Connect with us

Diverse

Pe 14 aprilie 1989 Ceaușescu mai avea două ore și murea! ”Era în precomă. Absent total. 17 medici se chinuiau să-l salveze. Degeaba!”

Published

on

Pe 14 aprilie 1989, doctorul Iulian Mincu, unul dintre marii noștri diabetologi, este chemat la Palatul Primăverii.

Nicolae Ceaușescu e în precomă, cu o glicemie de 396, față de 120, cât este normal. Peste o duzină de specialiști se află la căpătâiul lui. E livid, total absent, nu vorbește cu nimeni. Se cere trecerea pe insulină, dar Elena Ceaușescu refuză. Dă telefoane în străinătate, primește confirmarea, apoi permite începerea tratamentului. În două ore ar fi murit!

”Telefonul a sunat dis de dimineață, pe la 6.30”. Doctorul Iulian Mincu (1927 – 2015), unul dintre cei mai mari specialiști diabetologi pe care i-a avut România, începe să povestească. Era 14 aprilie 1989, Ceaușescu se simțea rău. Rău de tot. Diabetic de vreun deceniu, îl ținea sub control din alimentație, dar acum se produsese ”explozia”. Mincu ajunge la 8.30 punct la Palatul Primăverii. ”Un culoar de 17 medici. Ceaușescu era întins pe o canapea, absent total. Livid, absent, nu vorbea cu nimeni”. Elena Ceaușescu e cea care intervine: ”Uite ce e, are diabet, situația nu e bună, vrem să știm ce se poate face!”

Mincu e categoric. Pacientul e în precomă hiperosmolară. Mai pe înțelesul tututor, are glicemia 396, triplu față de norma admisă. Dacă nu se intervine, în două ore moare. Decide să-i aplice un tratament intravenos cu insulină. Ceaușeasca nici nu vrea să audă.

– Așa i-ai făcut și lui Andruța și, uite, a rămas dependent!

Andruța e fratele lui Ceaușescu. Și el dependent. De patru ani de zile e pe insulină. Mincu ia foc. ”Degeaba sunt 20 de medici aici, avem nevoie de o decizie, altfel nu garantez că va fi bine”, spune. Soția dictatorului refuză. Îl trimite acasă. La 16.30, din nou, telefon. ”Te sui în mașină și ajungi aici cât poți de repede!” Ceaușeasca n-a avut, ca de fiecare dată, încredere în medicii noștri. A sunat în Franța, în Anglia, în Italia, la un reputat diabetolog. Toți i-au spus că la vârsta dictatorului și în condițiile în care se află, singura soluție e insulina.

Ca diabetic, nea Nicu nu prea avea voie să consume băuturi alcoolice. Mai trăgea, din când în când, la vreo sindrofie, un păhărel de vin roșu

I se fac 400-500 de unități de insulină. Cum zic medicii, mâna nu trebuie să tremure. Dacă nu ești atent, cu 10 unități ”peste” îl bagi în comă hipoglicemică. Și mai exact, Nicolae Ceaușescu mai avea cam două-trei ore de trăit. Cu mijloacele medicale din acea perioadă e greu să mai fie salvat. Dacă doctorii nu se concentrau, mai avea cam 20 de minute. Dar scapă și, a doua zi, e alt om! Conform ”tradiției”, nu mulțumește nimănui, întreabă doar când poate reveni la birou! I se stabilește o alimentație specifică și, în două săptămâni, efectuează o vizită de lucru în Pakistan, Australia și Indonezia…

Sursa: a1.ro

Loading...

Diverse

Descoperire uimitoare: în organismul uman există atomi proveniți din alte galaxii!

Published

on

By

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire extraordinară. Conform unui studiu recent, publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, mai mult de o jumătate din materia Căii Lactee și implicit jumătate dintre atomii care intră în componența corpurilor oamenilor, ar putea proveni din exteriorul galaxiei noastre.

Astrofizicienii de la Northwestern University (SUA, Illinois) au realizat simulări pe un supercomputer, identificând astfel un fenomen cosmic numit transfer intergalactic, care a dus la descoperirea unor aspecte neștiute din evoluția galactică, scrie sciencealert.com.

Astrofizicienii au constatat că exploziile colosale ale supernovelor pot expulza cantități imense de materie din propriile galaxii. Atomii pot fi propulsați, în acest fel, cu o forță suficient de mare pentru a parcurge distanțele imense de la o galaxie la alta. Datorită acestor fenomene, galaxia noastră, Calea Lactee, a „importat” materie provenită de la alte galaxii și, desigur, a și „exportat” gigantice cantități de atomi, în urma exploziilor propriilor supernove.

După cum remarcă conducătorul studiului, Daniel Anglés-Alcázar, în organismul fiecărui om există un număr de atomi proveniți din galaxiile vecine, deci, ne-am putea considera, fie și parțial, „călători prin spațiu” sau „imigranți extragalactici”. Citeşte mai mult pe cunoastelumea.ro

Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***