Connect with us

Stiinta si mister

Obiectul interstelar care i-a lăsat perplecşi pe specialişti. Ipoteza surprinzătoare lansată de doi savanţi de renume

Published

on

La finele anului trecut, astronomii americani au detectat, în premieră, un asteroid interstelar. Botezat „Oumuamua” (Mesagerul, în limba hawaiană) sau 1I/2017 U1, obiectul a provocat controverse în lumea academică, iar numeroşi astronomi şi oameni de ştiinţă s-au întrebat dacă nu cumva este vorba despre o navă extraterestră.

Observaţia a fost făcută prin Telescopul de Supraveghere panoramică şi Sistemul de Răspuns Rapid 1 din Hawaii pe 19 octombrie 2017 şi a stârnit dezbateri aprinse în rândul savanţilor. În timp ce unii dintre ei consideră că acest obiect interstelar este un asteroid, alţiisunt de părere că ar fi vorba despre o cometă. Însă există şi alte opinii. Universe Today scrie că au existat voci care au susţinut că Oumuamua ar putea fi o navă interstelară, iar cercetătorii au decis să monitorizeze obiectul, pentru a vedea dacă acesta emite semnale radio. Printre cei care susţin această ipoteză se numără şi doi savanţi de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică. Abraham Loeb este directorul Institutului pentru Teorie şi Calcul al Centrului Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, profesor la Universitatea Harvard şi preşedinte al comisiei pentru proiectul Breakthrough Starshot, ce doreşte să dezvolte o navă cu pânză solară care să ajungă în Alfa Centauri, iar Shmuel Bialy este cercetător postdoctoral la Harvard.

Cei doi au realizat un studiu în care susţin că Oumuamua ar putea fi o navă interstelară, eventual una aflată în derivă, care pluteşte în spaţiu.

Multe observaţii, dar şi mai multe semne de întrebare

Iniţial, astronomii care au monitorizat obiectul spaţial prin intermediul telescopului Hubble au emis ipoteza că Oumuamua pare să aibă o densitate ridicată, ceea ce ar indica faptul acesta ar avea o compoziţie metalică sau de rocă. O altă echipă de astronomi, care a monitorizat obiectul şi a analizat imaginile captate prin telescopul Hubble, a semnalat comportamentul neaşteptat al acestuia. Cercetătorii au anunţat că, în loc să încetinească, Oumuamua şi-a sporit viteza. Potrivit acestora, cea mai probabilă explicaţie ar fi fost că obiectul observat a pierdut din materia de la suprafaţă din cauza căldurii solare. Eliberarea acestui material, similară cu comportamentul unei comete, i-ar fi dat impulsul necesar pentru a obţine o importantă creştere de viteză.

Cei doi cercetători de la Centrul Harvard-Smithsonian au comentat aceste observaţii şi au contrazis teoria conform căreia Oumuamua ar fi mai degrabă o cometă. „Dacă Oumuamua a fost o cometă, de ce nu a emis gaze când era în cea mai apropiată poziţie de soare?”, au comentat Bialy şi Loeb. Cei doi au citat şi un alt studiu, care arată că dacă emisia de gaze ar fi fost responsabilă pentru acceleraţie, atunci ar fi provocat şi o evoluţie rapidă a rotaţiei lui Oumuamua, lucru ce nu a fost observat.

Explicaţiile lui Loeb şi Bialy

Abraham Loeb şi Shmuel Bialy iau în considerare posibilitatea ca Oumuamua să fie o „pânză solară”, o formă de navă spaţială care se bazează pe presiunea radiaţiei ca să genereze propulsie, exact la fel cum încearcă proiectul Breakthrough Starshot. Cei doi cred că această pânză solară ar putea fi trimisă de altă civilizaţie pentru a cerceta sistemul nostru solar şi a căuta forme de viaţă.

Potrivit Universe Today, Loeb şi Bialy au găsit o posibilă explicaţie şi pentru faptul că Oumuamua nu a emis niciun semnal radio de răspuns pe timpul monitorizării. Obiectul ar putea fi o navă defunctă care pluteşte sub influenţa gravitaţiei şi a radiaţiilor stelare, asemănătoare cu resturile de la epavele plutitoare în ocean. De altfel, într-un articol publicat în Scientific American, Loeb a scris că Oumuamua ar putea fi „primul caz cunoscut al unei relicve artificiale care a plutit în sistemul nostru solar din spaţiul interstelar”. Savantul de Harvard a punctat afirmând şi că „Această oportunitate creează o bază potenţială pentru o nouă frontieră a arheologiei spaţiale, şi anume studierea relicvelor din civilizaţiile anterioare din spaţiu.” Acelaşi Abraham Loeb a mers mai departe, explicându-le celor de la Universe Today că nu este exclus ca Oumuamua să se fi aflat într-o misiune de recunoaştere. Deşi cei doi oameni de ştiinţă admit că studiul lor nu are cum să răspundă la toate întrebările şi că nu pot să demonstreze în totalitate faptul că Oumuamua ar fi o navă extraterestră.

