Observațiile cu raze X pe parcursul a peste două decenii dezvăluie evoluția mediilor extreme.
Imagini incredibile de la NASA
NASA a lansat două filme noi care prezintă schimbările observațiilor a două surse bine cunoscute din cer: Cassiopeia A și Nebuloasa Crabului. Ambele sunt reziduurile de la stele masive care au explodat în supernove, în galaxia noastră. Videoclipurile time-lapse condensează 20 de ani de date ale telescopului Chandra cu raze X, în doar 20 de secunde.
Explozia care a creat Nebuloasa Crabului a apărut pe cerul nostru acum aproape o mie de ani, în 1054. A fost raportată de astronomii chinezi și mulți alții din întreaga lume (lipsa mențiunilor în Europa ar putea avea legătură cu Biserica Catolică). Supernova a lăsat în urmă un pulsar și Chandra a putut urmări schimbările foarte energice în jurul acestui obiect extrem de la 2000 până în 2022.
Cassiopeia A este o remanentă mult mai tânără a supernovei. A fost vizibilă de pe Pământ acum 340 de ani, iar Chandra o observă încă din 2000. Observațiile anterioare care au arătat schimbările sale s-au concentrat pe perioada 2000 – 2013, dar în noul time-lapse aceasta a fost extinsă până în 2018. Undele de șoc sunt vizibile în observații, unde…
Continuarea articolului pe playtech.ro