Muhamed Mešić, un bosniac în vârstă de 35 de ani, poate vorbi fluent în 56 de limbi străine, dar înţelege peste 70. Și-a descoperit talentul la vârsta de cinci ani, pe când era în vacanţă cu familia în Grecia.
Ascultându-i pe localnici vorbind între ei, a reușit să înţeleagă ce spun aceştia din situaţiile în care se aflau, iar la sfârşitul vacanţei a putut să-şi ajute tatăl să comunice cu un mecanic grec care le repara maşina, spre uimirea tuturor. Ulterior, Muhamed a învăţat suedeză de la soldaţii care stăteau în oraşul lui în timpul Războiului Civil din Bosnia, iar în Ungaria a putut să înveţe maghiara.
„În prima mea călătorie în Ungaria, după război, bunica mea mi-a cerut să nu învăţ maghiară, spunea că nu am nevoie de ea. Când ne-am întors, mi-a fost teamă să-i spun adevărul“, spunea Muhamed pentru The Jewish Journal.
În urma unui control medical, s-a dovedit că Sindromul Asperger de care suferă Muhamed, o formă uşoară de autism, este cel care îi permite să înveţe limbile noi atât de uşor, uneori chiar neintenţionat.
Odată, un prieten i-a cerut să înveţe letonă pentru a-l însoţi într-o călătorie de afaceri. În două săptămâni, cu filmulețele de pe YouTube, două cărţi şi 43 de desene animate, reușise să învețe limba.
Despre limba ebraică, bărbatul a povestit: „Când aveam 12 ani, am ascultat o emisiunea la radio cu preşedintele comunităţii evreieşti din Bosnia. Am intrat în direct şi l-am întrebat cum pot învăţa cele trei limbi ale iudaismului – ladino, idiş şi ebraică. El a râs şi a întrebat: «pe toate deodată?» şi mi-a recomandat să încep cu ebraica. La acel moment am avut, de asemenea, un bun prieten care a păstrat toate casetele video ale tuturor ediţiilor Eurovision de-a lungul anilor. Aşa am început să învăţ ebraică: recitând cântecele Israelului din concurs.“
„Nu mă concentrez pe câştigul clar pe care mi-l aduce o limbă. Vorbesc islandeză de exemplu, dar nu cred că trebuie să fac ceva cu ea, în afară de a vorbi cu prietenii şi colegii. Limba înseamnă cunoaştere, cunoaşterea este fericire şi asta e important în viaţă. O limbă moare atunci când oamenii care o vorbesc nu o mai găsesc bogată, ci mai degrabă ca pe ceva redundant şi atunci când limba moare, cunoaşterea pe care o poartă cu ea moare de asemenea“, spune bosniacul.
Pe Youtube există chiar un filmuleţ în care Muhamed, aflat într-un parc din Bucureşti, face o demonstraţie de limba română.
Credeți că se descurcă?
Sursa: adevarul.ro
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: