miercuri, aprilie 10, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Modul uimitor în care muntele vindecă toate bolile şi prelungeşte viața

Muntele este o sursă de sănătate atât pentru cei bolnavi, cât şi pentru cei care doresc să îşi fortifice sistemul imunitar.

Veritabilă sursă de longevitate

Măcar la sfârşitul săptămânii ar trebui să ne bucuram de avantajele climatului natural pentru propriul organism. Înainte de a porni pe munte, însă, e bine să facem un control medical, pentru a şti care sunt indicațiile şi contraindicațiile unei astfel de terapii complexe, care îmbină factorii de climă cu cei alimentari, exercițiul fizic şi relaxarea psihică.

Efectele sunt deosebite, drumeția pe munte reface forțele şi creşte capacitatea de muncă, iar frumusețile decorului montan, indiferent de anotimp, oferă trăiri unice, care elimină stresul.

Trebuie ştiut că, în munți, la fiecare 100 de metri pe verticală, temperatura aerului scade cu 5 grade iarna şi 7 grade vara, iar presiunea atmosferică a aerului scade cu 10-12 cm Hg. Pe lângă aceste modificări, radiațiile solare, mişcarea aerului şi vegetația montana formeaza un complex de factori biometeorologici care îşi pun amprenta asupra organismului uman. De aceea, este bine să ştim de la specialist pană la ce înălțime putem urca pentru a ne revitaliza, şi nu a transforma ascensiunea în factor de risc.

Aerul, un medicament complex

Mirosul specific al pădurilor de conifere e extrem de benefic pentru sănătate. Aromele muntelui sunt substanțe provenite din vegetație şi au rolul de a o proteja de dăunători. Se numesc fitoncide. Practic, aerul cu fitoncide e încărcat de medicamente. Aşa se explică de ce persoanele bolnăvicioase, sensibile, atunci când ajung la munte îşi revin văzând cu ochii, iar organismul inhalează substanțe care combat bacteriile, virusurile, ciupercile parazite. Aerul din preajma fînețelor şi a pajiştilor înflorite este stimulent hormonal, revigorant şi se spune că întinereşte. Ionii negativi sunt molecule de oxigen din aer care au căpătat sarcină electrică negativă. Au viață foarte scurtă, de numai un minut şi au fost supranumiți şi vitaminele aerului, deoarece stimulează şi armonizează majoritatea proceselor vitale, dar şi pe cele din sfera psihicului şi a emoționalului. În prezența acestor ioni, sistemul imunitar este extrem de activ, circulația sanguină se intensifică, în timp ce procesele de regenerare sunt stimulate. Pe crestele înalte de munte, mai ales acolo unde sunt păduri de brad, lângă cascade, concentrația de ioni negativi creşte până la 4.000/cm3. În prezența acestor ioni, suntem mai bine dispusi, mai atenți, mai vigilenți, mai creativi.

Oxigenare din plin

Munții fiind acoperiți cu păduri, compoziția aerului din zona lor variază foarte mult. De la ora 10 şi până seara, aerul este foarte bogat în oxigen. Prin urmare, în această perioadă, chiar şi respirând normal, oxigenarea va fi mult mai intensă. Practic, avem parte de aşa-zisa oxigenoterapie. Mai ales în timpul ascensiunilor montane, când respirația este mai intensă, această oxigenare va fi extraordinar de bună. Aportul suplimentar de oxigen va determina o întărire a sistemului imunitar, o intensificare a proceselor de digestie şi eliminare, o echilibrare endocrină. De asemenea, vom căpăta tonus psihic şi mental şi vom avea spontan o stare de buna dispoziție şi vioiciune. Seara, mai ales după ora 22, în preajma pădurilor de munte, creşte conținutul de dioxid de carbon în detrimentul celui de oxigen. Consecința va fi o respirație amplă şi mai regulată, un fel de gimnastică respiratorie spontană. Va apărea şi o stare de relaxare şi somnolență.

