vineri, iunie 14, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Paleontologii au descoperit fosilele celui mai mare dinozaur prădător din Europa

Oamenii de știință au găsit dovezi pentru ceea ce ar fi fost cîndva cel mai mare dinozaur prădător terestru din Europa, în urma descoperirii unor fosile pe o insulă de pe coasta de sud a Angliei.

Paleontologii bănuiesc că rămășițele unui uriaș carnivor cu două picioare, descoperit recent pe Insula Wight, ar putea fi cel mai mare teropod (dinozar biped) descoperit pe continent pînă în prezent. Singurul rival este un posibil megalosaurid cunoscut dintr-o descriere nepublicată a unei vertebre mari descoperite în geologia jurasică a Franței.

Teropodele erau un grup dominant de dinozauri care includea tiranozauri, megalosauri, velociraptori și Spinosaurus. În timpul Jurasicului timpuriu, aceste creaturi antice erau singurele carnivore mari, de pe uscat, iar Spinosaurus erau probabil cele mai lungi și mai mari din acest grup.

Cel mai mare dinozaur prădător terestru din Europa

În albiile antice ale rîurilor din nordul Africii, fosilele de Spinosaurus pot atinge proporții epice, indicînd o lungime a corpului de peste 15 metri și o masă corporală de peste 13 tone metrice.

Fosilele de dinozaur de pe Insula Wight nu sînt chiar atît de mari, dar, potrivit autorilor, par a fi mai mari decît orice altă fosilă de Spinosaurus găsită pînă acum în sudul Angliei sau sud-vestul Europei.

„Acesta era un animal uriaș, care depășea 10 metri lungime și, judecînd după unele dimensiuni, reprezintă probabil cel mai mare dinozaur prădător găsit vreodată în Europa”, spune paleontologul Chris Barker de la Universitatea din Southampton și unul dintre autorii studiului.

Un set de fosile foarte rare

Foarte interesant și..  Se întâmplă în România! Localitatea din câmpie in care nu exista asistați social. "Toata lumea e înstărita"

Fosilele de Spinosaurus sînt incredibil de rare. Doar trei specii suspecte au fost găsite pînă acum pe Insula Wight și au fost descoperite abia în ultimii doi ani.

Barker și colegii săi bănuiesc că cea mai recentă descoperire de pe coasta…

Citeste articolul complet aici

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.