Connect with us

Agricultura si economie

O afacere ce-ți asigură venituri mari! „Aurul rosu” se cultivă în Gorj și costă 14.000 de euro pe kilogram

Published

on

Aurul roşu este un ingredient gastronomic foarte scump. A fost aclimatizat și în România. Planta este şofranul, care a căpătat acest renume din cauza preţului. Se comercializează chiar şi cu 14.000 de euro kilogramul.

Originar din Orientul Mijlociu, şofranul creşte acum şi pe dealurile din Gorj. Spaniolul Guzman Aparitio a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin pe care le cultiva in mare parte cu sofran.

„În piaţa de desfacere, aici în Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul şi în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram”, spune Guzman Aparitio, investitor spaniol.

Bucătarii îi dau dreptate. Şofranul este lux şi delicatesă. Spaniolii îl folosesc la paella, căreia îi dă culoarea galben-roşiatică specifică. Italienii îl adaugă în celebrele lor risotto-uri, iar indienii îl pun şi la dulciuri.

„Este într-adevăr mai scump decât caviarul, decât vita kobe şi decât aurul. Îl folosim foarte rar, îl folosim la mese speciale pentru că are o aromă delicată şi nu toată lumea ştie să aprecieze”, spune Claudia Turbatu, bucătar şef.

Sursa: deretinut.net

loading...

Agricultura si economie

Locul de unde poți cumpăra roșia cu gust de ananas sau pepenele cu gust de coniac

Published

on

Cercetătorii români fac experimente din ce în ce mai neobișnuite. Roşia în formă de banană ori cu gust de ananas, castravetele amar, recomandat pentru diabetici, sau pepenele cu gust de… coniac. Toate sunt rodul Staţiunii de Cercetare din Buzău.

Seminţele din care s-a obţinut castravetele amar au fost aduse din Tibet în urmă cu 25 de ani, scrie romaniatv.net. Cercetările au început în 1996 și s-au finalizat 10 ani mai târziu.

La începutul acestui an produsul a fost omologat și a primit și brevet. Cei care vor să mânânce acest soi de castravete îl pot cumpăra cu un 1 leu kg de la magazinul Stațiunii.

„O să cumpăr pentru soția mea pentru că are diabet și cred că o să fie foarte bun” spune un cumpărător.

O altă legumă aclimatizată în serele stațiunii este roșia cu gust de ananas.

„Este deosebită prin gust, deci numai putem să-i spunem roșie. Îi spunem tomată tip ananas datorită gustulului deosebit. Din păcate gustul, aroma nu pot fi filmate, deci ar trebui să mă credeți pe cuvânt” spune o buzoiancă.

De gustul plăcut al roșiei au rămas uimiți și clienții fideli ai Stațiunii.

„E foarte bună, are gust de ananas și e excepțională. Nu am mai mâncat astfel de roșii, e prima dată. Îmi plac foarte mult” declară o clientă.

De-a lungul timpului cercetătorii stațiunii buzoiene au reușit să aclimatizeze peste 1.000 specii de legume și plante precum busuiocul pentru limonadă, roșia gogoșar, roșia neagră, roșia tip banană cu un conținut bogat de vitamina C, vânăta albă, ardeiul negru și pepenele cu gust de coniac.

„Fructul este lung și se termină mucron. Este foarte gustos. Aceasta are forma de gogoșar și de ardei și ceea ce este important, poate fi decapat și folosit în locul ardeiului” spune un angajat al staţiunii.

„Miroase frumos. Nu știu…A lămâie.. ..A lămâie și a busuioc” declară un client.

Chiar dacă aceste legume au fost adaptate la un mediul din ţara noastră, cultivatorii sunt reticenți și preferă să cumpere de la Stațiune produsele tradiționale. Asta deoarece lipsește piața de desfacere.

Adrian Pandele, agricultor: „Aș fi tentant doar pentru sănătatea familiei mele. Dacă aș găsi cumpărători cu siguranță aș face, dar pentru noi este o afacere, o plăcere combinată cu afacere, dar nu cred nu că pot să vând așa ceva, nu am cui, aș fi tentat”.

În prezent, cercetătorii stațiunii au în lucru alte 6 produse noi pentru a fi omolgate. Lipsește, însă, finanțarea.

Costel Vânătoru, cercetător Stațiunea Legumicolă Buzău: „Noi vorbim de aceste creații însă nu avem posibilitatea să le omologăm pe toate. După cum știți cercetarea este lăsată de isbeliște, nu este finanțată de la bugetul de stat”.

În această primăvară Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău a vândut cinci miliarde de fire de material săditor în toată țara.

 

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***