Connect with us

DE ACTUALITATE

Școli și licee din peste jumătate din județele țării vor avea oportunitatea să ofere elevilor ORA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Published

on

ORA de ASISTENȚĂ SOCIALĂ este introdusă anul acesta în școli în data de 20 martie 2018, când este sărbătorită Ziua Mondială a Asistenței Sociale. Elevii vor putea beneficia de aceste ore până la sfârșitul acestui an școlar.

Acestă oră este susținută de către asistenți sociali sau studenți în asistență socială și este oferită în cadrul orelor de dirigenție sau în orele dedicate disciplinelor socio-umane.

Inițiativa aparține ASproAS (Asociație Asistenților Sociali din România) și CFCECAS (Centrului de Formare și Evaluare în Asistența Socială). Scopul OREI de ASISTENȚĂ SOCIALĂ este acela de a pregăti elevii să înțeleagă rostul serviciilor sociale și a modului în care pot folosi suportul asistentului social pentru a avea la dispoziție mai multe resurse și oportunități în traseul lor profesional și social.

Ana Rădulescu (Director General ASproAS):

este responsabilitatea asistenților sociali să pregătească societatea demâine pentru a răspunde problemelor sociale. În clase avem trei categorii de elevi. Cei care vor avea nevoie de suportul asistenților sociali, cei care vor investi în servicii sociale (prin taxe și alte resurse personale) și cei care vor furniza servicii sociale prinalegerea orcărei profesii care este acum parte din echipa de intervenție a serviciilor sociale (asistenți sociali, psihologi, juriști, educatori, manageri, etc).

ORA de ASISTENȚĂ SOCIALĂ este o investiție necesară într-o țară care are cea mai mare rată a sărăciei și țările UE, iar peste 49% dintre copii trăiesc în sărăcie sau duc lipsa resurselor de bază. În aceste condiții, România ar trebui să crească investiția, dar și abordarea finanțării serviciilor sociale.

Cu toate acestea, în cele 535 de comune care sunt încadrate în grad de sărăcie peste limită și severă, investiția în profesionalizarea serviciilor sociale și în creșterea capacității serviciilor sociale de a-i ajuta pe oameni este minimă. Doar în 20% dintre ele sunt angajați asistenți sociali. Asistenții sociali nu fac însă ghidare, pregătire sau consiliere în vederea dezvoltării competențelor cerute de integrarea socială și profesională, ci continuă să administreze beneficii materiale și financiare, necesare, dar fără prea mare impact pe termen lung.

Studiile privind impactul serviciile sociale arată că pentru fiecare euro investit în serviciile sociale, o valoare cuprinsă între 3 și 9 euro ar trebui să se întoarcă în economie. Condiția este aceea ca serviciile sociale să aibă capacitatea de a-i ajuta pe oameni să găsească și să aplice soluții eficiente la problemele cu care se confruntă astfel încât să fie capabili de o integrare profesională reală.

Cu cât oamenii sunt mai bine pregătiți și au capacitatea să facă față problemelor, cu atât sunt mai capabili să găsească și să mențină un loc de muncă. De aceea, ASproAS și CFCECAS au decis introducerea OREI DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ.

Ana Rădulescu:

RECOMANDARE
Viscol și ger cumplit în România, provocate de vortexul polar. Ce se va intampla in Romania la mijlocul lunii ianuarie

Sperăm că elevii de astăzi să investească diferit, să schimbe abordarea modului în care sunt finanțate și furnizate serviciile sociale. Îi pregătim și sperăm ca ei să înțeleagă și să aleagă să dezvolte servicii sociale care nu cresc gradul de vulnerabilitate al unei persoane, ci cresc capacitatea oamenilor de a avea un loc de muncă, de a avea o familie și de a avea resursele necesare în situațiile în care se confruntă cu riscuri. Iar atunci când trec prin perioade dificile să aibă suportul serviciilor sociale pentru a nu mai ajunge să sărăcească doar pentru că au avut resurse într-o anumită perioadă de timp.

Școlile care doresc să aibă ORA de ASISTENȚĂ SOCIALĂ pot contacta direct ASproAS sau pot accepta oferta asistenților sociali care le trec pragul.

loading...

DE ACTUALITATE

Cum petreceau Elena şi Nicolae Ceauşescu Revelionul si ce cadouri primeau de la secretarii de partid din judeţe

Published

on

By

Punctul culminant al Sărbătorilor de iarnă în perioada comunist îl reprezenta Revelionul. Cuplul Elena şi Nicolae Ceauşescu îşi avea un rol foarte important în derularea evenimentelor din ultima zi a anului. Trebuiau să fie şi cu această ocazie cei mai importanţi fii ai naţiunii. În lipsa petrecerilor la restaurant, rezervate atunci doar nomenclaturiştilor, românii se adunau în grupuri mici, în apartamente, şi aveau ca unică distracţie programul difuzat de TVR.

