duminică, mai 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Nouă mecanisme uimitoare de AUTOAPĂRARE ale organismului

Corpul uman este un miracol. Anumite reacţii ale organismului cu care suntem obişnuiţi şi care ni se par absolut normale, sunt, de fapt, mecanisme prin care corpul ne protejează de pericolele din jur.

Iată nouă lucruri fascinante pe care organismul uman le realizează, prezentate de Bright Side:

1.Căscatul

Principalul scop al căscatului este răcirea creierului după ce a fost supraîncălzit sau supraîncărcat.

2.Strănutul

De obicei, oamenii strănută atunci când căile nazale se umplu de alergeni, microbi, praf sau alţi iritanţi. Strănutul este modul prin care corpul elimină substanţele nedorite.

  1. Întinsul

Ne întindem instinctiv pentru a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice care credem că le vom efectua în timpul zilei. În acelaşi timp, întinsul pune în mişcare muşchii, reface fuxul sanguin şi îmbunătăţeşte starea de spirit.

4.Sughiţul

Atunci când mâncăm foarte repede sau înghiţim bucăţi mari de mâncare, nervul pneumogastric se poate irita. Acesta este conectat de stomac şi diafragmă. Rezultatul este un mecanism de apărare numit sughiț.

5.Miocloniile

Mioclonia este starea care are loc în momentul în care persoana se aşază pe pat şi adoarme. După câteva minute, întregul corp este inundat de un şoc electric, astfel muşchii se contractă şi persoana se trezeşte imediat.

Fenomenul este rezultatul al faptului că, atunci când începem să adormim, frecvenţa cu care respirăm scade rapid în acelaşi timp pulsul încetineşte, iar muşchii sunt relaxaţi. Creierul interpretează acest fenomen ca fiind prevestitor morţii, astfel încercând să reînvie corpul trasmiţând un impuls de energie.

  1. Încreţirea pielii

Încreţiturile care apar pe pielea mâinilor joacă un rol important. Fenomenul este provocat de faptul că, atunci când corpul întâlneşte umezeală, consideră că mediul înconjurător este alunecos. Aşadar, pielea de pe mâini se încreţeşte instantaneu pentru a aluneca pe suprafeţele netede.

  1. Pierderea memoriei
Foarte interesant și..  De ce este vital aportul de vitamina D pentru organism şi din ce alimente o asimilăm

Pierderea memoriei apare după cele mai neplăcute experienţe. Creierul nostru încearcă să şteargă cele mai dureroase momente din memoria sa.

  1. Pielea de găină

Funcţia primară a pielii de găină este reducerea cantităţii de căldură pe care corpul o pierde prin pori, fapt ce ajută corpul să se menţină cald în condiţii climatice nefavorabile.

  1. Lacrimile

În afară de funcţia practică de a proteja mucoasa membranei ochiului de obiectele străine, lacrimile sunt un intrument de ,,apărare emoţională”. Cercetătorii consideră că, în situaţii  stresante, organismul creează o nouă sursă de iritare pentru a distrage omul de la durerea pe care o experimentează.

Sursa: descopera.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.