea sa faca era sa ciripeasca si sa isi fluture bratele, ca si cum ar fi fost o pasare. Acest tip de comportament s-a datorat faptului ca micutul a fost tinut intr-o camera plina de custi de pasare, iar mama lui nu a vorbit niciodata cu el, preferând sa il trateze ca pe una dintre înaripate.
Una dintre asistentele sociale care au lucrat la cazul lui Vanya a spus ca băiețelul era complet rupt de lume si ca, de cate ori se simțea amenințat, fugea sa se ascundă printre pasări, iar pe mama lui o vedea nu doar ca pe o străina, dar si ca pe cineva extrem de diferit din punct de vedere fizic. De asemenea, copilul manca din mâncarea pasărilor, care il ocroteau intr-un mod destul de straniu: daca băiatul dormea, ele ii păstrau pâine uscata si apa. Micuțul era abuzat fizic si acesta este motivul pentru care asistenților sociali le-a fost extrem de greu sa stabilească o legătura cu el.
Deși din 2008 si pana acum el a urmat o serie de tratamente si chiar a fost internat intr-un sanatoriu care sa il ajute sa se vada ca pe o fiinta umana, rezultatele au fost destul de nesemnificative. Specialistii nu au reusit sa ii capete increderea si nici macar sa il ajute sa aiba emotii si trairi omenesti. Cu toate acestea, Vanya este perfect sanatos si in afara oricarui pericol. Cat despre mama care l-a abuzat, ea a fost decazuta din drepturile parintesti, iar acum isi executa in închisoare pedeapsa pentru acuzația de rele tratamente aplicate minorului.
Surse: historia.ro qbebe.ro