marți, aprilie 16, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Avertisment ONU. Rezervele de hrană ale planetei sunt pe sfârșite. 1 din 9 oameni nu are suficientă hrană

Viitorul rezervelor de hrană este într-un „grav pericol”, din cauza numărului de specii de animale şi plante care dispar cu repeziciune, s-a aratat recent într-un raport al Naţiunilor Unite, în contextul în care omenirea se confruntă cu nesiguranța alimentară pe fundalul creșterii numărului de locuitori, potrivit Reuters.

Oamenii au la dispoziție mai puține specii pe care se pot baza pentru a-şi asigura hrana, a precizat Organizația pentru Alimentație şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU, iar acest lucru face ca sistemele de producție să fie mai sensibile la șocuri precum dăunătorii sau bolile, seceta sau alte fenomene meteo extreme cauzate de schimbările climatice, scrie Agerpres.

„Pierderea biodiversității în domeniul alimentației şi agriculturii compromite într-un mod serios capacitatea noastră de a hrăni şi alimenta o populație globală în creștere”, a spus directorul FAO, Jose Graziano da Silva, într-o declaraţie.

Trebuie să folosim biodiversitatea într-un mod sustenabil, astfel încât să putem răspunde mai bine provocărilor climatice crescute şi să producem hrană într-o manieră care nu afectează mediul înconjurător„, a spus acesta.

Analizând date din 91 de ţări, FAO a spus că există ”dovezi în creştere” potrivit cărora biodiversitatea lumii se află în ”grav pericol” din cauza poluării, resurselor de apă administrate defectuos, a modului de utilizare a terenurilor precum şi a politicilor deficitare în ceea ce priveşte recoltarea şi schimbările climatice.

Încălzirea globală va deveni, până în 2050, o ameninţare din ce în ce mai mare pentru biodiversitate adăugându-se la pagubele produse de poluare şi de defrişările realizate în scopul cultivării recoltelor, susţin peste 550 de experţi, care au redactat rapoarte aprobate de 129 de guverne în martie anul trecut.

De la insecte la iarba de mare, crustacee şi ciuperci, aproape un sfert din circa 4.000 de specii sălbatice sunt în declin, cele mai afectate regiuni fiind America Latină, Asia şi Africa, se mai spune în raport.

Foarte interesant și..  Cercetătorii Universităţii din California au descoperit o nouă fază a vieții, care le-a permis să estimeze, cu o precizie de 80 % data morții unui om

Producţia globală de alimente trebuie să devină mai diversă şi să includă specii care nu sunt consumate pe scară globală, dar ar putea face faţă mai bine la un climat ostil şi la boli, se mai spune în raport.

Agravată de faptul că depindem de un număr din ce în ce mai mic de specii pentru a ne hrăni, pierderea accentuată a biodiversităţii în domeniul alimentației şi agriculturii pune în pericol securitatea alimentară şi nutriția„, a adăugat Graziano da Silva.

Diversificarea ar putea ajuta şi la combaterea malnutriției, aducând alimente mai puțin cunoscute, dar foarte hrănitoare în atenție, aşa cum este fonio, o cereală adaptată la un climat cald imprevizibil.

Potrivit ONU, țările trebuie să dubleze, până în 2030, productivitatea şi veniturile micilor producători de alimente în scopul eliminării foametei şi pentru a asigura accesul tuturor oamenilor la hrană.

Deja unul din nouă oameni nu are suficientă hrană, iar populația lumii va crește, potrivit estimărilor, la 9,8 miliarde, până în 2050.

Sursa

Articole asemănătoare

2 COMENTARII

  1. Sunt satula de aceasta aberatie! Hai sa ne uitam la groapa de gunoi cata mancare se arunca, la marfurile expirate din magazine, la campurile nemuncite…… la imbuibatii care nu se mai satura…
    E lumea plina de minciuni! Si din cauza minciunii o sa pierim , din pacate toti din vina unor ipocriti care se cred mai supremi decat restul lumii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.