marți, decembrie 10, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

O decizie care poate stârni multe nemulțumiri. In România s-ar putea interzice polistirenul în izolarea construcţiilor

O firmă de construcții, parte a unei industrii în plină dezvoltare în România, atrage atenția guvernanților printr-o scrisoare deschisă legata de un act normativ.

Firma AdePlast avertiza asupra faptului că decizia de a recomanda folosirea materialelor de construcţii clasa A1, adică a vatei bazaltice, va distruge industria producătoare de polistiren din România.

Iată ce preciza în scrisoare firma menționată:

„Scrisoare deschisă AdePlast

27 ianuarie 2017

O INDUSTRIE DE PESTE 100 MILIOANE DE EURO POATE FI DISTRUSĂ PRIN ADOPTAREA UNUI NOU ACT NORMATIV PRIVITOR LA CONSTRUCȚII

Sub pretextul unei cerințe considerate fundamentale, “securitatea la incendiu”, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice împreună cu Ministerul de Interne intenționează să introducă un normativ de securitate la incendiu a construcțiilor, Indicativ P118/1, care să fie obligatoriu la proiectarea și realizarea construcțiilor noi și la lucrările de intervenție asupra construcțiilor existente, indiferent de forma de proprietate, destinație, categorie și clasă de proprietate sau sursă de proprietate.

Aceste prevederi vor fi obligatorii pentru toți factorii cu atribuții în proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor (proiectanți, verificatori de proiecte, experți tehnici, executanți, responsabili tehnici cu execuția, diriginți de șantier, proprietari și utilizatori ai construcțiilor, autorități ale administrației publice, organe de control).

Actul normativ nu definește materialele utilizabile cu denumirile lor tehnice și comerciale, ci prin încadrarea în anumite clase de reacție la foc. De asemenea, normativul nu utilizează  și nu impune o clasă de reacție la foc a unui termosistem ca un tot unitar (un ansamblu de produse, grupate, cu rolul de a asigura protecţie termică a pereţilor exteriori ai clădirilor), ci a tuturor materialelor componente.

În toată Uniunea Europeană, cerințele de încadrare într-o anumită clasă de foc se referă la termosistem ca tot unitar, ca întreg, nu la componente individuale. Mai mult, în cuprinsul actului normativ se fac recomandări explicite (“Se recomandă utilizarea materialelor şi elementelor de construcţie clasa A1 sau A2-s1d0”), dar voalate, ascunse sub clasa de reacție la foc, de utilizare a vatei bazaltice.

Prin aceste recomandări, având acoperire legală, toți proiectanții, verificatorii de proiecte, experți tehnici etc., vor uza, ca pretext, de aceste recomandări pentru a exclude polistirenul.

Prin toate aceste căi se exclude în fapt polistirenul din rândul materialelor care pot fi folosite atât la construcții noi, cât și la cele existente, deci moartea industriei și exclusivitatea vatei bazaltice.

Este de neînțeles cum țări dezvoltate precum Germania, Austria și celelalte țări și-au izolat clădirile cu polistiren la un preț cât jumătate din prețul vatei bazaltice, iar România, o țară cu un venit pe cap de locuitor de până la 5 ori mai mic, trebuie să plătească dublu și acest lucru, numai dacă vata bazaltică ar fi disponibilă în România la nivelul cererii sau necesităților. Dar nu este, și nu va fi, pentru că în România nu există capacități de producție a vatei bazaltice.

În prezent aceasta se importă de câteva firme din Ucraina, Rusia, Slovenia, Ungaria, Germania și Grecia. În schimb, consumul actual de polistiren, fabricat în exclusivitate în țară este de peste 4.000.000 metri cubi.

Prin condamnarea la moarte a acestui material, România va trebui să importe vata bazaltică la acest nivel. Imposibil de realizat logistic, gândiți-vă că acest consum ar însemna circa 50.000 de tiruri. Pe de altă parte, o investiție într-o fabrică de vată bazaltică necesită un orizont de așteptare de 2-3 ani până la devenirea ei operațională.

Citește mai mult la: informateca.ro

Articole asemănătoare

6 COMENTARII

  1. In Romania,numai tampenii! Aeanjamente intre hoti! Sper sa nu se ia aceasta decizie si sa se foloseasca in continuare polistirenul,ca in Germania si alte tari!

  2. De ce nu se spune in articol ca polistirenul emana radon, un gaz toxic care duce la aparitia multor boli de plamani, inclusiv a temutului cancer pulmonar? Acesta este motivul pentru care in Norvegia este interzis. Noi inca anvelopam blocurile cu polistiren, in timp ce altii dezanvelopeaza.

  3. stiti..in lume (si in Romania ) s-a inventat deja polistirenul ignifugat (cu grafit , polistiren culoare gri ),deci unde este problema?15-25 la suta cost in plus ?

  4. De ce dupa atatia ani cand o mare parte din imobile au fost izolate cu polistiren ,se trezeste cineva sa spuna ca nu este bun unde au fost cei de la O.P,C unde au fost cei de la P.M si cei de la guvern? Este o nesimtire o furaciune in favoarea cuiva .RUSINE celor ce aveau imformatii si le-au ascuns…..

  5. nesimtiti ,dupa ce o mare parte a tarii au investit in izolarea locuintelor acum se trezeste guvernul si spune ca e cancerigen ,Dar cine a dat aprobarea va intreb domnilor cu trai degeaba???

  6. Lucrezia in Italia si am izolat cursiv in fiecare an vile si apattmente superiore plus se izoleaza blocuri intregi di cele vecchi IAR cele noi sint izolate tot cu poliesteren

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.