Un avertisment sumbru, oferit opiniei publice de către doi cercetători NASA, susține ipoteza conform căreia, în viitor, Pământul ar putea deveni o planetă similară cu Venus.
Venus este cu foarte puțin mai mică decât Pământul, dar atmosfera sa este extrem de diferită. În principal, aceasta este compusă din 96 % gaz carbonic și 3,5 % azot. Aceasta este înconjurată de un văl gros de nori repartizați în trei straturi situate la o altitudine cuprinsă între 50 și 70 km, informează metro.co.uk, citat de cunoastelumea.ro
Unii dintre aceștia provoacă ploi de acid sulfuric, o substanță chimică foarte agresivă chimic. Pe Venus temperatura este foarte ridicată. De fapt, gazul carbonic acumulat în atmosferă acționează sub efectul razelor Soarelui ca geamurile unei sere: temperatura la sol ajunge până 460 °C. Suprafața planetei Venus este plină de platouri vulcanice, circa 80 % având o variație a înălțimii nu mai mare de 1 km. Se pare că mulți vulcani sunt încă activi.
„Venus ne poate arăta viitorul posibil al Pământului. Deși Venus este în prezent unul dintre locurile cele mai nelocuibile din sistemul solar, înțelegerea celui mai apropiat vecin planetar poate dezvălui procesele generale de evoluție a planetelor de dimensiunii medii. Venus nu a fost întotdeauna o planetă neprimitoare. În trecut era o lume locuibilă, avea condiții pentru a susține viața. În prezent, doar fragmente din acest loc prielnic dezvoltării vieții mai există încă”, a declarat Giada Arney, de la Laboratorul de sisteme planetare al NASA.
Studierea lui Venus este utilă pentru că ne permite să înțelegem cum ar putea evolua planeta noastră în viitor, în special pentru că unele dintre condițiile sale dure au fost cauzate de un efect de seră care începe să fie din ce în ce mai vizibil și pe Terra.