RECOMANDARE
Romani de poveste. Profesorul Adrian Bejan a uimit Planeta cu Teoria Constructală

Citeste mai mult: adev.ro/pkfhsg

loading...
Loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Stiinta si mister

În adâncurile Pământului trăiesc milioane de specii încă necunoscute de ştiinţă. Iata cateva dintre ele

Published

on

By

Viaţa pe Pământ ia miliarde de forme, însă cea mai mare parte a biosferei terestre este ascunsă privirilor, în adâncimile abisale ale oceanelor şi în subsol, oamenii de ştiinţă susţinând că ar putea fi vorba de milioane de noi specii de viaţă care aşteaptă să fie descoperite, informează Life Science, potrivit Agerpres.

În ultimii 10 ani, căutarea acestor forme de viaţă de sub pământ a fost preocuparea cercetătorilor din cadrul proiectului internaţional Deep Carbon Observatory (DCO). Compus din peste 1.000 de cercetători din 52 de ţări, proiectul DCO îşi propune să descopere şi să clasifice formele de viaţă din aşa-numita „biosferă din adâncuri” – un misterios angrenaj de ecosisteme vii care se succed între suprafaţa şi mantaua terestre.

Chiar şi această lume subterană, caracterizată de întuneric şi de presiune şi temperaturi în creştere, pe măsură ce coborâm spre centrul Pământului, există viaţă, iar conform cercetătorilor din cadrul DCO, ar fi vorba de milioane de specii microbiene care au apărut la puţin timp după formarea planetei şi, de miliarde de ani, aşteaptă să fie descoperite.

Într-un comunicat în care subsolul planetei este denumit „un Galapagos subteran” ce aşteaptă să fie studiat, cercetătorii din cadrul DCO estimează că biomasa formelor de viaţă pe bază de carbon care trăiesc sub picioarele noastre este incomparabil mai mare decât biomasa formelor de viaţă de la suprafaţa planetei.

„Chiar şi în întuneric şi în condiţii dificile, cu surse de energie limitate, ecosistemele intraterestre au evoluat în mod unic şi au rezistat de-a lungul milioanelor de ani”, a comentat Fumio Inagaki, geomicrobiolog din cadrul DCO. „Extinderea informaţiilor de care dispunem despre viaţa din adâncuri ne va ajuta să înţelegem cum şi de ce a apărut viaţa pe planeta noastră şi dacă viaţa poate exista şi în subsolul altor planete, aşa cum este Marte”, a adăugat el.

Oamenii de ştiinţă au forat la mari adâncimi în platourile marine şi au preluat mostre de microbiom din mine şi sisteme carstice din sute de locuri din întreaga lume. Datele obţinute astfel sugerează că biosfera din adâncuri are un volum de aproximativ 2,3 miliarde de kilometri cubi – aproximativ dublul volumului oceanului planetar – şi adăposteşte aproximativ 70% din bacteriile şi organismele unicelulare archaea care trăiesc pe Pământ.

Unele astfel de microorganisme extremofile reuşesc să populeze nişe de mediu aparent incredibil de ostile vieţii. Spre exemplu, organismul monocelular Geogemma barossii trăieşte în hornuri hidrotermale pe fundul mărilor şi oceanelor, proliferând la temperaturi de peste 120 de grade Celsius. Oamenii de ştiinţă au găsit microorganisme la 5 kilometri adâncime în subteran şi până la 10,5 kilometri sub apă.

Descoperirea de noi forme de viaţă şi extinderea graniţelor între care este posibilă viaţa pe Terra le va oferi oamenilor de ştiinţă noi criterii după care să caute viaţa şi pe alte planete. Trăim pe o planetă care efectiv musteşte de viaţă, de la limita superioară a atmosferei până în adâncurile crustei terestre, iar studiile realizate până în prezent asupra biodiversităţii pe Pământ nu au făcut decât să risipească puţin praful de la suprafaţă.

RECOMANDARE
În adâncurile Pământului trăiesc milioane de specii încă necunoscute de ştiinţă. Iata cateva dintre ele

loading...
Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***