În politică, modelul suedez poate fi cea mai bună variantă de urmat pentru Romania. Politicienii din Suedia nu au privilegii si nici imunitate. Acest stat nordic aplică o transparență desăvârșită in cheltuirea banilor publici.
Modelul suedez este apreciat pe Glob, fiind considerat drept unul dintre cele mai sigure din lume.
In Suedia, politicienii nu au privilegii in fata legii si nu se bucura de niciun fel de imunitate, iar cheltuirea banilor publici se face cu responsabilitate.
Dupa cel de-al II-lea Război Mondial, Suedia a experimentat o serie de practici macroeconomice, rezultatul fiind „modelul suedez al statului bunăstării”.
Profesorul de politici-economice Sven Steinmo susține in „Modelul suedez al statului bunăstării. Fundamente, ascensiune si declin” că modelul suedez al „statului bunăstării” a fost una dintre realizările de succes a social-democrației.
Sven Steinmo mai spunea că Suedia a avut in ultimii ani o dezvoltare economică remarcabila, ceea ce i-a permis să subvenționeze programele sociale. Dificultăți vor fi în viitor: îmbătrânirea populației va însemna creșterea beneficiarilor programelor sociale si scăderea numărului contribuabililor.
Concluzia lui Sven Steinmo este că: „Modelul suedez” – înțeles ca instituții de decizie corporatiste, politici salariale solidare, politicile de compromis – este posibil să fi murit. Dar ambiția si suportul politic pentru o politică egalitaristă si pentru un „stat al bunăstării”, foarte dezvoltat, precum si pentru taxe si impozite care să-l susțină, rămân ridicate.
Modelul suedez impune politicienilor sa nu mai aibă privilegii
Suedia nu oferă politicienilor săi nici privilegii, nici imunitate, nici indemnizații speciale, iar transparenta autoritarilor in ceea ce privește cheltuirea banului public este desăvârșită. Principiul transparentei este inclus in Constituția suedeză de mai bine de 200 de ani, iar acest sistem face ca excesele de putere sau cazurile de corupție să fie extrem de rare in Suedia.
Doar parlamentarii, care lucrează la elaborarea legilor, se considera ca exercita un serviciu public pentru care trebuie sa fie remunerați cu salarii lunare. De subliniat ca un parlamentar suedez câștigă aproape dublul venitului net al unui profesor.
Parlamentul din Suedia tine socoteala la toate cheltuielile in rapoarte depozitate intr-o singura încăpere, iar fiecare parlamentar are dosarul sau. Orice suedez poate consulta dosarele individuale ale celor 349 de demnitari sau poate cere informații online.
Pentru cazare, parlamentarii suedezi au la dispoziție garsoniere deținute de stat, cu o suprafață de circa 40 de metri pătrați. Bucătăria este împărțita la comun si nu exista personal de serviciu, potrivit unor date preluate de pe internet de romaniacurata.ro.
Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici mașini de serviciu cu șofer. Nici primarii si guvernatorii nu au dreptul la reședințe oficiale gratuite, iar consilierii nu au salariu lunar sau un birou propriu. La rândul sau, premierul Suediei are o reședință in limita a 300 de metri pătrați.
Citește despre drepturile parlamentarilor suedezi la: loon.ro
Nu mai infectati internetul cu acest articol fals !!!
http://corruptiosweden-bilder.blogspot.se/2011/03/sweden-is-most-corrupt-country-in-world.html