miercuri, noiembrie 29, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Povestea fascinantă a fermierului care a inventat telefonul mobil. Lumea nu a dat importanță invenţiei lui

Telefonul mobil este astăzi un dispozitiv aproape indispensabil. A fost inventat încă din  1902, dar atunci beneficiile sale nu au fost luate în considerare.

Inventatorul, Nathan Stubblefield, de profesie electrician, a creat un dispozitiv care era mult prea mare pentru a face ca mobilitatea (telefoanelor) să fie o trăsătură importantă.

Moartea tatălui a cauzat probleme financiare familiei sale. De aceea Nathan  nu a putut să studieze într-o instituție de învățământ. A ajuns totuși un autodidact desăvârşit. S-a căsătorit și a avut nouă copii, pe care i-a întreţinut muncind ca fermier. A  reușit să-şi deschidă și propria-i şcoală, numită Nathan Stubblefield Industrial School sau Teléph-on-délgreen Industrial School.

În timpul vieţii, acesta a stabilit un serviciu de telefonie în oraşul său de origine, Murray, Kentucky, acolo unde trăia împreună cu familia sa. Încercările în acest sens au început în 1886, atunci când a început să vândă şi să instaleze telefoane care transportau vibraţiile între două cutii care reproduceau sunetele, principiu similar cu „telefoanele” din pahare şi aţă ale copilăriei.

A vândut astfel de dispozitive și în Mississippi şi Oklahoma. Succesul său a continuat cu primirea unui brevet pentru un „telefon mecanic”, creat împreună cu partenerul său, Samuel Holcomb, însă nu au putut face faţă celor de la  Bell Telephone care creaseră telefoane electrice.

Stubblefield spera că un sistem wireless poate reprezenta un avantaj economic, prin eliminarea costului cablurilor. De aceea a folosit inducţia electromagnetică în planurile sale iniţiale.

Invenţia comunicării wireless a provocat vâlvă, însă doar pentru o scurtă perioadă

Stubblefield a construit chiar în grădina sa o platformă cu o lungime de 36,5 metri, unde a reușit să stabilească comunicarea între două dispozitive.

El şi-a prezentat invenția în piaţa publică din Murray în prima zi a anului 1902, transmiţând muzică şi voce umană de la o distanţă de cinci blocuri. Stubblefield credea că noul dispozitiv poate fi utilizat pentru a transmite ştiri şi informaţie în toată lumea.

Câțiva oameni de afaceri din New York i-au oferit jumătate de milion de acţiuni în cadrul companiei Wireless Telephone Company of America în schimbul dreptului la invenţie. A acceptat şi astfel a început să facă demonstraţii publice în oraşe mari precum Washington şi Philadelphia, fapt care a atras atenţia mass-mediei din acea vreme.

În Battery Park, din New York, demonstrația nu a reușit. Probabil zgomotul circuitelor electrice a fost cauza. S-a spus și că Stubblefield fusese victima unui complot. La scurt timp Wireless Telephone Company of America s-a închis.

Foarte interesant și..  A strâns toată iarna sticle de plastic și le-a dus la casa sa de vacanță. Vecinii au râs de el, dar grădina i-a fost de nerecunoscut!

Stubblefield nu şi-a mai revenit din acest eşec, deşi în 1908 a inventat un nou dispozitiv care putea stabili comunicaţia între două vehicule în mişcare. Invenţiile sale nu au mai avut succes comercial, iar în 1928 a murit singur şi falit.

Sursa: .descopera.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.