Băi de soare

Baia de aer se face exact ca cea de apă, în costum de baie, asa încât o suprafață cât mai mare a corpului să intre în contact direct cu aerul. Durata e de 15-30 de minute, timp în care vom sta în picioare, aşa încât briza montană să ne cuprindă cât mai bine. Efectele sunt uimitoare, mai ales pentru cei care au probleme de circulație sau dermatologice. Aerul de munte, mai ales cel din preajma torentelor de munte şi a cascadelor, intens ionizat negativ şi răcoros, bogat în oxigen, stimulează circulația sanguină, face ca infecțiile cutanate să se retragă, creşte rezistența naturală a organismului la variațiile de temperatură. Arsurile, de exemplu, se vindecă de două ori mai repede în zonele intens ionizate negativ, iar pericolul de infecție scade considerabil, în timp ce cicatrizarea este mai estetică. Soarele de munte este foarte puternic, mai ales în ultimul deceniu, de când pătura de ozon s-a redus. Se recomandă ca plaja să se facă din mers sau în picioare, asa încât razele soarelui să atinga corpul oblic, pentru ca efectul să fie moderat. Orele ideale sunt în intervalele 9-11 şi 17-19, când soarele este mai blând. Pe lângă bronzul de munte, care este extrem de rezistent, baia de soare elimină din surplusul de greutate, întăreşte oasele şi dantura, măreşte rezistența pielii la infecții.

O oază de linişte

Lumina din zonele de munte este un factor terapeutic pe care foarte puțini îl cunosc. Oamenii de ştiință au observat că pe pielea umană exista mii de terminații nervoase fotosensibile. Atunci când sunt expuse la lumina puternică, cum este cea de la munte în zilele senine, stimularea acestor receptori ne face să fim tonici, creativi, plini de viață. Mersul prin pădure, unde luminişurile alternează cu zonele întunecoase, e un adevărat duş scoțian de lumină, care ne scoate din amorțeală. De asemenea, muntele oferă o benefică terapie prin tăcere atât de necesară celor ce traiesc în aglomerații urbane. Liniştea pădurii reglează procesele nervoase, face somnul odihnitor, calmează procesele mentale şi emoțiile. Persoanele surmenate, expuse la stres intens, care se confruntă cu stări de nelinişte, nervozitate ori iritare, ar trebui să incerce efectele binefăcătoare ale liniştii muntelui.

Foarte interesant și..  O decizie care poate stârni multe nemulțumiri. In România s-ar putea interzice polistirenul în izolarea construcţiilor

Aerosoli naturali

La munte, putem beneficia de aerosoli naturali. E vorba de acei aburi care se ridică vara deasupra pădurilor de brad, pin sau molid. Sunt, de fapt, uleiuri volatile, eliberate în cantități impresionante în atmosferă. Pe micile particule de ulei volatil se condenseaza o peliculă fină de apă, iar acest amestec capătă o sarcină electrică, cu efect dinamizant. Aerosolii, ajunşi în plămâni şi în arborele bronşic, străbat rapid straturile superficiale şi pătrund în profunzime. Ei sunt un adevărat elixir pentru cei sensibili la răceli şi care pe perioada anotimpului rece au permanent probleme respiratorii. Aerosolii din zona de munte au, de asemenea, efecte calmante, revigorante, având o acțiune extrem de binefăcătoare asupra persoanelor stresate, surmenate intelectual, obosite. Aerosolii sunt extrem de eficienți în tratarea astmului bronşic, în formele alergice (cei din pădurile de brad şi pin), a bronşitei cronice, a pneumoniei recidivante şi a TBC-ului, rinitei, sinuzitei, amigdalitei.

