duminică, mai 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Pământul începe să înghită încet marile oraşe ale lumii

Marile metropole ale lumii  pot părea puternice și stabile, dar este un miraj.  Multe metropole se scufundă încet-încet în pământ, altele se prăbuşesc direct în mare. Deși s-ar crede că aceste nefaste întâmplări se petrec din cauza creșterii nivelului mării și al oceanelor, ca efect al încălzirii globale, vinovat este, adesea, omul, iar cauzele principale sunt forările în adâncime. Indiferent că se extrag gaze naturale, gaze de șist sau apă din pânza freatică, consecințele sunt dezastruoase.

Importante oraşe ale lumii sunt în pericol de a ajunge sub valuri din cauza politicilor iresponsabile de extragere a apei din sol, relatează CNN.

De exemplu, Jakarta, capitala Indoneziei, se scufundă cu 25 de centimetri pe an, în mare parte din cauza exploatării excesive a apelor subterane.

Houston este un alt mare oraş în pericol de a ajunge sub ape. Metropola americană se scufundă de decenii şi, la fel ca în cazul Jakartei, extragerea iresponsabilă de apă din sol este unul dintre motive. Părţi ale oraşului au coborât în jur de 3 metri din 1920, conform informaţiilor din rapoartele geologice.

Legislatorii locali din Texas au încercat să găsească soluţii la problemă şi au creat un district special în oraş pentru a reglementa felul în care se folosesc fântânile în 1975. Problemă persistă, însă, din cauza fântânilor private şi a furnizorilor de apă care continuă să extragă apa fără responsabilitate.

Şi cel mai populat oraş din Africa, Lagos, de pe coasta Nigeriei, se confruntă cu probleme similare. Oraşul, construit şi pe continent dar şi pe nişte insule adiacente, este predispus la inundaţii, iar coasta sa deja a început să fie erodată puternic. Nivelul mării a crescut, de asemenea, în ultima vreme, din cauza încălzirii globale.

Foarte interesant și..  În 2050, vremea la Bucureşti va fi ca în Alma-Ata sau Bişkek, oraşe din Asia Centrală

Lagos ar putea ajunge sub ape până la finalul acestui secol, conform predicţiilor cercetătorilor.

New Orleans este un alt oraş american care riscă să se scufunde. În 1930, doar o treime din oraş se afla sub nivelul mării. După devastarea produsă de Uraganul Katrina în 2005, jumătate din oraş a ajuns la acest nivel. New Orleans este vulnerabil şi pentru că a fost fondat pe sol nu foarte dens şi foarte aproape de coastă.

Nici capitala Statelor Unite nu o duce prea bine. Washington DC va coborî cu peste 15 centimetri în următorul secol, însă, spre deosebire de Jakarta şi alte oraşe, cauzele sunt ceva mai complexe. Oraşul a fost construit în apropierea unui strat gros de gheaţă rămas de la ultima glaciaţiune. Când acest strat a început să se topească în urmă cu mii de ani, solul din zonă a început să coboare. Problema este agravată şi de creşterea nivelului mării cauzată de încălzirea globală.

Sursa: digi24.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.