Seara de Revelion era singura din an în care Televiziunea Română difuza program prelungit şi în care nu se lua lumina. Pentru românii aflaţi sub dictatura ceauşistă, pregătirile pentru Revelion începeau cu câteva zile înainte. Fără forfotă în magazinele ale căror galantare erau goale chiar şi în preajma Sărbătorilor, românii încropeau masa de Revelion din ce găseau. Cafea procurată pe sub mână, vin spumant în loc de şampanie, banane puse din timp la copt, în ziare, cârnaţi procuraţi pe pile, salată boeuf şi preparate din porcii tăiaţi din gospodăriile de la ţară. De cele mai multe ori, porci tăiaţi la ţară pe furiş erau transportaţi, în secret, la oraş, în portbagajele autoturismelor.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre nomeclatura comunistă şi, în special, despre cuplul dictatorial Nicolae şi Elena Ceauşescu. Aceştia îşi aveau un rol bine definit în derularea evenimentelor, iar totul începea în 31 decembrie cu urările în direct la televiziune adresate celor doi. Totul se întâmpla în sala de sport a clubului Floreasca din Bucureşti, unde zeci de persoane lucrau câteva săptămâni pentru a constui decorurile uriaşe. Zeci de brazi drepţi şi semeţi, înalţi de patru până la opt metri, trimişi de ocoale silvice fruntaşe din toate regiunile ţării constituiau decorul principal al platoului imens de filmare. Se montau arborii în suport, se împrăştia cetină printre ei şi se compunea o veritabilă ”ferie” de Revelion.

Fiecare regiune istorică prezenta urări pentru noul an şi aducea cadouri. Evenimentul avea loc, în fiecare an, în prima parte a zilei de 31 decembrie. Nicolae Ceauşescu înregistra un mesaj de Anul Nou, care era difuzat, în fiecare an, la miezul nopţii. La momentul respectiv, cuplul prezidenţial se afla la petrecere împreună cu cei mai importanţi reprezentaţi ai nomenclaturii. La masă se serveau mâncărurile tradiţionale româneşti, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Participanţi la aceste petreceri susţineau că Elenei Ceauşescu bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura, dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. Se mai servea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită.

Petrecerea era ”condimentată” de cei mai în vogă artişti ai vremii. De obicei, masa se încheia până la ora 02.00, când cuplul Ceauşescu se retrăgea la culcare. Arhitectul Camil Roguski a fost omul de casă al soţilor Ceauşescu, cel care se ocupa în fiecare an de împodobirea brazilor şi de primi­rea cadourilor de Crăciun şi Anul Nou. Acesta a decedat în 2012, dar a povestit de multe ori cum sărbătoreau cei doi sfârşitul fiecărui an. ”Îi făceam po­mul de Crăciun, trebuia să se simtă mirosul de pădure, adu­ceam două maşini mari de cetină. Puneam numai glo­buri albe, im­podobeam brazii de la fiecare vilă a lui, nu puneam dulciuri sau luminiţe electrice, pentru că nu ne dădeau voie pompierii. Printre brazi puneam ani­male sălbatice împăiate pentru că-i plăceau lui Cea­usescu. De Re­velion, fa­milia Cea­usescu nu făcea ceva ieşit din comun, ba din con­tra, era vorba de ceva banal. Se uitau la televizor, urmăreau amândoi discursul lui. Lui Ceauşescu îi plăcea să se vadă la televizor”, a spus arhitectul Roguski.

Nici un secretar de partid, directoraş, chiar şi oameni simpli nu ratau ocazia de a le trimite celor doi cadouri. ”Aproape toţi trimiteau nişte proştii. De exemplu, au primit un covor pe care scria «Sa trăiţi Tovaraşu’ Ceauşescu». Şi te ştergeai cu picioarele pe nasul lui. Tablouri făcute după fotografiile lor, tractoare, lucruri inutile. În ultimul an s-a luat hotărârea ca noi să trimitem fiecărui judeţ în parte o lista cu obiecte de care aveam nevoie prin mobilarea sau decorarea celorlalte case şi palate ale lui Ceauşescu. Mobilă, obiecte decorative, ceva care să fie de folos. Pe ei nici nu-i interesau cadourile. Mai făceam câte o ex­pozitie cu ele, dar de multe ori nici nu veneau să le vadă. De fiecare data Ceauşescu îi lua Elenei câte un buchet de flori”, mai susţinea Camil Roguski.

RECOMANDARE
Viscol și ger cumplit în România, provocate de vortexul polar. Ce se va intampla in Romania la mijlocul lunii ianuarie

Citeste mai mult: adev.ro/pkmwhf

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***