Connect with us

LIFE

Cum se poate păstra carnea de porc proaspătă și fără congelare până la vară? Metoda folosită de bunicii nostri

Published

on

19De-ar stii porcul sa vorbeasca, cine nu l-ar fi-ntrebat: Cum preferi sa stai la iarna, in borcan sau afumat? Pe cand nu existau congelatoare, oamenii au cautat metode prin care sa pastreze comestibil un quintal sau mai bine de carne de porc si peste primăvară și vara.

Afumatoarea si garnita cu untura au fost inventiile lor, iar de atunci incoace nici cea mai performanta lada frigorifica n-a dat carnii depozitate un gust mai bun decat ancestralele procedee.

Pana sa ajungem la afumatul carnii, vom parcurge etapa de punere la saramura. Nu sararea produselor le face sa reziste cu lunile, ci afumarea lor. Saramura contribuie insa la gust, si e de neconceput un ciolan sau o halca de slanina afumate fara sa fi sezut la saramura.

Saramura
La 1 litru de apa punem 150 de grame de sare, 4-5 catei de usturoi taiati marunt, o crenguta de cimbru, 2-3 foi de dafin, piper boabe. Cand apa da in clocot, turnam in ea toate ingredientele si stingem focul. Lasam zeama sa se raceasca. Intr-un vas mare sau mai multe, punem bucatile pe care le vrem sarate: slanina, muschiulet, pulpa, ciolan, costita. Turnam saramura peste ele, deasupra lor punem un fund de lemn, iar deasupra fundului – un bolovan sau o alta greutate care sa mentina permanent carnea sub nivelul lichidului.

La doua-trei zile, schimbam locul bucatilor intre ele, cele de dedesubt le trecem deasupra. Doua saptamani e un timp rezonabil de sarare, desi in unele zone ale tarii perioada ajunge la o luna. Bucatile sarate le spalam in apa rece, le stergem si le tinem agatate pret de cel putin o jumatate de zi intr-un loc prin care circula aerul. Daca nu putem rabda, le mancam in urmatoarele zile, evident, nu crude. Altfel, sunt mai bune si mult mai rezistente afumate. Daca nu putem cu niciun chip sa le afumam, le putem conserva si prin alta metoda.

Borcanul cu untura
Carnea sarata si carnatii (care nu se pun la saramura, dar contin si ei sare) se prajesc in untura. Se taie bucati si se pun intr-un borcan. La tara, se puneau in galeata. In recipientul respectiv turnam untura pana se umple, untura proaspata, nu cea folosita la prajit. Se pastreaza intr-un loc ferit de soare si de caldura excesiva.

Afumarea
Ceea ce am descris mai sus e la indemana oricui are o bucatarie de sase metri patrati. Cu afumatul intervine o problema. Locuim la bloc. Iesim cu afumatoarea in spatiul asa-zis verde din jurul lui? Urcam cu ea pe el, pe bloc? In ambele variante, riscam sa ne vedem pe la jurnalele TV. In balcon iar e rau: afumam si vecinii, iar scuza ca sunt niste porci nu tine. Nu ne ramane decat sa gasim o ruda, un prieten, un coleg, un prieten al rudei, al prietenului, al colegului, o alta combinatie dintre cele posibile care sa aiba curte. Afumarea se face la rece si la cald.

La rece
Asupra carnii (in fine, a grasimii) se va abate doar fumul si niciun pic din dogoarea focului. Afumatoarea, care poate fi un butoi de tabla, poate sta si in curte, intr-un loc ferit de ploaie. La o distanta de peste 1 metru deasupra afumatorii agatam carnurile. Focul va arde mocnit, vom avea grija sa nu faca flacara, combustibilul insemnand: rumegus de prun, cires sau fag, stiuleti de porumb, coarde de vita de vie, frunze uscate un pic jilave. Cel putin trei zile sunt necesare pentru o afumare serioasa. Preferabil e sa beneficiem de o incapere de la a carei zugraveala sa n-avem mari pretentii: podul casei, o magazie, o camera darapanata.

Citeste articolul complet pe: flu.ro

loading...
Loading...
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Anonim

    ian. 23, 2016 at 8:17 am

    Raspunsul intrebarii din titlu in numarul viitor.Hai ca v-am facutsa cititi tot articolul.Asta inseamna sa fii…”ziarist”!

Lasă un răspuns

Din lume

Mesaje amuzante și nu numai pentru Noul An! Dacă ești în pană de inspirație intra aici

Published

on

By

O publicație online redă mai multe urări pentru Noul An, dintre care le-am selectat pe cele din rândurile de mai jos:

“Viaţa mea ar fi goală fără tine, iar contul meu bancar ar fi plin. Un an nou fericit!”;

“Multă sănătate şi La Mulţi Ani, să ai mai mulţi fani decât duşmani!”;

„Căţeluş cu părul creţ
Să ai jeep-ul în coteţ
Să ai vilă cu piscină
Pe Madonna ca vecină
O lopată pentru bani
La anul şi la mulţi ani!”;

„Momentele speciale ale sfârşitului de an să-ţi aducă veselia în casă, bani în buzunar şi poate un Merţan!”;

”Fie-vă verde dolarul,
Şi de whisky plin paharul,
Şi încă unul cu vin,
Pentr-un 2017 plin!”;

„Fără fiţe, fără poante, la mulţi ani cu sănătate! Criza vine, criza trece, noi mereu vom petrece!”;

”Ieri e istorie, mâine e mister, azi este un dar. Un dar de împărţit cu cei dragi. La mulţi ani şi un an nou fericit!”;

”Bate-n uşă. Bate-n geam. Cine este? Noul an!”;

”Înainte să mă îmbăt şi să încep să dansez pe mese, permite-mi să-ţi urez La Mulţi Ani!”;

”Prietenilor mei le urez pace, sănătate şi multă dragoste. Glumesc, le urez cât mai puţină muncă şi mulţi bani. La mulţi ani!”;

Lovite-ar trenul fericirii / Trăsni-te-ar fulgerul iubirii / Sa-ti cada in cap un sac cu bani /Şi un bilet cu La mulți ani!

”Angelina Jolie, Brad Pitt, Kim Kardashian, Beyoncé, George Clooney şi EU! Oamenii celebri îţi urează La Mulţi Ani!”;

”Fie ca toate rezoluţiile de Anul Nou să dureze la fel de mult ca necazurile! La mulţi ani!”;

”Într-adevăr vei fi mai bătrân, mai plinuţ, dar nu îţi vei pierde din înţelepciune! La mulţi ani!”.
Dintre cele serioase puteți alege:

 “E cumpăna dintre ani! Sa privim înapoi cu iertare, înainte cu speranță, in jos cu înțelegere si in sus cu recunoștință! Speranța ta va deschide poarta spre un An Nou plin de bucurii si împliniri. La mulți ani!”

Îți urez, ție si familiei tale, multa sănătate, fericire si MULT NOROC in viitor! LA MULTI ANI! Sper ca aceasta sărbătoare sa va aducă numai fericire in casa si familie!

„Un an mai bogat in împliniri, mai înalt in aspirații si plin de succese. La mulți ani!”

„Gânduri bune fug spre voi, sănătate si noroc! Sărbători fericite si un An Nou de poveste! La mulți ani!”

„Gândiți-vă la trecerea dintre ani ca la o poarta. Puteți sa treceți prin aceasta poarta in noul an si sa luați cu voi doar lucrurile si gândurile bune. LA MULTI ANI!”

„Pentru anul ce vine iți doresc: pace in suflet, bucurie fără margini, sănătate cat cuprinde, credința in bine si săruturi o mie!”

loading...
Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***