Acasă Din lume Are 35 de ani si vorbește 56 de limbi! Iată ce spune...

Are 35 de ani si vorbește 56 de limbi! Iată ce spune în limba română?

0

Muhamed Mešić, un bosniac în vârstă de 35 de ani, poate vorbi fluent în 56 de limbi străine, dar înţelege peste 70. Și-a descoperit talentul la vârsta de cinci ani, pe când era în vacanţă cu familia în Grecia.

Ascultându-i pe localnici vorbind între ei, a reușit să înţeleagă ce spun aceştia din situaţiile în care se aflau, iar la sfârşitul vacanţei a putut să-şi ajute tatăl să comunice cu un mecanic grec care le repara maşina, spre uimirea tuturor. Ulterior, Muhamed a învăţat suedeză de la soldaţii care stăteau în oraşul lui în timpul Războiului Civil din Bosnia, iar în Ungaria a putut să înveţe maghiara.

„În prima mea călătorie în Ungaria, după război, bunica mea mi-a cerut să nu învăţ maghiară, spunea că nu am nevoie de ea. Când ne-am întors, mi-a fost teamă să-i spun adevărul“, spunea Muhamed pentru The Jewish Journal.

În urma unui control medical, s-a dovedit că Sindromul Asperger de care suferă Muhamed, o formă uşoară de autism, este cel care îi permite să înveţe limbile noi atât de uşor, uneori chiar neintenţionat.

Odată, un prieten i-a cerut să înveţe letonă pentru a-l însoţi într-o călătorie de afaceri. În două săptămâni, cu filmulețele de pe YouTube, două cărţi şi 43 de desene animate, reușise să învețe limba.

Despre limba ebraică, bărbatul a povestit: „Când aveam 12 ani, am ascultat o emisiunea la radio cu preşedintele comunităţii evreieşti din Bosnia. Am intrat în direct şi l-am întrebat cum pot învăţa cele trei limbi ale iudaismului – ladino, idiş şi ebraică. El a râs şi a întrebat: «pe toate deodată?» şi mi-a recomandat să încep cu ebraica. La acel moment am avut, de asemenea, un bun prieten care a păstrat toate casetele video ale tuturor ediţiilor Eurovision de-a lungul anilor. Aşa am început să învăţ ebraică: recitând cântecele Israelului din concurs.“

„Nu mă concentrez pe câştigul clar pe care mi-l aduce o limbă. Vorbesc islandeză de exemplu, dar nu cred că trebuie să fac ceva cu ea, în afară de a vorbi cu prietenii şi colegii. Limba înseamnă cunoaştere, cunoaşterea este fericire şi asta e important în viaţă. O limbă moare atunci când oamenii care o vorbesc nu o mai găsesc bogată, ci mai degrabă ca pe ceva redundant şi atunci când limba moare, cunoaşterea pe care o poartă cu ea moare de asemenea“, spune bosniacul.

Foarte interesant și..  Schelete de doi metri descoperite în pământul "viu" din subteranele Bucureștiului și pericolele care se ascund aici

Pe Youtube există chiar un filmuleţ în care Muhamed, aflat într-un parc din Bucureşti, face o demonstraţie de limba română.

Credeți că se descurcă?

Sursa: adevarul.ro


Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Articolul precedent5 lucruri stranii care ți se întâmplă doar când dormi
Articolul următorDe ce e bine să adaugi sare în cafea în loc de zahăr?