duminică, iunie 4, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Nu e bine deloc! Ghețarul Apocalipsei s-a desprins din Antarctica. Nivelelul Oceanului Planetar poate crește cu 3 m

Doi ghețari uriași se desprind, într-un ritm alarmant, din calota glaciară din Antarctica, ridicând nivelul global al mărilor și oceanelor, scrie Washington Post.

Enormii ghețari Pine Island și Thwaites contribuie deja cu aproximativ 5% la creșterea globală a nivelului mării. Topirea completă a ghețarului Thwaites ar duce la creșterea cu aproximativ 3 metri a nivelului mărilor și oceanelor.

Noile descoperiri provin din analiza imaginilor surprinse din satelit. Acestea arată că ghețarii au un sistem natural care-i împiedică să se prăbușească, însă, dacă acesta se distruge, ar putea arunca miliarde de tone de gheață în ocean.

Ghețarul Thwaites are o suprafață aproape cât cea a Marii Britanii. În anii 1990, acesta pierdea puțin peste 10 miliarde de tone de gheață pe an. În prezent, pierderea este mai mare de 80 de miliarde de tone pe an. Specialiștii cred că topirea accelerată este cauzată de afluxul de apă relativ caldă adusă de curenții din ocean.

Thwaites este considerat deosebit de vulnerabil în contextul încălzirii globale, iar oamenii de știință încearcă să afle cu exactitate cât de repede s-ar putea produce orice schimbare.

Foarte interesant și..  Ce înseamnă când visezi o persoană dragă, care a murit? Un psiholog explică semnificația acestor vise

Specialiștii spun că Thwaites este cel mai important ghețar de pe planetă. Din cauza dimensiunilor sale și a vulnerabilității constatate în ultimii ani, a fost botezat „ghețarul Apocalipsei”.

Articol relatat de ziaristii.com

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.