Oraşul Galaţi alunecă pur şi simplu în albia Dunării, iar acest fenomen se produce într-un ritm alarmant: 10 milimetri pe lună, respectiv 12 centimetri pe an. Autorităţile n-au făcut decât să cheltuiască milioane de euro pe studii şi expertize tehnice.
Problemele „alunecării” oraşului Galaţi, aflat pe malul Dunării, se cunosc de 16 ani, mai precis din anul 2000 şi devin din ce în ce mai grave, pe zi ce trece, scrie Adevărul.
Sursa citată menţionează că, în ultimii 16 ani, au fost făcute o sumedenie de expertize tehnice şi de studii de fezabilitate, iar toate au ajuns la concluzia alarmantă că oraşul alunecă pur şi simplu în albia fluviului. Mai mult decât atât, specialiştii care au realizat expertizele au atras atenţia că un cataclism de genul unui cutremur de peste 6,5 grade pe scara Richter ar putea determina prăbuşirea versantului pe care se află trei cartiere ale Galaţiului cu câteva mii de locuinţe, cele mai multe dintre ele aflate în blocuri. În ciuda previziunilor pesimiste şi a semnalelor alarmante (există zeci de accidente de teren grave, în fiecare an, la Galaţi), autorităţile alocă fonduri pentru studii, dar nu şi pentru consolidarea malului.
Cel mai recent raport de specialitate legat de stabilitatea falezei Dunării a fost întocmit în 2014 de către Academia Română şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, iar documentul a scos la iveală faptul că versantul alunecă rapid către fluviu, cu circa 10 milimetri pe lună, adică aproximativ 12 centimetri pe an. Studiul a costat aproape 100.000 de euro şi a vizat cea mai mare parte a malului fluviului din dreptul oraşului (zona Bulevardului Marii Uniri, Parcul La Elice şi zona blocurilor P). De altfel, n-a fost nici pe departe cea mai scumpă expertiză de acest fel (în ultimii 16 ani s-au plătit nu mai puţin de 1,5 milioane de euro pentru tot felul de cercetări), însă a furnizat datele cele mai concrete.
Una dintre cele mai sofisticate expertize au fost făcută în 2012 de către doi reputaţi specialişti de la Universitatea din Bucureşti: prof.dr.ing. Eugen Luca şi conf.dr.ing. Victor Dumitrescu. Aceştia şi-au bazat raportul pe nouă foraje făcute în partea dinspre Dunăre a oraşului, prilej cu care au descoperit că problemele semnalate de expertizele anterioare se agravaseră pe fondul infiltraţiilor masive de ape reziduale. Asta în ciuda faptului că, între timp, canalizarea Galaţiului fusese refăcută (cel puţin în teorie) cu nişte costuri imense: peste 120 de milioane de euro, bani veniţi de la UE. Expertiza fusese solicitată de Primărie în urma faptului că, în 2011, pe bulevardul Falezei (stradă cu patru benzi ce leagă Portul de cartierele de vest ale oraşului) a apărut o groapă imensă. Practic, o bucată de stradă de circa 20 de metri pătraţi s-a surpat într-o cavernă de 12 metri adâncime.

Ulterior, prăpastia s-a extins la aproape 300 de metri pătraţi, iar încercările de consolidare a zonei au fost inutile. În prezent, groapa este doar acoperită cu un strat de asfalt, iar circulaţia în zonă a fost închisă, deoarece „capacul” se poate prăbuşi oricând sub greutatea unei maşini. Din păcate, surpări similare (chiar dacă deocamdată de mai mici dimensiuni) îşi fac apariţia tot mai des în cartierele dinspre Dunăre ale Galaţiului, ceea ce confirmă avertizările specialiştilor: situaţia se agravează. Citeste mai mult pe adevarul.ro.


Sursa: adevarul.ro
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: