În momentul actual, în România, zeci de pacienți sunt nevoiți să ducă o luptă juridică continuă împotriva statului pentru a obține acces gratuit la medicamente vitale. Această situație afectează în mod direct pacienții cu boli grave, cum sunt cei diagnosticați cu afecțiuni oncologice sau boli rare. Din păcate, pe lângă lupta împotriva bolii, acești oameni trebuie să facă față și unei bătălii legale pentru a putea beneficia de tratamentele care le pot salva viața.
Ce face România în cazul pacienților cu boli oncologice grave
Un exemplu relevant este cazul Larisei, o pacientă care suferă de o formă avansată de cancer. Mama ei a fost forțată să acționeze în instanță pentru a obține decontarea unui tratament extrem de costisitor, în valoare de 13.000 de lei pe lună.
„Pe noi ne costă 13.000 lei pe lună, am reușit să-l plătim doar 6 luni, ne-am dat seama că nu vom putea face față prea mult timp și am hotărât să dăm statul în judecată. Undeva la două luni de la deschiderea procesului, Curtea de Apel Pitești a obligat statul în a-i plăti tratamentul mamei pe perioada procesului, un proces care este încă în desfășurare”, a declarat Chenda Larisa, pacientă.
O altă poveste similară vine de la Alina…
Citește continuarea pe RomaniaTV.net