marți, mai 30, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

In Munții Bihorului se află una dintre cele mai prețioase comori ale Terrei

În Munții Bihorului se află una dintre cele mai importante comori cavernicole din întreaga lume. Peștera Piatra Altarului a fost descoperită în anul 1984, de către speologii Clubului Politehnica din Cluj.

Astăzi, peștera este în topul celor mai frumoase peșteri din Europa, datorită formelor spectaculoase ale cristalelor și formațiunilor extraordinare pe care le adăpostește.
„Împreună cu celebra Peşteră Movile (din sudul Dobrogei), Piatra Altarului este considerată a fi emblematică pentru fenomenele carstice din România, şi printre cele mai importante din lume.

Concreţionarea extraordinară din care se remarcă cristalele de calcit extrem de abundente şi variate, dar şi coloanele de dimensiuni impresionante sau discurile care constituie o raritate mondială, oferă acestei peşteri un peisaj feeric”, afirmă reprezentanții Administrației Parcului Național Apuseni.

Cele patru galerii – “Palatul”, “Paradisul”, “Geoda” şi “Altarul Urşilor” – se întind pe o lungime de aproximativ 3.150 de metri. Peștera adăpostește, printre altele,  macrocristale de calcit, stalagmite monocristal,  buzdugani și nuferi, cristale scheletice de calcit și perle de peșteră.

Cu o înălțime de circa 30 de metri, “Palatul” are o formă asemănătoare unei catedrale gotice. Formațiunile de pe tavan dau impresia unui candelabru gigantic.

Galeria “Paradisul” este de o frumusețe aparte. Are geometrii cristaline care se întrezăresc printre ochiurile de apă, dar și depuneri diafane de ace și un pârâu de montmilch.

„Concreţionarea extraordinară din care se remarcă cristalele de calcit extrem de abundente şi variate, dar şi coloanele de dimensiuni impresionante sau discurile care constituie o raritate mondială, oferă acestei peşteri un peisaj feeric”, informează administrația Parcului Natural Apuseni.

În galeria „Geoda” se produce un fenomen rar: apa supermineralizată “îmbracă” totul în cristale perfecte de calcit.

La galeria “Altarul Urșilor” s-au conservat, sub stratul de calcit, multe  cranii de  urși tineri.

Foarte interesant și..  Stropește-le cu apă de cenușă, bicarbonat, chiar și cu lapte. 6 soluții bio pentru a obține roșii ecologice din abundență

Publicul nu are acces în această peșteră. Piatra Altarului  este deschisă doar pentru cercetările științifice.

Sursa: onlystuff.eu

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.