vineri, martie 1, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Pădurile din România vândute pe internet la preţuri de trei ori mai mici decât în oricare altă ţară europeană

Pe site-urile din străinătate sunt scoase la vânzare mii de hectare de pădure din România

Pădurile din România se vând într-un ritm alarmant şi asta nu mai este pentru nimeni o noutate. Mii de hectare de pădure din România se vând însă şi pe site-uri din străinătate.

Potenţialii clienţi sunt asiguraţi de către vânzători că vor putea exploata în totalitate pădurea cumpărată. Specialiştii din domeniul silvic spun însă că acest lucru nu este posibil fără a fi comise ilegalităţi. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pare a fi scăpat problema de sub control.

Pe cel mai mare site de vânzări online din China apare un anunţ în care sunt scoase la vânzare 94 de hectare de pădure din comuna Strunga, judeţul Iaşi, la preţul de 165.000 de euro. Sătenii din Strunga spun că pădurea ar fi aparţinut unor boieri şi ar fi fost retrocedată urmaşilor.

Un alt anunţ aparţine unei persoane care vinde 1000 ha de pădure în judeţul Gorj. Vânzătorul precizează că de pe întreaga suprafaţă se pot tăia peste 350.000 de metri cubi de lemn.

Site-ul stiri.tvr.ro a publicat câteva secvenţe de conversaţii dintre reporteri şi proprietari de păduri care au scos la vânzare terenuri pe aceste site-uri din străinătate:

Discuţie reporter – proprietar de pădure din Gorj:

Reporter: Anunţul cu pădurea mai este valabil?

Proprietar de pădure: Care?

Reporter: Ăla din Gorj, cu 1000 şi ceva de hectare.

Proprietar de pădure: Da.

Reporter: Mă interesez pentru un cetăţean canadian.

Proprietar de pădure: Veniţi cu cetăţeanul canadian în agenţie şi vorbim pe urmă.

Discuţie reporter – proprietară de pădure din Caraş Severin:

Reporter: Eu sun din partea cetăţeanului canadian, cu dânsul o să trataţi. E un străin, nu aveţi nimic împotriva să i-o daţi, nu?

Proprietară de pădure: Nu. N-am nicio problemă. Sunt 30 de hectare şi preţul este 65.000 euro. Se mai poate negocia. (…) Poate fi exploatată. Aveţi drumuri de acces, este marcată.

Citeşte mai multe pe stiri.tvr.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.