vineri, aprilie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Nimeni nu vorbește despre tragedia tăcută, care se dezvoltă fără oprire de câțiva ani în casele noastre și se referă la cele mai prețioase bijuterii ale noastre – copiii

Există o tragedie tăcută care se dezvoltă acum, din ce in ce mai mult în casele noastre, și se referă la cele mai prețioase bijuterii ale noastre – copiii.

Aceștia se află într-o stare emoțională teribilă! În plus, în ultimii 15 ani, statisticile tulburărilor mintale la copii sunt îngrozitoare: fiecare al cincilea copil are tulburări mintale; tulburarea deficitului de atenție a crescut cu 43%; depresia la adolescenți a crescut cu 37%; rata sinuciderii în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani a crescut cu 200%.

Nu, răspunsul nu este îmbunătățirea capacităților de diagnosticare! Nu, ei nu se nasc astfel! Nu e vina școlii și a sistemului!

Copiii moderni sunt privați de bazele unei copilării sănătoase, cum ar fi: Părinții accesibili din punct de vedere emoțional; Limite clar stabilite și instrucțiuni descrise. Obligațiuni. Alimentație echilibrată și somn suficient. Mișcarea și aerul proaspăt. Jocuri creative, comunicare, timp liber.

În schimb, copiii au: Părinții distrați. Părinții care răsfață copiii şi le permit totul. Sentimentul că toți le sunt datori. Alimentație neechilibrată și lipsă de somn. Stil de viață sedentar. Stimulare nesfârșită, distracții tehnologice, plăceri instantanee.

Oare este posibil să educi o generație sănătoasă în astfel de condiții nesănătoase? Bineînțeles că nu! După cum vedem, consecințele sunt teribile. Pentru pierderea copilăriei normale, copiii plătesc cu pierderea bunăstării emoționale.

Dacă vrem copii care să crească fericiți și sănătoși, trebuie să ne trezim și să ne întoarcem la elementele de bază. Nu este prea târziu!

Iată ce ar trebui să faci ca părinte!

Stabiliți limite și amintiți-vă că sunteți părintele copilului, nu prietenul lui. Oferiți-i copilului ceea ce are nevoie, nu ceea ce dorește. Nu vă temeți să-l refuzați dacă dorințele lui nu corespund necesităților. Oferiți-i alimente sănătoase și gustări limitate. Petreceți câte o oră pe zi în natură. Zilnic luaţi cina în familie fără gadget-uri. Jucaţi-vă jocuri de masă. În fiecare zi, implicați copilul în treburi casnice (să aranjeze îmbrăcămintea, să strângă jucăriile, să agaţe rufele, să aranjeze masa etc.). Mergeți la culcare în fiecare zi la aceeași oră, nu-l lăsați să se culce cu gadget-uri.

Foarte interesant și..  Alege ceaiul de ghimbir! Zece motive să înlocuiești cafeaua!

Învățați copiii să fie responsabili și independenți. Nu-i protejați de eșecuri minore. Acest lucru îi învață să depășească obstacolele vieții. Învățați-i să fie răbdători și oferiți-le ocazia să-şi petreacă timpul liber, astfel încât să-și arate impulsurile creative. Nu înconjura copilul cu distracții constante. Nu le oferiţi gadget-urile ca remediu pentru plictiseală. Nu încurajați folosirea gadget-urilor înainte de masă, în mașină, în restaurant, în magazin. Lăsați creierul copilului să învețe singur să alunge plictiseala.

Fiți disponibili din punct de vedere emoțional, învățați-i abilitățile sociale. Nu vă distrageți atenția spre telefon atunci când comunicați cu copilul. Învățați copilul să facă față mâniei și iritației. Învățați copilul să salute, să ofere, să împărtășească, să simpatizeze, să se comporte la masă și în timpul unei conversații. Mențineți o conexiune emoțională: zâmbește-i, sărută-l, gâdilă copilul, citește-i, dansați, săriți și târați-vă împreună!

Noi suntem cei care ar trebui să ne schimbăm copiii, în caz contrar vom creşte o generație întreagă pe pastile! Nu este prea târziu, dar timp este tot mai puțin.

Sursa articolului copiicurcubeu.ro

Articole asemănătoare

3 COMENTARII

 1. Trist ca in tara mea frumoasa au loc astfel de trgedii .multi copii trec prin genocid(foame mizerie afectiune,educatie.)si nu vad cei ce sint platiti sa vada noi nu facem opinie si ne complacem cu aceste stari de fapt.societatea trebuie sa se trezeasca pentru ca si ei sint fiinte umane si au dreptul la viata decenta.sigur sint bani pentru pensii speciale(apropo cunosteti pe vre unul sa protejeze un astfel de copil) ,pentru sute de parlamentari care dorm,pentru mii de posturi iventate,pentru furturi de miliarde sint bani.atumci cum trebie descris acest popor?

 2. Fără supărare, dar sunt și eu curioasă CÂND să mai facă părinții toate cele descrise în articol, când de multe ori aceștia n-au timp nici să aibă grijă de ei înșiși (orarul de lucru e, cum bine știm toți, mai lung de 8 ore pe zi la multe dintre instituții și multinaționale)?
  Și când să mai aibă timp copiii să facă toate acestea din moment ce orarul școlar e aproape cât o zi de lucru adultă?
  Serios, „nu e vina sistemului, nu e vina școlii”? Cât de naiv să fii ca să nu-ți dai seama că multe dintre activitățile propuse în articol – cu care, atenție, sunt de acord într-o anumită măsură – nu se fac din lipsă de timp? Ziua are 24 de ore. Din aceste 24 de ore se scad cele de odihnă care variază între 6 și 10 depinzând de vârstă. Dacă mai scazi și orele de școală, respectiv de lucru, cât mai rămâne?
  Educația adevărată a unui copil ia timp, multe ore pe zi. Ca să învețe să aibă grijă de el, să colaboreze, să se joace, să stea în aer liber, să se odihnească, să întrebe și să vadă pe alții făcând, să conviețuiască etc. are nevoie să fie expus unor anumite comportamente mature și activități interesante timp de multe ore pe zi. De unde să scoată aceste ore?
  Da, este o tragedie, da, sunt de vină și părinții, dar în primul rând sunt de vină sistemul și școlile. Că la situația asta nu s-a ajuns așa deodată. Și nici nu au înnebunit părinții așa deodată.
  Să mai reflexionăm un pic și să nu scriem articole doar ca să ocupăm spațiul virtual. Măcar să aibă ceva miez, nu să aruncăm cuvintele fără cap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.