marți, decembrie 10, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Natura a luat-o razna la Fukushima. Uite cum arată plantele astăzi!

Plantele din natură, dar si cele de cultură  au suferit importante mutații genetice în localităţile din imediata vecinătate a centralei nucleare de la Fukushima.

Multe dintre fotografii au fost realizate în oraşul Nasushiobara, aflat la 110 kilometri distanţă de centrala atomo-electrică,informează sciencealert.com.

Unele dintre imagini prezintă flori deformate, cu corolele lipite unele de altele. În alte fotografii sunt roşii „explodate”, caise dublate, portocale lipite câte patru pe o tulpină ori varză care a atins dimensiuni nenaturale. Căpşuni au frunze pe fruct, ştiuleţi de porumb sunt dublaţi iar vinetele rodesc în ciorchine.

„ În general, poluarea afectează foarte mult viaţa plantei”, este de părere horticultorul Costel Vânătoru.
Mutaţii pot fi provocate de mai mulţi factori, cum ar fi poluarea chimică, existenţa unor câmpuri electromagnetice foarte puternice, arsurile solare, însă radiaţiile sunt cele mai nocive.

„Apar mutaţii genetice şi spontan, atunci când o creaţie nu a fost bine stabilizată

 genetic. Atunci, sigur, apar mutaţiile genetice sau fenomenul de segregare în cazul unor hibridări realizate între plante. De multe ori, sub aspectul ştiinţific, mutaţiile au fost provocate pentru obţinerea de noi creaţii biologice.

Pot fi periculoase însă într-un mod necontrolat, aşa cum s-a întâmplat acolo, unde accidentul nuclear a fost dezastruos şi practic a acţionat dur asupra genomului”, spune cercetătorul buzoian.

 Horticultorul afirmă că porumbul dublu, căpşuna cu frunzuliţe sau ciorchinii de vinete sunt dovada că plantele se chinuie să supravieţuiască mediului agresiv.

 „Pot să apară adevărate dezastre ecologice după astfel de accidente. Plantele încearcă să se refacă. Poate anumite specii vor reuşi însă altele pot să devină monstruoase, agresive, să se comporte ca un stăpân cu celelalte plante şi să le anihileze pe altele.

Foarte interesant și..  Metode dezvăluite de specialiști pentru a ieși din această relație toxică

Cantitatea de noxe, de radiaţii, este foarte mare în mediu şi a făcut ca într-un timp record plantele să se transforme în anomalii şi sigur să încerce să îşi păstreze existenţa. Practic, din dorinţa de a se salva, încearcă să facă ceva, să îşi ia măsuri de conservare. De aceea apar acele frunze, seminţe încolţite în fruct. Planta a fost agresată într-un mod barbar şi necontrolat, haotic”, explică specialistul Staţiunii Experimentale.

Sursa: adevarul.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.