Odorizantele sunt utilizate adesea, atât în locuinţe, cât şi la locul de muncă. Multe persoane nu bănuiesc, însă, cât sunt de periculoase aceste odorizante pentru sănătate, deoarece conţin multe chimicale toxice cum ar fi fenol, formaldehidă si ftalaţi.
Aditivii toxici pot provoca mutaţii de ADN şi pot determina dezvoltarea bolilor neuro-degenerative, în special boala Parkinson.
În spațiile închise, astfel de agenți cancerigeni pătrund cu ușurință în organism prin plămâni, chiar şi prin piele. Mai mult decât atât, în compoziția lor poate fi găsit și benzoat de sodiu – E211 și nitrit de sodiu – E250. În fiecare zi, în corpul nostru pătrund sute de viruși dăunători, iar sarcina organismului este de a-i neutraliza. Aceste arome împovărează și mai mult ficatul, care nu reușește să se ocupe de toate problemele şi alte substanțe nocive pot pătrunde nestingherite, slăbindu-ne sistemul imunitar.
Aceste odorizonate trebuie evitate în spaţiile mici, mai ales în camera copiilor. Cele mai inofensive sunt uleiurile aromatice, care în afară de faptul că împrăştie un parfum plăcut, ne ajută să combatem şi anumite probleme de sănătate.
Majoritatea conducătorilor auto apelează la odorizantele de mașină pentru a contracara mirosurile neplăcute din vehicul. Însă, pe când de frumos miros faimoșii brăduți parfumați, pe atât sunt de nocivi pentru sănătate.
Medicii ne atrag atenția asupra faptului că aceste odorizante sunt un adevărat pericol pentru sănătate. Potrivit acestora, printre substanțele nocive pe care le conțin aceste odorizante se numără limonenul, ( hidrocarbură cu miros puternic de portocale. În contact cu aerul aceasta poate forma produși ce provoacă unele alergii ale pielii. În plus, poate cauza iritații la nivelul ochilor sal al plămânilor), propanul ( ce afectează sistemul cardiovascular, rinichii sau pielea), dar și benzenul (unul dintre ingredientele principale din odorizantele de mașină.
Acesta a fost inclus de către Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului în lista substanțelor periculoase de gradul unu, deoarece provoacă leucemie).
Sursa: moldoservice.ro