NASA propune un plan riscant pentru a opri erupţia unui supervulcan care pune în pericol omenirea. „E o ameninţare mai mare decât cometele sau asteroizii” - Infoalert.ro
Connect with us

Diverse

NASA propune un plan riscant pentru a opri erupţia unui supervulcan care pune în pericol omenirea. „E o ameninţare mai mare decât cometele sau asteroizii”

Published

on

RECOMANDARE
Cel mai înalt munte al Terrei nu se află pe continentul Asiatic, ci în ocean

Un cercetător de la NASA a vorbit despre adevărata ameninţare a supervulcanilor şi despre metodele riscante de a preveni erupţii devastatoare. Brian Wilcox, fost membru al Consiliului de Consultanţă pe teme de Apărare Planetară a distribuit un raport despre pericolul natural care nu a fost văzut în afara agenţiei până în prezent, relatează dailymail.co citat de gandul.info. Raportul face referire la Parcul Naţional Yellowstone sub care este o mare de lavă gata să explodeze la suprafaţă şi care ar avea efecte devastatoare asupra lumii.

Wilcox a vorbit despre urmările devastatoare ale unei erupţii şi metodele “riscante” pe care agenţia le ia în considerare pentru a preveni una, incluzând metode care ar putea avea efecte adverse şi ar putea declanşa accidental erupţia supervulcanului Yellowstone.

Un asemenea plan ar fi să se foreze în baza vulcanului, utilizând apa cu presiune mare pentru a degaja căldura şi tensiunea din camera de magmă. “Am ajuns la concluzia că erupţiile vulcanice sunt o ameninţare mai mare decât cometele sau asteroizii” , spune Brian Wilcox.

Planeta Pământ are în jur de 20 de supervulcani cunoscuţi. Aceştia sunt pur şi simplu vulcani mai mari a căror erupţie poate avea efecte majore asupra climei şi ecosistemului.

O erupţie supervulcanică poate fi un eveniment de scurtă durată sau un eveniment masiv de lungă durată cu un flux de lavă ce poate dura câteva milioane de ani.

Erupţiile majore apar o dată la 100.000 de ani, ultima înregistrată fiind în Noua Zeelandaă acum 26.500 de ani.

În ziua de azi, o asemenea erupţie ar putea cauza o lungă perioadă de iarnă nucleară şi foamete globală. Consiliul ONU a estimat că rezervele de mâncare de pe glob ar ajunge doar pentru 74 de zile.

NASA ia în considerare metode de a preveni o erupţia supervulcanică, dar tacticile propuse sunt foarte greu de aprobat de către politicieni din cauza faptului că sunt extrem de riscante şi ar putea chiar să declanşeze accidental supererupţia pe care încearcă să o prevină.

Planul NASA de a preveni supererupţia

NASA crede că, dacă ar fora 10 kilometri înăuntrul vulcanului şi ar pompa apa sub presiune ridicată, ar putea răci vulcanul.

În ciuda faptului că misiunea ar costa 3,46 miliarde de dolari, NASA consideră aceasta ca fiind cea mai viabilă soluţie.

Folosind caldura ca o resursă, oferă şi oportunităţi de a plăti misiunea. S-ar putea crea o centrală geotermală care ar putea genera energie la un preţ competitiv de 0.10 dolari pe Kw/h.

Dar această metodă de a subjuga vulcanul este foarte riscantă şi ar putea să declanşeze supererupţia pe care NASA încearcă să o prevină.

“Forarea deasupra camerei de magmă este foarte riscantă, dar forarea atentă sub camera de magmă poate să funcţioneze” spun cercetătorii de la NASA.

Chiar şi ignorând potenţialul risc devastator, forarea înăuntrul supervulcanului nu este un proces uşor. O asemenea operaţiune ar fi un proces foarte lent ce ar avansa cu un metru pe an, ceea ce înseamnă că ar dura câteva mii de ani ca vulcanul să fie răcit complet.

Cu toate acestea nu există nicio garanţie ca operaţiunea va fi un succes şi că va opri supererupţia devastatoare a vulcanului.

loading...

Diverse

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sâmbăta Morţilor şi Rusalii. Ce păţesc cei care nu ţin această mare sărbătoare

Published

on

By

RECOMANDARE
Dacă ai mâncat vreodată piftie trebuie să citești asta! Cât este de sănătos să mănânci așa ceva?

Pogorârii Sfântului Duh îi corespunde o străveche sărbătoare, Rusaliile, care se celebrează anual, la 50 de zile după Înviere. Sâmbăta de dinaintea Rusaliilor este o sărbătoare dedicată pomenirii morţilor, fiind cunoscută şi ca Moşii de Vară.

Sărbătoarea Rusaliilor se ține diferit în funcție de fiecare regiune a țării, scrie traditii-superstitii.ro. Astfel, în Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile.

În tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular „luat din Rusalii”.

La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

De asemenea, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi „luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare.

O sărbătoare așa de mare și complexă, cum este cea a Rusaliilor, aduce cu ea o sumedenie de obiceiuri întâlnite cu precădere în satele și orașele mai mici.

Dansul Călușarilor este un obicei întâlnit mai ales în Oltenia, fiind considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. Grupați în cete de câte 7-8, călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, uneori chiar și bani.

Un alt obicei specific Rusaliilor care se întâlnește prin zonele ardealului poartă numele de „Împănatul boului”. Obiceiul constă într-o procesiune ce se desfășoară pe ulițele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori. Preotul are datoria de a-l sfinți când alaiul ajunge în fața bisericii, după care va da de băut participanților. La un moment dat boul va fi eliberat, iar o tânără fată va trebui să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Tradiția spune că acea fată se va căsători în anul ce urmează.

Tot în Ardeal, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit „udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă.

Superstiţii de Rusalii

În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi;

De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele;

Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua;

De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac;

În ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi „luat din Rusalii”, etc.

Superstiţii la Moşii de Vară

Sâmbetei Morţilor de dinaintea Rusaliilor i se mai zice şi Moşii de Vară, fiind o sărbătoare dedicată pomenirii morţilor. În legătură cu ea sunt o mulţime de superstiţii, şi anume: nu trebuie să dormi afară, să mergi la răspântii sau la fântână, pentru că afară bântuie morţii ieşiţi în Joia Mare. În această zi se duc la biserică crengi de tei şi frunze de nuc pentru a fi sfinţite, apoi se pun la icoana sau la streaşina casei pentru a o feri de rele. Despre teiul sfinţit astfel, se spune că vindecă surzenia. În această Sâmbătă se împart oale pentru ca morţii să aibă cu ce bea apă. Nu este bine să torci acum căci se întorc colacii daţi pentru pomenirea morţilor; nu se aruncă lăturile, căci pot nimeri în gura morţilor de afară, şi ei se pot răzbuna; din acelaşi motiv nu se mătura în această zi. Dacă vrei să fii ferit de furturi sau pierderi, din primul fel de mâncare pe care îl găteşti în această zi trebuie să dai pomană; dă de pomană ceapă şi usturoi verde, altfel grădina nu va rodi. Dacă scoţi acum apa din fântână, lasă un bănuţ plată pentru apa morţilor. Orice dai de pomană să fie nou: blide noi, linguri noi, vase noi. Dacă plouă vara şi arunci afară o crenguţă de tei sfinţit la Moşii de Vară, ploaia va înceta. Dacă femeile lucrează în această zi, le vor amorţi mâinile. Cu tei se ameninţă şi grindina, dar înainte de a intra în hotarul satului. Şi, în sfârşit, dacă plouă la Moşii de Vară – anul va fi mănos, scrie superstitii.ro

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***