Aceste arome, care conferă gustul specific de afumat, au fost asociate cu cancerul și infertilitatea, motiv pentru care nu ar trebui să mai fie prezente în alimente.
Deși EFSA nu a investigat cantitatea necesară de consum a acestor arome pentru a provoca cancer, instituția a afirmat că o interdicție totală ar preveni „cele mai grave scenarii”.
Interdicția nu va intra în vigoare imediat, producătorilor de cârnați, sosuri, chipsuri și alte produse cu aromă de afumat li se va acorda o perioadă de tranziție pentru a găsi alternative.
Prima etapă a perioadei de tranziție vizează aromele folosite ca înlocuitori ai metodelor tradiționale de afumare, întâlnite frecvent în produse precum pește afumat, carne afumată, cârnați sau anumite brânzeturi. Producătorilor li se va acorda un termen de cinci ani pentru a elimina aceste arome din rețetele lor.
A doua etapă se concentrează pe eliminarea aromelor de fum din produse care nu sunt în mod tradițional afumate, precum supe instant, chipsuri de cartofi sau sosuri.
Producătorii au la dispoziție doi…
Citește continuarea pe RomaniaTV.net