Ulcerul se tratează la 600 de metri

Între 300-400 m şi 600-800 m este climatul de podiş şi deal care este blând, sedativ. De aceea, e recomandat în tratarea nervozității, insomniei, gastritei hiperacide şi a ulcerului, hipertiroidiei în fază incipienta. S-a observat o reducere a frecvenței crizelor de litiaza biliară şi renală. Stațiuni unde puteți beneficia de aceste efecte sunt Băile Herculane, Borsec, Olăneşti, Sovata, Calimăneşti-Căciulata. La poalele munților, la 600-800 m, se constată o liniştire a psihicului. Între 500-600 m şi 800-1.200 m, se afla climatul subalpin, care este ceva mai rece, dar are efecte tonifiante şi stimulante remarcabile. Este indicat persoanelor obosite, astenice, care au nevoie de regivorare rapidă. Dintre boli, aici se vindecă cele pulmonare (bronsita, astm, TBC), anemia, hipertensiunea în fazele incipiente, ulcerul gastric în faza nedureroasa. Stațiunile Poiana Braşov, Sinaia, Buşteni, Cheia, precum şi orasele Câmpulung Muscel şi Braşov beneficiază de acest tip de climat, care este, însă, contraindicat în afecțiunile cardiace grave, în faza acută a bolilor gastrice, biliare, renale, precum şi a celor cu manifestzri febrile.

La 1.200 de metri se vindecă TBC-ul

Daca urcați până la 1.200 de metri, veți beneficia de ameliorări ale mai multor disfuncții: stări nevrotice, anemii uşoare, afecțiuni pulmonare, hipertiroidie. Totuşi, simpla expunere la o astfel de altitudine nu este suficientă pentru a obține efectele dorite. Este necesar un program de activitate fizică, ce cuprinde alergări, mers zilnic pe jos (1-2 ore), gimnastică şi jocuri sportive. Între 1.200-1.800 m este climatul alpin specific Muntilor Bucegi, Piatra Craiului, Ceahlău, Făgăraş, Rodnei, Retezat, Piatra Mare, Lacul Roşu. Aceste altitudini sunt contraindicate persoanelor cu astm bronşic. În schimb, celor anemice, suferinde de TBC sau de infecții pulmonare recidivante, astenice, care nu au un somn odihnitor, anxioase, acest climat le prieşte. La o altitudine de peste 1.500 m, chiar şi cei sănătoşi obosesc, iar celor care suferă de hipertensiune arterială, nevroză, insuficiență hepato-renală, stare febrilă, le este interzisă o astfel de ascensiune. Climatul alpin acționează benefic şi pentru cei bolnavi de tuberculoză osteoarticulară, ganglionară, precum şi în cea pulmonară, dacă leziunile sunt pe cale de vindecare, rahitism, astm bronşic, anemiile feriprive, sechelele după pleurezii sau pneumonii. Cura montană de altitudine mică nu e indicată copiilor sub 3 ani, chiar dacă sunt sănătoşi.

Supraponderalii să urce cât mai sus

Peste 1.800 m, climatul devine foarte aspru, fiind contraindicat persoanelor bolnave. Pentru cei sănătoşi, se dovedeşte un mijloc de călire extraordinar. În acest climat se pregatesc sportivii de performanță, persoanele care vor să elimine rapid consecințele sedentarismului şi să-şi recâştige tonusul. Puteți beneficia de acest climat la cabanele din Muntii Făgăraş, Bucegi, Caraiman, Ceahlău, Piatra Mare. Oamenii de ştiință au descoperit că, la înălțimi de peste 1.800 m, slăbim foarte uşor, iar organismul cunoaşte procese de fortificare extrem de intense. Cura montană la altitudini de 1.800-2.400 m este indicată pentru persoanele care suferă de obezitate fără componenta endocrină, anemii primare, hipotiroidism. Dar e contraindicată celor bolnavi de orice boala cardiacă, reumatism, afecțiuni neuropsihice şi boli endocrine. Copiilor de 5-6 ani le e interzisă.

Echilibru în mijlocul naturii

Altitudinea stimulează arderile metabolice interioare şi creşte pofta de mâncare. Favorizează creşterea frecvenței respiratorii, iar atunci când există şi scădere barometrică, prin scăderea concentrației de oxigen, este stimulată înmulțirea globulelor roşii, benefică în convalescențe şi anemii. Climatul de munte, tonic stimulant, elimină stresul, determinând mobilizarea mecanismelor de adaptare. Se produce o echilibrare a activității sistemului nervos central şi vegetativ. Parfumul degajat de florile de munte stimulează şi revigorează întregul organism. Sănătoşi, convalescenți sau bolnavi, oamenii fac bine alegând să meargă pe munte.

Sursa:monitorulcj.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.