Munții Măcinului, cei mai vechi munţi din România, mai bătrâni decât dinozaurii, sunt situați în sud-estul României, respectiv în nord-vestul Dobrogei, în județul Tulcea, între Valea Dunării, Valea Luncaviței și înșeuarea Cerna-Horia.
Asemeni Sfinxului din Muntii Bucegi, fratele mai mic din Dobrogea este tot o stânca șlefuita de ape si vant, care a luat forma unui barbat îngândurat, cu riduri şi cu fruntea îndreptată spre pământ. Zici că-i chipul unui dobrogean pe care poverile l-au răpus.
Roca este amplasata in zona de nord a Culmii Pricopanului si face parte din Rezervatia Naturala Muntii Macin. Desi zona este foarte arida, trebuie sa stii ca acele roci au sute de milioane de ani in spate, iar Culmea Pricopanului detine zeci de specii de plante deosebite, care s-au adaptat la mediu. Ai sa fii surprins, de exemplu, sa vezi ici-colo cate o floare rasarita de nicaieri.
Sfinxul din Dobrogea nu este singurul punct de atracţie din Rezervaţia Naturală Munţii Măcin. Aici se găsesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decât primii dinozauri pe Pământ. Indiferent pe ce traseu ai apuca ochii îţi vor fi vrăjiţi de peisaje aride, de stânci ranitice, de păduri mediteraneene, păduri de silvostepă unde creşte bujorul dobrogean, păduri de fagi, canioane săpate de cursurile de apă, poieni cu flori variate. Toate acestea se împletesc armonios şi fac un aceşti munţi un peisaj unic în ţara noastră.
Rezervaţia Naturală Munţii Măcin vă propune nu mai puţin de nouă trasee turistice.
Rezervatia Naturala Muntii Macin propune nu mai putin de noua trasee turistice. Traseul Culmea Pricopanului, in lungime de sase kilometri, are urmatoarea ruta: Macin – Regia Tutunului – Vf. Sulucu Mare – Piatra Raioasa – saua serparu – Vf. Caramalau – Fantana de Leac – Macin Traseul Culmea Pricopanului poarta pasii vizitatorului printre formatiuni geologice spectaculoase care au luat nastere acum 255 de milioane de ani.
Masivul Pricopan constituie creasta cea mai spectaculoasa din aria parcului. Aici pot fi admirate uriase formațiuni granitice, stanci semețe si panorame vaste. Doar aici poti admira peisaje de gol alpin. Printre stancarii golase intalnim plante rare de importanta internationala precum: clopotelul dobrogean, garofita pitica, merinana. Aceasta creasta cu vegeratie pitica si stancarii este un bun habitat pentru reptile: testoasa dobrogeana, gusterul dobrogean, sarpele rau, dar si pentru mamifere mici: dihorul patat, jderul de piatra, dihorul de stepa.
Culmea Pricopanului este principalul punct de monitorizare a migratiei pasarilor rapitoare ce ne traverseaza tara.
Traseul „Povestile Macinului“ se adreseaza tuturor categoriilor de turisti sau vizitatori fiind un traseu de dificultate medie. Traseul are punctul de plecare din localitatea Greci, intrandu-se in parc pe Valea Racova, urca pe Dealul cu Drum spre varful Cartalu, pe care il ocoleste prin stanga, se continua spre varful Calcata si coboara pe Valea Carabalu in localitatea Greci.
In primul punct de pe traseu, reprezentantii parcului national ti-au pregatit cateva informatii generale: o scurta istorie a Dobrogei si cateva date despre zona Macinului si peisajele uimitoare de aici. in acest punct te poti odihni pe bancuta, la umbra unui arbore racoros, inainte de a porni mai departe.
La punctul doi poti descoperi cum se poate adapta un arbore la conditiile climatice putin cam aspre ale Dobrogei: precipitatii putine, caldura mare, strat redus de sol. si totuti unii arbori reusesc si „pregatesc terenul” pentru altii. La punctul trei te asteapta o scurta istorie a evolutiei peisajului, intr-un loc ce-ti ofera o frumoasa panorama.
Daca este senin poti vedea si Dunarea in departare.Am adaugat pentru tine si o mica legenda locala a denumirii localitatii Greci. Parcurgand traseul la punctul patru vei afla cateva dintre secretele plantelor din Parcul National Muntii Macinului. Unele plante de pe aceste melaeguri sunt extrem de rare, altele se gasesc doar aici.
Pentru a supravietui in conditii de ariditate fiecare planta are mici secrete pentru adaptare. Aici vei descoperi o zona speciala in cadrul parcului: Rezervatia Moroianu. Aici se gasesc specii de flora extrem de variate, unele foarte rare si chiar cateva flori „venite” din indepartatul Caucaz, Iran sau Asia Mica.
La punctul sase te asteapta o intalnire pe …hartie, cu cateva specii de animale din Parcul National Muntii Macinului. Daca ai ajuns deja la numarul sapte, vei afla ceea ce putini stiu: in Macin se gasesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decat primii dinozauri pe Pamant, scrie adevarul.
Surse: adevarul.ro
- Cand se face bradul de Craciun. Cum sa respecti traditia, ce trebuie sa stii
- Pielea uscată: potențiale cauze și soluții
- Care este cel mai înalt munte din lume? Curiozități pe care nu le știai! – bzi.ro